Мнение
от ffsolutions » 29 Юли 2016 07:24
Северната магистрала е ужас, по мое лично мнение... Там не карам с повече от 130 км/час, да не кажа и 120, и избягвам да минавам от там по възможност. Тракия е доста по-добре в това отошение, но и дясната лента там разлюлява заради постоянното преминаване на камиони и тирове, които и разказват играта и пътят започва да пропада.
Лично аз държа лява лента на скорост 140км/час (по Тракия), което според мен е по-удачно в сравнение с това да шофирам в дясна лента на 110/120, на моменти и по-малко, и да правя по 150 маневри за изпреварване до Пловдив. Опитвал съм и така и не ми е комфортно. За мен всяко едно такова изнасяне и прибиране е по-рисково от колкото да си държа пътя и да внимавам за 'убавите хора, идващи със 180-200км/ч зад мен, както и какво става в дясна лента пред мен, предвиждайки потенциални изпреварвания.
Говорейки за което - много е важно човек да гледа по-напред от носа си и от оная си работа, с извинение. Аз съм едва на (почти) 28 г., което ме прави млад шофьор, но прекалено често ми се случва да имам доста по-добра преценка от околните участници в движението. За да ви дам прост пример - при въпросната скорост от 140км/ч, с която шофирам по Тракия, съм стигал до Пловдив почти без да пипна спирачката (говорим за сравнително натоварено движение, обикновено в петък след 18:00), с редки излючение, когато някой от дясна лента изкочи пред мен защото не си е свършил работата добре, както Боз много добре описа. Това е поради простата причина, че гледам напред, отпускам педала на газта от доста по-далеч, опитвам се да предвидя реакциите и движението на хората около мен. Не ми се налага да скачам на спирачката, да премигвам, святкам, псувам, и какво ли още не. И смятам, че не притеснявам или застрашавам никой от участниците в движението, движейки се по ограничението, както винаги правя - въпрос на принцип. Безопасността не винаги е въпрос на скорост, а на внимание и малко мислене докато човек шофира и носи отговорност за себе си и участниците в движението по пътя. Разбира се, по-добре идиот на 110км/ч, от колкото идиот на 180км/ч, но идиота си е идиот, и каквото и да го правиш, все ще те засече, притесни, натисне отзад, застраши и т.н.
И ще завърша със следната идея за размисъл: докато на магистралата със 140 км/час съм "мега бърз" и се прибирам сравнително рядко, за да ме изпревари друг автомобил, в градски условия, където се движа с 50-55км/ч (както вече казах - въпрос на принцип и самосъзнание), съм като "супер спрял", докато покрай мен хвърчат със 70-80 км/ч. Защо по магистралата е пълно със съобразителни хора, фокусирани върху безопасността и каращи със 110 км/ч, а в градски условия пустее от такива? Високата скорост в града, където е пълно с хора, кучета, котки, коли, деца, баби, дядовци, футболни топки, джигити и какво ли още не, по-безопасна ли е, от колкото тази по магистралата? Все пак 70 е по-малко от 150, нали? Think about that, Mr. Anderson.
2005 Toyota Avensis T25 Estate - 2.0, 1CD-FTV powerplant
"Щастието ни зависи от нас самите."
- Аристотел