Икономичен автомобил ли е Prius?

Публикувай отговор

Какво мислите по въпроса?

Да
110
51%
Не
25
12%
Зависи от шофьора
80
37%

Общо гласове: 215

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 27 Май 2016 17:47

Kiki написа: Чакай сега, говорим за изпитания направени от фирма, която се занимава с това и прави изпитания на всички марки и модели автомобили , които се карат в Америка. Надали те не знаят как се правят тези неща.
Според мен, това е истинският - експлотационният, а не този, който производителат го прави на стенда и го пуска в техническото ръководство, за да привлича клиенти.
Е аз да съм казал друго? Точно това е разхода, който е постигнал някой, някъде по някаква тяхна си методика на изпитание.
Точно за това в различните стандарти разминаванията за разход са различни.
Но пък в Европа от другата година се въвежда нов режим на изпитания, който ще се доближава много повече до истината.
До един месец новата Астра трябва да излезе с тези нови показания като пръв такъв автомобил в Европа. И лично на мен ми е интересно каква ще бъде разликата между сегашните цифри и новите такива.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Kiki » 27 Май 2016 18:18

Не ми се вярва, че и тогава производителите ще публикуват реалният разход.
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 27 Май 2016 21:26

Нали разбираш, че самата дума "реален" е доста относително нещо.
Примерно за мен разхода на даден автомобил по книжка е относително реален такъв. И като си купувам автомобил, то добре ме ориентира за разхода, който ще правя.
За теб може и да не е. Всичко зависи от много фактори. Точно за това има тест, който да симулира абсолютно една и съща среда и по този начин да имаш съпоставка между производителите и моделите.
И новия стандарт се води, че е пригоден до много голяма степен до съвременното шофиране. Така, че лично аз очаквам доста "реални" показания.
Ше видим в крайна сметка.

Аватар
Kiki

Мнение от Kiki » 27 Май 2016 21:48

За мен, реалният разход е най-икономичния който може да се постигне, когато се кара по максимално икономичен начин при дадени условия по всички правила за това.

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 27 Май 2016 22:02

Kiki написа: За мен, реалният разход е най-икономичния който може да се постигне, когато се кара по максимално икономичен начин при дадени условия по всички правила за това.
Нещо не мога да разбера написаното от теб. Ако реалния разход е това, което си описал, значи всеки автомобил си покрива разхода по книжка.
Примерно на всичките ми автомобили винаги успявам да правя разход, който е под каталожния, ако карам колата по максимално икономичен начин.

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 29 Май 2016 11:52

Един автомобилен производител трудно може да направи автомобила много икономичен.Марешки обаче може....... biggrin.gif Докато едни други ги правят много НЕикономични bash.gif
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

Аватар
Kiki

Мнение от Kiki » 29 Май 2016 19:55

Точно така, Дидо, ама ми се струва, че много скоро ще го направят и него неикономичен.
Мафията си е мафия. :whistle:

Аватар
Veni1
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Veni1 » 29 Май 2016 20:19

Kiki написа: За мен, реалният разход е най-икономичния който може да се постигне, когато се кара по максимално икономичен начин при дадени условия по всички правила за това.
А пък за мен, реалния разход е това, което съм платил на бензиностанцията, спрямо километрите, които съм изминал.
Това е моят реален разход - с толкова кинти, толкова път съм минал.

АЗ!

Икономично, неикономично, изкачване в балкана, спускане от това изкачване, градско, селско, било ми кеф да я изрежа количката, било ми кеф да се заровя в калта, било да карам оффроуд, или да си возя дечицата до училище и обратно...
За което аз реално!! си плащам - реалния ми разход е това.

За другото има статистика и стъкмистика - в зависимост от целта, която се очаква от резултата.

