Corolla E12 2.0 D4D - теч на нафта от дюзите/уплътненията?
Здравейте!
От година и половина съм собственик на Toyota Corolla 2.0 D4D и до сега не съм имал поводи за притеснения. От 2 седмици обаче забелязвам, че имам теч на нафта. Под колата се образуват петна - 5-10cm в диаметър. Точно преди да забележа теча смених масло + горивен, въздушен и маслен филтър и си мислех че проблема може да е свръзан с това. Забелязвам обаче също и че до дюзите се събира нафта. Признавам, че от много време не съм свалял кората на двигателя и тази нафта може да се е събирала от по-ранен период. След като почистих нафтата около дюзите и покарах 10км забелязвам, че отново се събира същото количество.
Прикачвам снимки, за да е по-ясно като със стрелки съм отбелязъл местата, на които се образува теча. При дюзите се образува на първите 3, а за 4-тата е в началото на тръбичката (2-рата снимка). Опитах да пристегна гайките на тръбичките, но не са разхлабени.
Нямам никакъв опит с автомобилите и това е първата ми кола. Интересуваме дали там няма някакви гумички, които са за смяна и затова да се образуват течовете? както казах по-рано преди да открия теча сменях горивния филтър и забелязвам че маркучите от него към двигателя са омаслени и си мисляя, че от тях е теча, но доста трудно се стига до тях и не съм 100% сигурен, че е само от тях. Теча се образува от лявата страна на двигателя, точно между него и горивния филтър.
Не забелязвам да има разлика в това как върви колата, нямам пролеми с паленето и ускорението е прилично без да има разлика от преди.
Благодаря за всякакви насоки и съвети от ваша страна, както казах нямам много познания и всяка помощ би била добре дошла.
От година и половина съм собственик на Toyota Corolla 2.0 D4D и до сега не съм имал поводи за притеснения. От 2 седмици обаче забелязвам, че имам теч на нафта. Под колата се образуват петна - 5-10cm в диаметър. Точно преди да забележа теча смених масло + горивен, въздушен и маслен филтър и си мислех че проблема може да е свръзан с това. Забелязвам обаче също и че до дюзите се събира нафта. Признавам, че от много време не съм свалял кората на двигателя и тази нафта може да се е събирала от по-ранен период. След като почистих нафтата около дюзите и покарах 10км забелязвам, че отново се събира същото количество.
Прикачвам снимки, за да е по-ясно като със стрелки съм отбелязъл местата, на които се образува теча. При дюзите се образува на първите 3, а за 4-тата е в началото на тръбичката (2-рата снимка). Опитах да пристегна гайките на тръбичките, но не са разхлабени.
Нямам никакъв опит с автомобилите и това е първата ми кола. Интересуваме дали там няма някакви гумички, които са за смяна и затова да се образуват течовете? както казах по-рано преди да открия теча сменях горивния филтър и забелязвам че маркучите от него към двигателя са омаслени и си мисляя, че от тях е теча, но доста трудно се стига до тях и не съм 100% сигурен, че е само от тях. Теча се образува от лявата страна на двигателя, точно между него и горивния филтър.
Не забелязвам да има разлика в това как върви колата, нямам пролеми с паленето и ускорението е прилично без да има разлика от преди.
Благодаря за всякакви насоки и съвети от ваша страна, както казах нямам много познания и всяка помощ би била добре дошла.
Последно промяна от Akima на 29 Апр 2015 18:34, променено общо 1 път.
Причина: Променено заглавие.
Причина: Променено заглавие.
Toyota Corolla (E12) 2.0 D-4D (90Hp), 2002
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Re: Корола Е12 - теч на нафта от дюзите
Или си смени тръбичките с нови (чисто нови) или развърти тези и ги стегни наново с предисаните Nm в ръководството за ремонт.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
-
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 8 пъти
И на мен ми се събира там, но масло, което излиза от тези втулки които са на капака около дюзите.При мен също са стегнати тръбичките .
Toyota Rav4 XA30 2008, 2.2 D4D 136hp /No DPF и Toyota Yaris 1.5 Hybrid 2013
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Те могат да се сменят и няма да има теч на масло.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
- Toyo_driver
Bojko, там където си посочил стрелки 1,2,3 няма как теча на нафта да стига под колата, по-скоро нафтата ще влезе в маслото на двг, тези гумените уплътнения най-вероятно се омасляват от маслото щото са опечени(около 12 лв/бр са) Петното от нафта може да бъде от номер 4 или тръбичките на горивния филтър. Според мен последното е най-вероятно както и възможността горивния филтър да не сте го стегнали добре или да не е монтиран правилно(прещипано уплътнение и т.н.)Филтъра е на кофти място и това е най-възможно.
Тръбичка номер 4 може наистина да не е стегната добре...по-интересното е че за тези тръби тойота казват че са "non reusable part"
Отвиеш един път и сменяш....Ужас
(Ти естествено не ги слушай laugh.gif )Успех с ремонта и дано да излезе нещо дребно 
Тръбичка номер 4 може наистина да не е стегната добре...по-интересното е че за тези тръби тойота казват че са "non reusable part"

