[Анкета] Какво моторно масло предпочитате ?
какво масло предпочитате
Защо да е 5/40,защо да е хидрокрек и защо да не е С3 ????????????? И защо да го сменя два пъти годишно при около десетина хиляди на година ?????????????[/quote]
С3 маслата са с по-ниско съдържание на ZDDP с цел покриване на ЕС еконорми, в този смисъл би било целесъобразно за по-старичък двигател, при вероятността колата да не е обслужван редовно, каквито са повечето в Бг, да се включат по-голямо количество миещи добавки ZDDP т.е. фул сапс масла.
"Десетина хиляди" не мисля, че са, както колегата е писал 15 000. В книжката за ZZ двигатели пише при тежки условия(каквито са тук в Бг) маслото да се сменя на 6 мес или 7 500 км, по памет цитирам.
Въпросът ти за 5/40 не го разбрах.
С3 маслата са с по-ниско съдържание на ZDDP с цел покриване на ЕС еконорми, в този смисъл би било целесъобразно за по-старичък двигател, при вероятността колата да не е обслужван редовно, каквито са повечето в Бг, да се включат по-голямо количество миещи добавки ZDDP т.е. фул сапс масла.
"Десетина хиляди" не мисля, че са, както колегата е писал 15 000. В книжката за ZZ двигатели пише при тежки условия(каквито са тук в Бг) маслото да се сменя на 6 мес или 7 500 км, по памет цитирам.
Въпросът ти за 5/40 не го разбрах.
Toyota Avensis T 25, 1.8 VVTI, 129 к.с. 2004 г. - комби
-
- Получена благодарност: 2 пъти
какво масло предпочитате
Колега Макси,прочети цялата тема,а не само последната страница.Селиката е според подадената информация в прекрасно състояние,не бута масло и колегата за последните 17 месеца няма и 15 ооо км.Тва първо.Второ,сам си написал че препоръчания вискозитет за този двигател е 5/30 , а не 5/40.Че тук ползват по-често 5/40 нищо не означава.Трето няма как да се сравняват хидрокрек със синтетика - даже и цените им са различни
. Четвърто - донякъде мога да се съглася че С1 и С2 ....... , нали....,да....... , но за С3 не мога да се съглася
. Пето - условията в България принципно не са тежки - възможно е тежка експлоатация на автомобила в България , но не мисля че модели като Целика се подлагат на подобна експлоатация.
Темата е кой какво масло предпочита и защо ? Не си писал ти какво предпочиташ и защо ?

Темата е кой какво масло предпочита и защо ? Не си писал ти какво предпочиташ и защо ?

Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....
какво масло предпочитате
Да, колата я взех 02.2012г. на 132 000 км. от Швейцария с пълна сервизна история. Преди да я купя маслото е сменяно редовно по график на Тойота на 15 000 км. по сведения от сервизната книжка и е сипвано 5w40 марка Midland - но повече оточнения няма. От както аз я имам колата го сменям на 1,5 год или 15 000 с
. Двигатяля е без абсолютно никакви забележки в идеално състояние. За тези 5 години не съм пипал нищо по него, но и не е имало никакъв проблем. В момента колата е на точно 175 000 км.Celica TS 1.8 VVTL-I 192 ps
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
какво масло предпочитате
Поради многократното напомняне на марка във всяко мнение, в мен започват да се пораждат съмнения за опит за скрита реклама...
Затова всички досегашни споменавания са 'скрити' за да не могат да се индексират от търсачките...
Ще помоля също така в бъдеще да не се набляга на тази марка - разбрахме какво искаш да кажеш...
А ако споменаването и е наложително, то мнението да бъде скрито от гости, за да не се индексира от търсачките...
P.S. дано не разчиташ на тази книжка за 'пълна сервизна история'
Дори да се абстрахираме от еднакъв химикал и странно ниския пробег, всяка грешка за годината ми идва малко в повече 
Затова всички досегашни споменавания са 'скрити' за да не могат да се индексират от търсачките...
Ще помоля също така в бъдеще да не се набляга на тази марка - разбрахме какво искаш да кажеш...
А ако споменаването и е наложително, то мнението да бъде скрито от гости, за да не се индексира от търсачките...
P.S. дано не разчиташ на тази книжка за 'пълна сервизна история'

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
какво масло предпочитате
Добре де, колегаstefo91, видно от книжката колата е поддържана с 5/40 и както сам казваш "двигателят е без никакви забележки", защо тогава решаваш да сипваш 0/50?
какво масло предпочитате
На кратко казано да не ме обвини отново админа, че правя реклама. Маслото което съм избрал е по-добро. Не че това с което са я обслужвали не става, но имa и по-добро - за това сипвам 0W50!
Celica TS 1.8 VVTL-I 192 ps
какво масло предпочитате
stefo91, разбира се, най-доброто масло е 0/50 