То тоя пост май е за темата "Колко ми гори колата", ама и за тук става.
Mitsubishi Pajero 2800 LWB off-road beast
Nissan Micra K12 - wife car
Toyota RAV 4.2 2000 LWB - city car

Driving experience - since 1976

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 30 Май 2016 14:31

Veni1 написа:
То тоя пост май е за темата "Колко ми гори колата", ама и за тук става
По принцип е точно за там, защото тук пишем разхода на Приус и лично аз гледам да споделям всеки път колко реално харчи моя в моите ръце. :thumbsup:

nowyaris

Мнение от nowyaris » 31 Май 2016 08:50

BOz написа:
Veni1 написа:
То тоя пост май е за темата "Колко ми гори колата", ама и за тук става
По принцип е точно за там, защото тук пишем разхода на Приус и лично аз гледам да споделям всеки път колко реално харчи моя в моите ръце. :thumbsup:
Колко харчи твоя Приус в твоите ръце изобщо не зависи от теб,а от веригите.Февруари е харчил едно - юли ще харчи друго. И ако както се чува бензина ще е с 10% по-скъп от дизела........... Не виждам как ще е по-икономичен.Така че всякакви изказани мнения,породени от каквато и да била моментна пазарна ситуация за съжаление няма как да са меродавни.Днес тъй мрат,тъй ги ровят,ама утре........

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 31 Май 2016 09:36

nowyaris написа: Така че всякакви изказани мнения,породени от каквато и да била моментна пазарна ситуация за съжаление няма как да са меродавни.
Напротив - те са си меродавни към момента... Просто света стана доста динамичен, и това, което е добро към даден момент, в никакъв случай не означава, че ще е идеалния вариант в следващия момент...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

nowyaris

Мнение от nowyaris » 31 Май 2016 11:43

Спора взе да придобива философски оттенък,така че да поспрем.Истината е че Приус е много икономичен бензинов автомобил,наистина вече не единствен .Истина е че вече са налице дизелови автомобили с аналогично оборудване,аналогичен разход в литри и аналогична цена . Доколко е икономически изгоден - там всичко е прекалено персонално и лично,така че не е възможно да се обобщи . Просто което е добре за паяка е много зле за мухата .

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Мнение от Hursa » 31 Май 2016 14:41

Вярно, че приуса е с бензинов двигател и в сегашния си вид не би изпреварил по кпд дизеловия двигател - въпреки свръх ожесточените еко норми, които го "задушават" (дизела). Приусовия двигател може да се сравни с дизеловия, само като част от хибридната система. Според мен, разхода на хибрида се влияе по слабо от вариациите в експлоатацията, сравнен с нехибриден автомобил, независимо бензинов или дизелов. А дали дизела ще е по евтин от 95 бензина, едва ли. Гледам, че отново изравниха цените. И възможно дизела отново да поскъпне с наближаване на есента и събирането на реколтата. Не че смятам това за "правилно". Но такива са "реалностите" в България. А и в Европа - дизела да поддържа изкуствено сравнително висока цена. Затова смятам, че за европейския пазар приус (хибридите на тойота) е добра алтернатива на дизеловия автомобил. А за България, смятам, че е по добрия избор.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 01 Юни 2016 18:04

nowyaris написа: Колко харчи твоя Приус в твоите ръце изобщо не зависи от теб,а от веригите.
Аз управлявам изцяло колко харчи моя Приус в моите ръце. Ако искам днес ще ми харчи 100/100, а утре 0/100. И над това 0/100 няма как веригите да ми повлияят.
Между другото точно за това има и науката статистика. Веригите могат да правят каквото си искат, ама аз знам във всеки един момент колко абсолютно точно ми струва всеки един километър до момента на моята кола.
А и в най-крайна сметка аз знам и споделям, че моя Приус до този момент ми харчи 5.36/100, средно съм изминавал по 612,7 км с един резервоар, средната цена на горивото ми е струвала 2.19лв/л. и съм ползвал средно по 4,6% отстъпка от тази цена. Тези цифри съм ги постигнал при шофиране 88:12% градско:извънградско.
Ако имаш допълнителна статистика за друг Приус, чувствай се свободен за словоизлияния. :thumbsup:

nowyaris

Мнение от nowyaris » 02 Юни 2016 22:05

Чудесна аритметика,съпроводена с перфектна статистика.И само толкова.И двете не са в състояние да направят един автомобил икономичен.Условията,в които се ползва го правят такъв.Никак не е изключено 6 цилиндров бензинов Мерцедес в Северна Сирия да е по-икономичен от Приус в България.Или на някой депутат служебната кола да му излиза по-икономична от колкото твоя Приус на теб лично.Затова промени заглавието - "Икономичен автомобил ли е Приус в сравнение с ........ .И така по-скоро ще достигнем консенсус на мненията.

Публикувай отговор