Та, днес по случай Баба Марта, реших да подаря мартеничка и на работното конче.
Километри - 106к (1000 км просрочени, за което си посипвам главата с пепел)
Започнах към 11:00 с разглобяване на корите.
Това е схемата, по която работя: Много е важно да се ползва качествен и правилен инструмент, за да няма изненади!
Силно препоръчително е да ползвате ръкавици. Мястото за работа е силно ограничено и дори с ръкавици, успях да си издера ръцете.
Автомобилът задължително се обезопасява, за да не ни изненада, докато лежим под него (нямам канал и подемник). Поради тази причина ползвам стойки.
Свалят се горните кори, след това и долните (по-точно тези откъм двигателя). Махат се няколко щипки, като внимаваме да не ги строшим, защото после трябва да мислим побългаряване. Аз счупих три, но имам резервни.
Резултата след свалените кори на двигателя:

Ето и резултата след сваляне на долната кора (мазното е спрей):

Следва развиване на шайбата на коляновия вал, която фабрично е стегната на 180 Nm. Понеже нямам гайковерт, изтормозих мехаННика за съвет, за което съм му безкрайно благодарен. Болта се разви без никакви проблеми.
Свалят се пистовите ремъци (на алтернатора и на усилвателя на волана).
Обтяжната ролка на алтернатора:

След това сваляме и самата шайба, като за целта ни трябва скоба или средство, с което да я измъкнем. Аз ползвах скоба:

Вече няма шайба:

От тук нататък започва борбата с търсене на пространство, за да се развият разните болтове, гайки, да се отстранят капаците и самия ремък.
Последва сваляне на десния тампон на двигателя, като за целта трябва да се подпре двигателя отдолу.
Пак тормоз на мехаННикакъде да го подпра и след консултация, тампона е на земята:

След това развиваме горния пластмасов капак (7 болта) и се открива следната гледка:

Сваляме долния капак (5 болта) и откриваме подобно на горното:

Следва сваляне и на средната част, която държи тампона на двигателя (7 болта)

След тази манипулация пристъпваме към сваляне на стария ремък. Бавно завъртаме двигателя, докато белезите на колянов вал, разпределителен вал и нафтова помпа си дойдат на място.
Нагласих разпределителния и помпата, но не можах да видя този на коляновия вал, та пак тормоз на ... сещате се кой и след употреба на четка намерих и този белег:
Това е на разпределителния вал, другите не можах да навра апарата да ги снимам (утре след почистването и преди да сглобя ще се постарая да ги снимам):

След като сме нагласили белезите, пристъпваме към свалянето на ремъка.
Развиваме болтовете на обтегача:

След това ремъка излиза много лесно.
Сваляме старите ролки (ако няма да се сменят, не е нужно да се свалят):
1. Обтяжната ролка е с болт с вътрешен шестограм 8

2. Паразитна

С това, процедурата по сваляне на стария ремък е приключена.
И за днес приключих, че се поуморих.
Утре следва основно почистване, тъй като имам някакви омаслявания, видни от снимките (което ме подсеща, че скоро май ще свалям и турбина за профилактика, че и там има някакви мазни петна, но това в друга тема) и после монтаж на новия ремък и ролки.
Ще има снимков материал и при монтажа, пък току виж стане кола от това парче желязо, което е в момента.
Водна помпа няма да сменям на този етап, тъй като няма видими следи от течове, а и няма луфтове.
П.П. Добавил съм схемата, по която работя и по която може да се ориентирате кое къде седи и кой болт с какво усилие се стяга (не за всички болтове има място за динамометричен ключ).