какво масло предпочитате
Колега nowyaris, чел съм темата от самото начало, даже в нея съм писал и какви са ми предпочитанията
- за С3 масло : в семейството имаме 2 тойоти - едната е закупувана от Бг, Ярис, 2sz -fe, сервизирана редовно в ТМ с 5/40 С3, като маслото потъмнява доста бързо, което означава, че сработва. Същото масло на Авенсиса от подписа за 1 год и 7-8 000 км не промени цвета си, неразличим на щеката(Авенсисът е 200 к +). При смяна на масло в Авнесиса с 5/40 фулл сапс, за около 200 км пробег, маслото започна да добива цвят на чай т.е. включените по-голямо количество миещи добавки ZDDP сработват, двигателят утихна, което е субективно, разбира се.
- за дилемата 5/30, 5/40 е писано вече, да не спамим излишно
- относно условията в Бг не били тежки? ако се шофира в СФ, примерно 1, 2 часа по няколко км сутрин и вечер целогодишно?
- zz изискват по-честа смяна на маслото заради някои характерни техни особености, неслучайно в книжките са посочени съответните интервалиyaris[/ref],
- за С3 масло : в семейството имаме 2 тойоти - едната е закупувана от Бг, Ярис, 2sz -fe, сервизирана редовно в ТМ с 5/40 С3, като маслото потъмнява доста бързо, което означава, че сработва. Същото масло на Авенсиса от подписа за 1 год и 7-8 000 км не промени цвета си, неразличим на щеката(Авенсисът е 200 к +). При смяна на масло в Авнесиса с 5/40 фулл сапс, за около 200 км пробег, маслото започна да добива цвят на чай т.е. включените по-голямо количество миещи добавки ZDDP сработват, двигателят утихна, което е субективно, разбира се.
- относно условията в Бг не били тежки? ако се шофира в СФ, примерно 1, 2 часа по няколко км сутрин и вечер целогодишно?
- zz изискват по-честа смяна на маслото заради някои характерни техни особености, неслучайно в книжките са посочени съответните интервалиyaris[/ref],
какво масло предпочитате
Maxi написа: Колега nowyaris, чел съм темата от самото начало, даже в нея съм писал и какви са ми предпочитанията![]()
На мен въпросното мсло ми върши идеална работа - започва да потъмнява веднага, значи почиства добре. Защитава отлично двигателя - има молибден в състава си и висок вискозитет при топъл двигател и много нисък при студен двигател. И е произведено в Япония - какво друго му трябва на човек!

-
- Благодарил/а: 14 пъти
- Получена благодарност: 16 пъти
какво масло предпочитате
Един руснак гледах. Прави тестове на нови масла в колбички при -47 по целзий. Само 2 масла останаха течни. Да не ги споменавам. Твоето обаче беше станало на близко до захаросан мед състояние. Ще кажеш аз не карам на -47. Да. А виж по етикета и спецификациите дали пише, че на -47 става на буца?! Толкова и са верни нещата дето ги пише...единствено можеш да добиеш горе-долу представа ако направиш анализ. Но в лаборатория, не такъв с пръстите...! Но ти не правиш такъв.
какво масло предпочитате
stefo91, мн се радвам, че караш колата си с най-хубавото масло, правено някога
само един съвет за последно, ако позволиш, не пипай с ръце маслото (както си показал по-горе на снимката), било то и най, най масло, то все пак си остава канцерогенно 

- spiridoncho
какво масло предпочитате
Колега дай да го видим клипчето с руснака, че съм любопитен. Търсих търсих, но точно с 0w50 успях да открия (може и слабо да съм търсил).
Аз мисля, че stefo91 си е избрал правилното масло според него. Има и възможност да си го позволи, така че няма какво да го упрекваме. По отношение на до колко е правилно хм...... ами срещал съм технически писания за този двигател от рода на 10W60, което не съм си измислил аз, та до колко 50-ката е по неподходяща от 60-ката не мога да кажа. По скоро е в средата дето се вика ако мислим логически. 0-та по скоро ще му осигури по лесен старт при ниска температура.
Дето се казва всеки сам си преценява с какво да си язди колицата. И аз ще си карам с такова масло ако имам възможност. Но и не всяко масло е подходящо за всеки автомобил, така че проба грешка и ако не те кефи не сипваш от него. От Castrol Edge гледам с някой VAG модификации се жалят, а уж хубаво масълце било, че и не е еФтинко.
Мотула и него уж го хвалят ама и за него гледам издънки та знае ли човек. Абе май на милион ползватели се падат около 2 милиона различни мнения. Та най-важното е по спецификация маслото да ти отговаря за двигателя и да е марка, че тия най-евтинките и незнайни много прегарят

какво масло предпочитате
mirott написа: Един руснак гледах. Прави тестове на нови масла в колбички при -47 по целзий. Само 2 масла останаха течни. Да не ги споменавам. Твоето обаче беше станало на близко до захаросан мед състояние. Ще кажеш аз не карам на -47. Да. А виж по етикета и спецификациите дали пише, че на -47 става на буца?! Толкова и са верни нещата дето ги пише...единствено можеш да добиеш горе-долу представа ако направиш анализ. Но в лаборатория, не такъв с пръстите...! Но ти не правиш такъв.
Дай го това клипчче, че ми стана интересно. Инече на моето масло му дават точка на замръзване -47 по целзии - точно при толкова замръзва.
какво масло предпочитате
Това го знам пише си го на опаковката - да се използват предпазни очила и ръкавици. Ама за сега нищо не ми е станало де...

-
- Благодарил/а: 14 пъти
- Получена благодарност: 16 пъти
какво масло предпочитате
Има го в тубата, но не знам как се именува. Гледах го на тел на приятел. Разровете се де...