Здравейте, за първи път пиша тук, но се надявам да ми помогнете. От няколко дена чувах някакво виене в колата и след като я закарах на сервиз се установи, че катализатора е откраднат. Много ми е тъпо, колата си я взех наскоро и за съжаление на този етап ще го сменя с гърне, поради разликата в цената. Няколко въпроса ми изникват:
- Може ли да има някакви проблеми от замяната на една част с друга? Моля, дайте съвет.
- Ще има ли осезаем мирис в колата? Тъй като карам малко дете категорично искам това да не се случва (карам дизел)
- Можете ли да препоръчате сервиз/майстор/сайт, откъдето след време да си закупя катализатор? Обаждах се в megaparts, там не предлагат и не могат да ми поръчат. Наистина ли цените са около 1000 лв?
- Ще подам жалба в полицията, защото предполагам, че там където съм паркирала се случва постоянно и поне да предотвратя и на други да се случи. Освен това застрахователя изисква документ, че ми е откраднат, но според вас има ли изобщо шанс да ми възстановят парите?
- Според вас има ли смисъл да търся нов катализатор, ако шансът това да се случи отново е голям?
Благодаря предварително и се извинявам, ако някои от въпросите звучат прекалено аматьорски. Ще се радвам да се отзовете!
Откраднат катализатор (Toyota Corolla Verso)
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Първо уточнете какво е откраднато - катализатор или филтър твърди частици (предполагам второто, щом не сте го чули веднага)..
Проблеми с замяната на една част с аналогична такава няма...
Мирис едва ли ще усетиш някаква сериозна разлика.
Може да пробвате UNCLE DIDO от форума - той има поглед върху тези неща и поне може да ви насочи нанякъде.
Жалбата е хубаво нещо - поне малко да им спадне статистиката когато не са си свършили добре работата полицаите... Парите предполагам няма да ги възстановят - застрахователите обикновено имат клауза за такива откраднати части... Ако е ударен и е там - ще платят, ако го няма - нищо не получавате...
Смисъл от нов катализатор винаги има - все пак всички дишаме този въздух... Решението е Ваше...
Проблеми с замяната на една част с аналогична такава няма...
Мирис едва ли ще усетиш някаква сериозна разлика.
Може да пробвате UNCLE DIDO от форума - той има поглед върху тези неща и поне може да ви насочи нанякъде.
Жалбата е хубаво нещо - поне малко да им спадне статистиката когато не са си свършили добре работата полицаите... Парите предполагам няма да ги възстановят - застрахователите обикновено имат клауза за такива откраднати части... Ако е ударен и е там - ще платят, ако го няма - нищо не получавате...
Смисъл от нов катализатор винаги има - все пак всички дишаме този въздух... Решението е Ваше...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- hallowe_en
Здравей megy,
аз минах по същият път. Съветите ми са същите които колегата ти е дал.
1 -При замяна с аналогична, или универсална с по-голяма пропускливост няма да има проблеми.Колата трябва да "диша".
2- Мирис в колата няма да има. Ще има за тези които карат зад теб.
3 -Катализаторите при мен са 2. Предполагам при Вас са откраднали 2-я. Цената му е горе долу такава каквато цитирате. Има и по-евтини "универсални" за около 300лв. Говорих с 2-ма майстори на генерации. И 2-та казаха, че каквото и да заварят само ще ги забавят. Накрая сложих права тръба при Uncle Dido
4 - Направете го. Моето дело много бързо го приключиха
5 - Ако нямате гараж/не ползвате платен паркинг за през нощта, аз лично бих изчакал поне година преди да се насоча към нов катализатор. Според мен се ориентират по регистрационните номера на колите.
Поздрави,
Стани
аз минах по същият път. Съветите ми са същите които колегата ти е дал.
1 -При замяна с аналогична, или универсална с по-голяма пропускливост няма да има проблеми.Колата трябва да "диша".
2- Мирис в колата няма да има. Ще има за тези които карат зад теб.
3 -Катализаторите при мен са 2. Предполагам при Вас са откраднали 2-я. Цената му е горе долу такава каквато цитирате. Има и по-евтини "универсални" за около 300лв. Говорих с 2-ма майстори на генерации. И 2-та казаха, че каквото и да заварят само ще ги забавят. Накрая сложих права тръба при Uncle Dido
4 - Направете го. Моето дело много бързо го приключиха

5 - Ако нямате гараж/не ползвате платен паркинг за през нощта, аз лично бих изчакал поне година преди да се насоча към нов катализатор. Според мен се ориентират по регистрационните номера на колите.
Поздрави,
Стани
Тoyota Avensis II
дата на производство декември 2003
дизел
85kw (116кс)
model: CDT250L AWMEYW
пробег: 230 000км
дата на производство декември 2003
дизел
85kw (116кс)
model: CDT250L AWMEYW
пробег: 230 000км
- kostadinnm
Понеже се изказа крайно мнение - да попитам чисто информативно - във форума чували ли сте за откраднат DPF от Land Cruiser?!
Питам, понеже и аз го брах от тия джамбази. Впоследствие, като гледах възможни решения засякох схема на изпускателната система на дизелов LC и там въпросния филтър бе захванат с планка и 4 болта за купето. Честно - ще се учудя на отрицателен отговор.
Не че ще тръгна в тая посока, но наскоро оглеждах возилото от подписа, което точно на мястото на откраднатия DPF има заготовки за 4 болта.
Иначе, съчувствие към колежката и
за джамбазите!
Едит: megy, това 1000лв. нов или втора ръка?! Моят, като проверявах беше поне двойно по-скъп. Имай предвид, че втора ръка можело да е на много километри и да е поизхабен. Но тойода ги правят да издържат доста - те затова ни ги крадат, м@миц@т@ им!
Питам, понеже и аз го брах от тия джамбази. Впоследствие, като гледах възможни решения засякох схема на изпускателната система на дизелов LC и там въпросния филтър бе захванат с планка и 4 болта за купето. Честно - ще се учудя на отрицателен отговор.
Не че ще тръгна в тая посока, но наскоро оглеждах возилото от подписа, което точно на мястото на откраднатия DPF има заготовки за 4 болта.
Иначе, съчувствие към колежката и

Едит: megy, това 1000лв. нов или втора ръка?! Моят, като проверявах беше поне двойно по-скъп. Имай предвид, че втора ръка можело да е на много километри и да е поизхабен. Но тойода ги правят да издържат доста - те затова ни ги крадат, м@миц@т@ им!
Corolla 2006 2.0 D-4D | sedan, SOL
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Крадат ги заради изкупуването на цветни метали
Неслучайно тук във форума на няколко пъти блокирахме търговци / изкупвачи на 'стари' катализатори и DPF...

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???