В крайна сметка отидох до сервиза, пистолета бая се озори, но в крайна сметка болта се предаде, смених шайбата, сложих ремъците, долях малко антифриз, че го беше поизхвърлила и с това операцията приключи.

Съгласен съм, ако се блокира много близо до ГМТ или до ДМТ сравнително малко усилие върху коляновия вал би се отразило с голямо усилие в/у буталото. Но на фона на усилията, които понася двигателя ми се вижда трудно да го "повредим" по такъв начин.
Ако говориш за препятствията от рода на въже или нещо друго - помисли теоретично... Такъв род лостова система може да умножи силата например 1000 пъти ако е близо до ГМТ/ДМТ (теоретично - до + безкрайност)... Ако си спомням добре физиката, ако упражниш 30кг върху лост 1м, то бутало на 1см до ГМТ ти дава 'печалба' в силата 100 пъти.... Т.е. силата върху самото бутало ще е 3 тона. Представи си, че площта, заета от предмета, блокиращ буталото заема само 10% от площта на буталото... В такъв случай локалното натоварване на тази част от буталото ще е равнозначна на натоварване на 30 тона, което може да изкриви, подбие и т.н. буталото и другата контактна повърхност.... В случая дори не говорим за самия колянов вал и биела - те няма да понесат някакво сериозно натоварване...
Да, съгласен съм. За това не бях помислил предиslowtraveler написа: Ако говориш за препятствията от рода на въже или нещо друго - помисли теоретично... Такъв род лостова система може да умножи силата например 1000 пъти ако е близо до ГМТ/ДМТ (теоретично - до + безкрайност)... Ако си спомням добре физиката, ако упражниш 30кг върху лост 1м, то бутало на 1см до ГМТ ти дава 'печалба' в силата 100 пъти.... Т.е. силата върху самото бутало ще е 3 тона. Представи си, че площта, заета от предмета, блокиращ буталото заема само 10% от площта на буталото... В такъв случай локалното натоварване на тази част от буталото ще е равнозначна на натоварване на 30 тона, което може да изкриви, подбие и т.н. буталото и другата контактна повърхност.... В случая дори не говорим за самия колянов вал и биела - те няма да понесат някакво сериозно натоварване...
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта