Вадене на подгревни свещи - Corolla Verso E121 2.0 D4D
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 336 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
Дано колегите помогнат със съвет за Пловдив...
Как успяхте да я скъсате при затягане?!
Свещта трябва да се затяга много слабо (8-10Нм)...
И това го пише на самата кутийка (заедно със схема - завиване на ръка и ЛЕКО притягане с ключ до необходимото усилие)..
Как успяхте да я скъсате при затягане?!
Свещта трябва да се затяга много слабо (8-10Нм)...
И това го пише на самата кутийка (заедно със схема - завиване на ръка и ЛЕКО притягане с ключ до необходимото усилие)..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- kaman4e
- Благодарил/а: 8 пъти
- Получена благодарност: 3 пъти
Здравей колега,
съответния майстор я завиваше пред мен на ръка и просто се скъса.
Свещите не са някакви евтини(37 лв броя) ;(
Зимата нямах проблем при минусовите температури,палеше за 3-4 сек. подгряване и завъртане на ключа.
Но тъй като не обичам да имам неоправени неща по колата бих желал да се извади скъсаната свещ и да сложа нова.
съответния майстор я завиваше пред мен на ръка и просто се скъса.
Свещите не са някакви евтини(37 лв броя) ;(
Зимата нямах проблем при минусовите температури,палеше за 3-4 сек. подгряване и завъртане на ключа.
Но тъй като не обичам да имам неоправени неща по колата бих желал да се извади скъсаната свещ и да сложа нова.
Toyota Auris 2016 1.6 Valvematic,MT
+
Toyota Corolla XI 1.6 Valvematic ,50th Anniversary CVT 2018
+
Toyota Corolla XI 1.6 Valvematic ,50th Anniversary CVT 2018
- slowtraveler
Доста якичък е бил в ръцете майстора, за да я скъса на ръка.... Бих имал едно на ум с него...
Но че свещите са капризни/тънки - за това спор няма...
Напълно съм съгласен, че трябва да се извади и подмени... Дано колегите от Пловдив подскажат за подходящ майстор...
Ако няма - може да потърсиш в друг град или да се сваля глава - гадна работа си е скъсана свещ...
Но че свещите са капризни/тънки - за това спор няма...
Напълно съм съгласен, че трябва да се извади и подмени... Дано колегите от Пловдив подскажат за подходящ майстор...
Ако няма - може да потърсиш в друг град или да се сваля глава - гадна работа си е скъсана свещ...
- kaloian311
Ако колегата има интерес да ми драсне едно Л.С.ще му дам тел.на правилният човек.
- slowtraveler
Ами човека явно има интерес - направо му прати това, с което разполагаш, пък избора (и риска) да е негов...
- Рошко
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 3 пъти
- Обратна връзка:
Както и по-рано писах в темата, в Стефанов Моторс свещ се скъса при развиване (не завиване) и хората си имаха доблестта да оправят всико за тяхна сметка, но при положение, че не те са скъсали свещта, не знам дали биха се хванали изобщо. Хубаво е човек добре да подбира сервизите, в които ходи, защото "евтиното" винаги излиза по-скъпо.
Стария ми Аурис, след като излезе от гаранция, го обслужвах само в Стефанов - цените бяха абсолютно нормални (дори на моменти ниски) и честно казано като им знам цените, чак се чудя на хората, които ходят по гаражни майстори.
Стария ми Аурис, след като излезе от гаранция, го обслужвах само в Стефанов - цените бяха абсолютно нормални (дори на моменти ниски) и честно казано като им знам цените, чак се чудя на хората, които ходят по гаражни майстори.
- Митхат
- Автомобил: E38
- Благодарил/а: 46 пъти
- Получена благодарност: 132 пъти
Да "изтупам"
малко темата от прахта,както бях писал в една друга тема имах четири изгорели подгревни свещи на 1.4 D4D 1ND-TV.
И какво се случи,след проверка на свещите реших да ги сменям понеже сега съм малко по свободен/хвана ни зимата и работата намаля/след пробите с динамометричен ключ свещите не тръгнаха.Издухах с компресора прахта и мизериите около леглата на свещите,и с една спринцовка напълних леглата със спирачна течност,и така няколко пъти за 10 дена.И след това .....о чудо..
свещите се развиха .Но идилията съвсем не свършва до тук, след съответното почистване на леглата на свещите и самият канал в дъното там където свещите лежат с нагревателите в главата.Дойде ред на стягането на новите свещи и....тогава започнаха мъките ,старите които махнах бяха на BERU и бяха слагани в Германия,новите закупени от мен бяха на DENSO.И двата модела са под номер GN-240.При поставянето на новите свещи започнаха да се завиват трудно проблема идва от това че нагревателите долу на Denso са с около 0,5мм по дебели/или старите течение на времето след дългогодишна работа са леко изтънели,или Denso то е родено в Китай,/понеже ми се искаше да приключа в този ремонт,реших да ги завия лека по-лека.И скъсах едната
,скъса се 10 мм от най долната част нагревателя,и затегна в самото легло долу.След много "поздрави" на лелите на всички виновници включително и на мен
,реших да събирам колата и да карам с три свещи.Но в последствие реших да викам неволята, и понеже ме "ядоса" тази свещ и реших да и го върна,реших да дупча и да махна останалото парче от нагревателя.
Взех счупената нова свещ и я разпробих ето така: След това завих отрязаната нова свещ и през нейният отвор с дълго свредло 3мм разпробих заклещеното парче: По време на тази цялата процедура подавах въздух през отвора на дюзата която бях махнал предварително.
И като заключение мога да кажа, че винаги почиствайте старателно леглата на самите свещи в главата на двигателя или ходете при специалисти понеже... "филмЪТ" е голям.

И какво се случи,след проверка на свещите реших да ги сменям понеже сега съм малко по свободен/хвана ни зимата и работата намаля/след пробите с динамометричен ключ свещите не тръгнаха.Издухах с компресора прахта и мизериите около леглата на свещите,и с една спринцовка напълних леглата със спирачна течност,и така няколко пъти за 10 дена.И след това .....о чудо..

Взех счупената нова свещ и я разпробих ето така: След това завих отрязаната нова свещ и през нейният отвор с дълго свредло 3мм разпробих заклещеното парче: По време на тази цялата процедура подавах въздух през отвора на дюзата която бях махнал предварително.
И като заключение мога да кажа, че винаги почиствайте старателно леглата на самите свещи в главата на двигателя или ходете при специалисти понеже... "филмЪТ" е голям.

Последно промяна от Akima на 02 Фев 2017 15:18, променено общо 1 път.
Причина: Форматиране.Правопис.Моля ползвайте символа за кавички - "", а не запетаи.Браво за снимковия материал.
Причина: Форматиране.Правопис.Моля ползвайте символа за кавички - "", а не запетаи.Браво за снимковия материал.
-
Свеща трябва да се навива свободно и след като свърши резбата се донатяга. Предполагам след време ще е приключение да се развият тия свещи. На твое място бих се подсигурил с повторение на опрацията но с райбероване и нанасяне на смазка за свещи. Лично аз не разполагам с такава смазка и ползвам спрей който е нещо като течна грес с медни частици. След години развиването става толкова лесно , че се чудя как не са паднали в движение. При скъсването ако е имало още доста резба бих запалил мотора с надежда при разширението от горенето и високата компресия да изплюе малката гад.
- Митхат
- Автомобил: E38
- Благодарил/а: 46 пъти
- Получена благодарност: 132 пъти
Това с райбероването е най добрият вариант,но аз се затрудних много да намеря такъв райбер на 3-4мм и дълъг поне 180/200мм.
-
Импровизирай и си направи от старите свещи или от скъсаната за водач. Резбите ги нацепи под наклон и в двете посоки , така ще обира мъсотиите при завиване и развиване.
- Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 95 пъти
- Получена благодарност: 175 пъти
Мажете с долното "изделие" или подобно/JDM-ските са скъпи/ и щом имате динамометричен ключ затягате с 20% по-малко:
-
Мерси за снимките! Все се канех да копая в нета за такава грес.
- Toyota Fan Forever
Споделям скромния си опит дано на никого не му се налага да го преживее, а и дано помогне на някого!
Скърца, пука усуква се и.... остава там дълбоко в дупката 10 мм
1. Подхождане с ОТЛИЧНО свредло с компактна дрелка. Нежно подаване с почивки и на етапи. След време керамиката пада. Важно е да останат стените на електрода с дължина поне 6-8 мм.
2. Навивате подходящ винт (за дърво) в електрода с хубава и подходяща отвертка.
3. Накисвате гнездото на свщта за една нощ с препарат за сваляне на котлен камък (киселинна основа).
4. С малка щанга тип "кози крак" подхващате навития винт под главата (мовете да сложите шайба за да разпределите усилието по лапата на щангата) и упражнявайки не голямо осово усилие, запъвайки щангата няъде, започвате да си въртите винта пак за затягане. На тъпия електрод му е все тая в коя посока ще го вадят.
5. Действате спокойно и ако имате късмет:
Оставих си моя "екстрактор" за спомен така с електрода гледам, че винта взел да ръждясва
SURF 2LTE 1994 другата се предаде по-лесно.
Скърца, пука усуква се и.... остава там дълбоко в дупката 10 мм
1. Подхождане с ОТЛИЧНО свредло с компактна дрелка. Нежно подаване с почивки и на етапи. След време керамиката пада. Важно е да останат стените на електрода с дължина поне 6-8 мм.
2. Навивате подходящ винт (за дърво) в електрода с хубава и подходяща отвертка.
3. Накисвате гнездото на свщта за една нощ с препарат за сваляне на котлен камък (киселинна основа).
4. С малка щанга тип "кози крак" подхващате навития винт под главата (мовете да сложите шайба за да разпределите усилието по лапата на щангата) и упражнявайки не голямо осово усилие, запъвайки щангата няъде, започвате да си въртите винта пак за затягане. На тъпия електрод му е все тая в коя посока ще го вадят.
5. Действате спокойно и ако имате късмет:

Оставих си моя "екстрактор" за спомен така с електрода гледам, че винта взел да ръждясва

Преместването на единица товар на единица разстояние е работа. Работата извършена за единица време е мощност. Всяка система обаче след Големия взрив се стреми към покой.
- georgi.mehana
В Пловдив навсякъде го правят като махат главата. Минах я одисеята в началото на януари. Има един сервиз в които заявиха че могат да ми оправят резбата на първи цилиндър, но така и не стигнах до тях. Не си спомням името на сервиза но се намира като излезеш от колелото на "Скобелева майка" в посока центъра, веднага в дясно. Майстора се казва Джимито. Аз лично я закарах на платформа при майстор в Карлово които се справи много добре, и за малко пари. Иначе в тойота сервиза ми искаха около 3000 лева, естествено с махане на главата.
Toyota Corolla Verso 2.0 D4D 2005г.
Здравейте колеги,
някой може ли да ми каже в регион В.Търново кой може да вади скъсани подгревни свещи без да се маха главата?
Колата е Тойота Рав 4 2003г 116к.с
Благодаря предварително!
някой може ли да ми каже в регион В.Търново кой може да вади скъсани подгревни свещи без да се маха главата?
Колата е Тойота Рав 4 2003г 116к.с
Благодаря предварително!