slowtraveler написа: Каква е адхезията на този слой? Какво става когато част от този слой се 'отлюспи', а той неминуемо ще се отлюспи при такъв режим?
Колега този слой не се отлюспва - чел си но трябва още да прочетеш.
slowtraveler написа: ова че технологиите се развиват няма нищо общо с конкретната тема...
Напротив има общо - и то е че от над 100 години механизъма на работа на двигателя не се изменил коренно (все още основните части са блок, цилиндър, бутало, клапани, колянов и разпределителен вал, не говоря за горивната с-ма електроника и т.н) поради тази причина маслото което са ти препоръчали преди 10 години в днешния ден може да не е най-доброто за твоя двигател (сега може да има по-добро).
slowtraveler написа: Както вече неколкократно споменах - двигателя е изчислен за даден вискозитетен клас масло...
Да така е, ное изчислен оптимално - цена -качество.
slowtraveler написа: Теб какво те бърка, че при +130+150С твоето масло ще стане с вискозитет на препоръчаното от производителя 5W30, при условие, че двигателя ти съвсем не е изчислен да работи в такъв режим, и ще си държи температура на маслото +100+110С??? Т.е. никога няма да достигне препоръчания от производителя вискозитет...
Препоръчание от производителя вискозитет е оптимален - цена - качество. Даже и да не достигне +130+150С както казваш ти, при 110 градуса маслото ще предпазва много по добре от оригиналното на Тойота - вече знаеш защо.
slowtraveler написа: Какво значение имат технологиите в този случай? И какво печелиш с това калпаво масло?
Еми те ако технологийте нямаха значение нямаше да има и развитие колега щяхме още да си караме Жигулите - аз залагам на най-доброто за момента - Енеос Сустина 0W50.
С това масло "скапано

" печеля повече защита на двигателя, по-чист двигател, повече мощност, по-лесен старт (също е добре за двигателя) и по нисък разход на гориво. За последно ти казвам не отричам другите масла и по-специално заводско предписаното от Тойота, но просто това е по-добро - казал съм защо. Това си е мое мнение и не ангажирам никого с него. Може би съм по-вманиачен от вас...
Това е поздрави, надявам се да си ме разбрал правилно!