Благодаря за отговорите! В събота ще гледаме колата отново и сигурно ще сменя тръбичките за нафтата. Тази нафта, която се събира горе в гнездата на дюзите наистина си мисля, че не тече под колата, но сега това че може да влезе в маслото на двигателя ме притеснява biggrin.gif . Що се отнася до горивния филтър, неговите маркучи не личи да са мокри от към края, в който влизат във филтъра, а от към двигателя - тях също ще ги огледаме.
Toyota Corolla (E12) 2.0 D-4D (90Hp), 2002
Колега това не е нафта или теч от дюзите.Аз имах същия проблем и си го оправих сам.Това е масло и най вероятно е от омекналите уплътнения около тръбичките за нафтата към дюзите.За горната снимка гарантирам че са ти прегоряли уплътненията.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 336 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
Да не би да духат дихтунгите на дюзите?
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- martod
И да са духали, за 2 години все ще ги е сменил вече,

СВЕТЪТ Е КРЪЧМА........ДА СЕДНЕМ НА ЕДНА МАСА....
- slowtraveler
Или е бракувал двигателя
Пропуснал съм 'разкопката' на стара тема 

В ТМ Auto ги има, но са малко скъпички. Гарнитурата на капака я има от VICTOR REINZ на по тънка цена, но не намирам уплътненията за гор.тръбички и дюзите.
- slowtraveler
На твое място първо бих установил откъде тече, а после да ръчкам по двигателя...
Дали наистина са уплътненията на горивните тръбички, или се пълни от нещо друго...
Дали наистина са уплътненията на горивните тръбички, или се пълни от нещо друго...
- martod
Ето ти ги по евтини https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q= ... 2NqYCwFNpQ, но за разлика от ТМ, не продават единични бройки, трябва да вземеш 4, а цената е за една .
П.п. Ако това ще те успокои, на моята Мазда са по 35 лв. бройката,

СВЕТЪТ Е КРЪЧМА........ДА СЕДНЕМ НА ЕДНА МАСА....
Да не отварям нова тема(тази е доста стара),Верно ли тези тръбички са "за еднократно ползване". При мен течеше на 4-ти цилинтър ,но отрстрана на рейката.Попретегнах я ,засега не тече,ама е със повече от предписаното 100% . Там няма уплътнения доколкото разбирам от схемата(които да се сменят). Иначе тече от и другата страна като на колегата. На мен ми прилича на нафта,Toyo_driver написа: ↑14 Окт 2014 22:00
Мнение от Toyo_driver » вт окт 14, 2014 9:00 pm
......
Тръбичка номер 4 може наистина да не е стегната добре...по-интересното е че за тези тръби тойота казват че са "non reusable part"Отвиеш един път и сменяш....Ужас
(Ти естествено не ги слушай laugh.gif )Успех с ремонта и дано да излезе нещо дребно
![]()
от тези уплътнения :
23681A - SEAL, NOZZLE HOLDER.
Тях ще смяням ясно + дифтунги и другите уплътнения над дифтунгитна дюзитее ,тези тръбички трябва ли да ги сменям наистина или да затягам по предписнието и ако пак тече да дозатягам