Колега Vaniosl , да се включа и аз с мнение

Относно моделите, които си изброил мога да кажа,че за 3 членното ти семейство и трите изброени модела ще ви вършат работа. Имам приятел, който си купи скоро Корола Версо. Хубав и широк автомобил, но ти трябва да си прецениш дали искаш толокова голям/широк като вътрешен обем или не. Въпреки,че съм 188см. и при избор на кола винаги гледам да е достатъчно широка/голяма/удобна, мисля,че Авенсис-ът ще е също добър избор. При Corolla Verso/Verso (както при всеки ван) разположението на шофьора е такова,че ти е доста ограничена видимостта пред капака. Плюс при вановете е по-високото ти положение като шофьор. Пишеш,че ще се използва повече за почивки със семейството -ако обичате планините ще има и малка разлика в стабилността при завоите в полза на Авенсис. ( Баща ми има RAV4 III генерация и съм учуден колко по-некомфортно вози от Авенсис-а). Но пък има 7 местни Corolla Verso, което ще ви даде спокойствие дори да станете седмина в семейството

Иначе, статистиките показват почти еднаква издръжливост на Авенсис/Корола Версо.
Относно дизел или бензин всеки от колегите е изложил своята гледна точка, разбира се с цел да помогне в избора ти. Карал съм 3 бензинови и 2 дизелови автомобила. Според мен е мит,че поддръжката на бензин била по-евтина. Това мнение идва от факта, че повечето хора си купуват дизел на възможно най-ниска цена от някаква автокъща с "лъснати" и "като нов"-и коли. Всичко при тях е замаскирано точно толкова,че да се придвижи колата от там до сервиза, след което се започват ядове и въпроси "Ама защо така стана?" Истината е,че в милата ни татковина повечето хора подхождат така поради финансово по-примамливите оферти

Притесненията са най-вече за дюзи,ГНП,турбо.... Ако човек зачертне изцяло автокъщите и се насочиш (както си споменал) към официалнен представител или автомобил от собственик с история, минаваш за една диагностика на всички тези толкова "страшни" комппоненти, дай Боже да намериш своя нов безпроблемен автомобил. Аз практикувам така и досега, слава Богу

, не мога да се оплача от неприятна изненада или скрит проблем. Някой колега беше писал,че удоволствието, което ще изпиташ от дизела по време на дълъг път, е несравнимо с карането на бензин! Особено,ако избереш бензиново Версо/Корола Версо - ще е голяма мъка при изпреварване/балкан. Не зная дали има някой, който докато кара дизелов двигател си казва "Ех,ама ако беше бензин в тази ситуация щеше автомобилът да се справи по-добре." Обратното може да е често срещано като мисъл в главата ти докато изпреварваш, набираш скорост в балкан или ..... просто настъпиш леко..... за удоволствие

Дори при палене при ниски температури не е проблем за добрия дизел + достатъчно силен акумулатор.Разходът ти (при еднакви двигатели) ще е малко по-висок при мини вана.
П.С. Все пак не забравяй,че дизеловият ФИАТ няма нищо общо с дизел на ТОЙОТА. Качи се в двата вида купета, усети кой е автомобилът за вас и дай Боже скоро да се радваш на успешна покупка!
Поздрави на всички колеги и приятна вечер!