Моля за малко помощ да ме ориентирате от къде да започна, че финансите са ограничени и не ми се влиза в много излишни разходи....
Става въпрос за Корола Corolla E12 1.6 3ZZ-FE VVTi 2002 ГИ Фобос 4 180 000 км по километраж, 40 000 от които карани на газ с ФОБОС 4.
Преди няколко месеца започна едно леко придръпване при тръгване, все едно нещо пребуксува.
Преди няколко дни по време на движение на един светофар забелязах, че задържа високи оборотите(1300-1500) при топъл двигател - свали ги до нормалното след няколко кръстовища.
Оня ден обаче, точно се натоварихме с жената и бебчо, за ходим на гости на баба и дядо и хоп - проблем..
Паля и колата започва да тресе и да звучи като на 3 цилиндъра - неравномерно, с ясно осезаем проблем на ниски обороти.
В същото време Check Engine лампата почва да светва и угасва - многократно.
Звъня на познат майстор(не е електричар) и отивам набързо да я чуе. Първо вика - може да е дебитомер - дай да го продухаме, че е най-лесно. Няма ефект.
Разкачаме един по един кабелите на свещите - реагира еднакво - гасне.
След това понеже майстора бърза за някъде вика - ей ти 4 свещи дето са работили що годе добре - иди и ги смени да видим.
Стигаме криво ляво при баба и дядо и се захващам.
Още на първи цилиндър забелязвам, че мога да я развия почти на ръка, а свещта е за смяна - прeгоряла и с разстояние 2-3 милиметра - но пък на цвят първата изглежда като да е работила добре.
Оправяме разстоянието до 0.9 мм и я връщам, за да огледам другите.
Махам бобината на втория цилиндър -

На трети цилиндър - пак омасляване горе, но по-малко. На четвърти няма омасляване. Трети и четвърти свещите се работили добре, но са прогорели и за смяна всички.
След всеки цилиндър и връщане на почистената свещ опитвах отново как е - все така жално работи двигателя...
Понеже силите и познанията ми стигат до тук, а и логиката не работи като не разбираш, спрях до тук.
На другия ден отивам да я проверят за грешки - момчето вика многозначително - нещо си за свободния ход и катализатор, ама няма грешки по ел. системата. Приличало му на клапан или повдигач. После вика механична повреда. Пробва обаче като маха буксите към дюзите(или там каквото е - инжектори вероятно) и на втори цилиндър - никаква разлика...
Моля

Пари няма, а колата ми трябва - малкия е на 18 месеца, а жената с МС...
Дайте съвет откъде да започна. Свещите и гарнитура 100% са за смяна и това е ясно..