Именно. За това си мисля, че просто си се заблудил.

Именно. За това си мисля, че просто си се заблудил.
Това си е направо голяма мъдрост,spiridoncho написа:Принципно за дизела е характерно да качи разхода като се кара на високи обороти, но на бензин не би трябвало да е толкова драстично.
Това Рено трябва да е било със сменен двигател от 2.1 турбодизел, за да дава този разход при тази скорост .spiridoncho написа: Ще дам сравнение с едно Рено 21 2000cc 120hp бензин 92-ра година. Ta това Рено нямаше лифт. Вървеше доволно като за старо поколение мотор. Висок въртящ момент и го карах като дизел т.е. пускаш газта и тя тръгва. На магистралата при средна скорост 150-160км/ч ми е давала разход от 7.3/100 и това не по борд а пълно пълно
Тази Инсигниа при 160км/ч ще харчи нещо около 9/100. Както казах 7/100 е нормален разход за дизелов автомобил при 160км/ч и ако е с ръчна кутия и от по-икономичните модели стил Голф и подобия. Бензинките се въртят около 11-12/100.
Такова нещо никъде не съм твърдял. Много ясно, че ако уеднаквим оборотите скоростта и бирата ще са други. Принципно макса на дизела е около 4500об докато на бензина е около 6000об. И тук аз имах в предвид, че дизела около максималните се обороти качва много повече разхода отколкото ще качи бензина спрямо типичният разход без значение какъв е при 120км/ч да речем. Затова и като вкараха 6-та скорост при ск. кутии на дизела му свалиха толкова оборотите, че да е икономичен. Иначе почна да се състезава с бензинките по разход на магистрала. За справка имам пежо 306 комби HDI и много добре го знам колко харчи като го напъна. Ако искам да е икономично гледам да стоя до около 3000об макс за да се закрепи 6.5-7/100, което е около 130-140, и щото няма 6-та му е трудно да вдигне 250 при 4000об
Именно и много точно съм го разбрал. И много точно съм казал, че грешиш. Нищо повече. Всеки има право да вярва в каквото си иска. Ама да кажеш, че бензинката ще ти харчи 7/100 при 160км/ч, това не е вярване а заблуда. Има малка разлика.
Ти се радвай, че колегата идва от Рено форума,BOz написа: Именно и много точно съм го разбрал. И много точно съм казал, че грешиш. Нищо повече. Всеки има право да вярва в каквото си иска. Ама да кажеш, че бензинката ще ти харчи 7/100 при 160км/ч, това не е вярване а заблуда. Има малка разлика.
Mmmmmm не позна колега. Бил съм в Рено форума, но идвам от Пежо форума с небезизвестната икономия на HDI-татаmartod написа:Ти се радвай, че колегата идва от Рено форума,BOz написа: Именно и много точно съм го разбрал. И много точно съм казал, че грешиш. Нищо повече. Всеки има право да вярва в каквото си иска. Ама да кажеш, че бензинката ще ти харчи 7/100 при 160км/ч, това не е вярване а заблуда. Има малка разлика.ако беше БМВ щеше да гори 5/100 и то при 180 км/ч .
![]()
Те двата форума точно с разхода са най известни .
Колега гледай сега. Аз, че идеализирам малко нещата за да изпъкнат разликите е факт. Но и не съм преувеличавал чак толкова. Нещата ги сравнявам при реални условия, но понеже става дълго за всички уточнения карам на подразбиране и стават едни спорове. Ако ще сравняваш по нов автомобил с по стар, то поне изравни оборотите и скоростите. В този случай, ще видиш, че някои автомобили може да ги караш на 4-та при същата скорост за да постигнеш същите обороти. Еми ей при такива условия ми сравнявай коли дето при 200 са на 3200об. Примерно пежото което имам не може да вдигне 200, но с лекота прави 4000об на 5-та. Та не знам защо си мислиш, че дизела не може да вдигне 4к, че и да ги поддържа известно време. Всички знаят, че по новият дизел работи с доста по ниски обороти заради 6 степенните кутии, оптимизация на предавателни числа и т.н. без да изброявам всички предимства. Затова и не са му необходими 4к об при нормално каране. То освен от принципа на работа на дизеловия мотор, икономията идва и от това, че максималната му мощност е при доста по-ниски обороти и от там възможността спокойно да ускорява на висока предавка, ако ще и 8-ма да е. Та ако ще сравняваме разходи на мотори дайте да изравним скорости и обороти, или най-малкото поне да са с почти еднакви ск. кутии.Iliyа Damyanov написа: Не става ясно дали имаш книжка от скоро или чудото Рено 21 е единствената кола която си карал. А тия 4000 оборота при дизел не знам как си ги представяш , може би като сочни праскови? Моите дизели с 200 на темпомат плават между 10 и 13 литра , оборотите са 3200 или малко отгоре. Изкарай си ръката през прозореза докато караш с 200 и после ще спреш да пишеш небивалици. Що се отнася до Рено 21 бъди сигурен , че има хора във форума които са карали всичките му модификации вероятно много преди да станеш водач и знаем какво лайно е в сравнетие с Мазда 626, Нисан Блубърд , Хонда Акорд или Тойота Камри произведени в същия период.
Абсолютно съм съгласен с теб и за да бъда реалист както казваш ще уточненя. Когато съм сравнил малкия с големия мотор, то просто условията на сравнение се явяват макс-а на малкия. Иначе много ясно, че тавана на големия мотор като разход е много над този на малкия, и както си уточнил зависи и от спортния режимslowtraveler написа: Общо взето конете си искат зоб...
Забелязал съм, че маломощния автомобил докарва някакъв разход, но мощният е изключително капризен към начина на шофиране.
Ако маломощния може да се спре в обхвата 6-10л/100км, по-мощният двигател на същият модел може да не се спре в 6-15л/100км...
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта