Измерване на ниво на масло - Avensis T27 2.0 D4D 2010
-
- Автомобил: 4 тойоти. Авенсис 1 и 3,корола
Здравейте,
Колата е Avensis T27 2.0 D4D 2010.
След сервизна смяна на маслото се получава 2 см при докрай вкарана маслена пръчка.
Пръчката има жълт пластмасов край с гумено уплътнение.
Механикът обясни ,че се мери с пръчката до опир в жълтата пластмаса без да се вкарва докрай.
А според мен - ВКАРВА СЕ ДОКРАЙ.
А разликата е 2 см в нивото над горната резка.Има опасност да се качи налягането и да избие семеринга по мотора. Тези 2 см дават 1 литър разлика,което механикът не можа да ми каже колко точно е сипал - било наливно масло,около 6,5 литра,но не знае точно.
Аз бих си източил след сервиза, но не съм сигурен, и не ми се спори с Toyota механик. Ако източа 1 литър ,ще ми падне точно на долната резка,но при вкарана докрай пръчка.Някой по-компетентен с Toyota МОЛЯ да каже как се мери.До опир или до край?
Има ли по лесен начин от пробката да източа,защото не ми се сваля долната кора,при зимно-улични условия, а и не знам къде е филтъра на новия D4D.
Благодаря Ви за помощта.
Колата е Avensis T27 2.0 D4D 2010.
След сервизна смяна на маслото се получава 2 см при докрай вкарана маслена пръчка.
Пръчката има жълт пластмасов край с гумено уплътнение.
Механикът обясни ,че се мери с пръчката до опир в жълтата пластмаса без да се вкарва докрай.
А според мен - ВКАРВА СЕ ДОКРАЙ.
А разликата е 2 см в нивото над горната резка.Има опасност да се качи налягането и да избие семеринга по мотора. Тези 2 см дават 1 литър разлика,което механикът не можа да ми каже колко точно е сипал - било наливно масло,около 6,5 литра,но не знае точно.
Аз бих си източил след сервиза, но не съм сигурен, и не ми се спори с Toyota механик. Ако източа 1 литър ,ще ми падне точно на долната резка,но при вкарана докрай пръчка.Някой по-компетентен с Toyota МОЛЯ да каже как се мери.До опир или до край?
Има ли по лесен начин от пробката да източа,защото не ми се сваля долната кора,при зимно-улични условия, а и не знам къде е филтъра на новия D4D.
Благодаря Ви за помощта.
Последно промяна от Akima на 05 Яну 2016 13:25, променено общо 4 пъти.
Причина: Променено заглавие.Моля прочетете правилата и важните теми.Правопис.Форматиране.Вежливост!
Причина: Променено заглавие.Моля прочетете правилата и важните теми.Правопис.Форматиране.Вежливост!
- TATI
- Благодарил/а: 22 пъти
- Получена благодарност: 163 пъти
- Обратна връзка:
Re: Мерене на ниво на маслото
Разлиства инструкцията за експлоатация, защото там пише колко масло събира конкретния двигател и как се мери нивото.
И друг път по-далеч от такива "майстори", които не знаят колко, какво и къде са наляли.
Иначе, масло се мери при загрял двигател.
Гасиш, изчакваш няколко минути да се стече, вадиш щеката, избърсваш я и я вкарваш до край.
Изтегляш и гледаш къде е маслото - трябва да е между мин и макс.
При Т25 се мери нивото на щеката, което е към задницата на автомобила.
И друг път по-далеч от такива "майстори", които не знаят колко, какво и къде са наляли.
Иначе, масло се мери при загрял двигател.
Гасиш, изчакваш няколко минути да се стече, вадиш щеката, избърсваш я и я вкарваш до край.
Изтегляш и гледаш къде е маслото - трябва да е между мин и макс.
При Т25 се мери нивото на щеката, което е към задницата на автомобила.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Е тоя какъв майстор е след като не знае колко е сипъл? Според мен пръчката до край. За пръв път чувам де се мери без да е влязла цялата.
RAV 4 бензин 2,0 - ръчни скорости 2008г, 152 кс
-
- Благодарил/а: 27 пъти
- Получена благодарност: 15 пъти
+1 пръчката цялата вътре за да отчете вярно. Никога не съм си и помислил нещо различно. Докато четях си мислех дали не е виц, че мнението на механика е друго.
Малко трудно да източиш литър, по-лесно може да изтече цялото в чист съд и налееш адекватно количество.
Малко трудно да източиш литър, по-лесно може да изтече цялото в чист съд и налееш адекватно количество.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
-
Може би вече си решил проблема, но за колеги би било от полза. Спринцовка 50 куб. от ветеринарната аптека и шлаух за аквариум 60-70 см. Сглобяваш това, пускаш шлауха в картера през мястото на щеката и дърпаш 10-20- спринцовки. Дребна играчка, но без филм и рискове. Преди това приготви парцал и съд за изваденото масло.
Re: Измерване на ниво на масло - Avensis T27 2.0 D4D 2010
Ето това е от книжката за експлоатация.
- Прикачени файлове
-
- Clipboard_01.png (151.25 KiB) Преглеждано 4355 пъти
Извинявам се че, ползвам темата на колегата ,имам 2-3 въпроса , колата ми е Т 25 2.0 D4D 116кс 2004 г , 1.при смяна на маслото в Тойота Стара Загора, механика ми каза че , трябва маслото да е на макс на щеката, аз до колкото знам трябва да е на средата, и така ми наляха точно 6 литра колкото събира мотора , на въпроса ми няма ли да избие някоя семеринга ми отговори че,няма такава опасност, до къде трябва да бъде маслото? 2. Как трябва да бъде обърната щеката за маслото , с пъпките към купето или обратно?
Avensis T25 D4D 116к.с
- TATI
- Обратна връзка:
Нищо му няма ако е на макс.cuiceka написа:Извинявам се че, ползвам темата на колегата ,имам 2-3 въпроса , колата ми е Т 25 2.0 D4D 116кс 2004 г , 1.при смяна на маслото в Тойота Стара Загора, механика ми каза че , трябва маслото да е на макс на щеката, аз до колкото знам трябва да е на средата, и така ми наляха точно 6 литра колкото събира мотора , на въпроса ми няма ли да избие някоя семеринга ми отговори че,няма такава опасност, до къде трябва да бъде маслото? 2. Как трябва да бъде обърната щеката за маслото , с пъпките към купето или обратно?
Мери се задната част на щеката, т.е. частта, която сочи задницата на автомобила. Пъпките може да си ги въртиш както искаш.
-
- Автомобил: 4 тойоти. Авенсис 1 и 3,корола
Реших проблема ,като източих 1,2 л масло.Долната кора не я свалях ,защото някой „умен “ механик беше изпязал дупка вече в кората. Дупката беше 10 на 10 см явно да обслужва по лесно някаква филтърна кутия ,отпред , вдясно до картера.Не съм наясно какво точно е това,но прилича на––1, филтърна кутия, 2 на теплообменник масло към антифриз. Но там имаше една удобна капачка -пробка с четвъртостен средния размер на гедорето. Като я отвих закапа моторно масло, и като запалих мотора за 3 мин изкапа 1,2 литра масло. Така на нивото падна на горната черта на пръчката. Не съм спокоен защото не знам предишния собственик колко хиляди километра е минал с препълнено масло,и дали не е избило на семерингите от препълването.Говорих в сервиза с механика,но без полза. Нищо не знае, колко е сипал и колко е бил километража ,нито пък знае как се мери с недовкарана пръчка. Добре , че тук има знаещи и помагащи хора.БЛАГОДАРЯ.
-
Ако няма теч може да бъдеш спокоен, че всички семеринги и гарнитури са о.к. без значение колко и с какво е наливан мотора.
-
- Получена благодарност: 1 път
Ужас. Как може да изрежат кората за по-лесно обслужване.p7777777 написа:Реших проблема ,като източих 1,2 л масло.Долната кора не я свалях ,защото някой „умен “ механик беше изпязал дупка вече в кората. Дупката беше 10 на 10 см явно да обслужва по лесно някаква филтърна кутия ,отпред , вдясно до картера.Не съм наясно какво точно е това,но прилича на––1, филтърна кутия, 2 на теплообменник масло към антифриз. Но там имаше една удобна капачка -пробка с четвъртостен средния размер на гедорето. Като я отвих закапа моторно масло, и като запалих мотора за 3 мин изкапа 1,2 литра масло. Така на нивото падна на горната черта на пръчката. Не съм спокоен защото не знам предишния собственик колко хиляди километра е минал с препълнено масло,и дали не е избило на семерингите от препълването.Говорих в сервиза с механика,но без полза. Нищо не знае, колко е сипал и колко е бил километража ,нито пък знае как се мери с недовкарана пръчка. Добре , че тук има знаещи и помагащи хора.БЛАГОДАРЯ.
Грешка. При всяка смяна на масло след отвиване на пробката се поставя нов уплътнителен пръстен, който с пристягането се смачква и предпазва от изтичане/капене на масло. По-добрият подход е бил да се източи маслото, филтрира, налее нужното количество но с поставяне на нов пръстен. Сега бих наблюдавал за евентуален теч.
И сменете майстора или сервиза !
-
- Получена благодарност: 1 път
По-интересното е защо Тойота не са помислили за това. Свалянето и слагането обратно на цялата кора за обслужване си е голяма хамалогия.scorpion написа:Ужас. Как може да изрежат кората за по-лесно обслужване...
- TATI
- Обратна връзка:
За смяна на масло не се сваля нищо. Има си предостатъчно място да се развие пробката. За филтъра има капаче, което се отваря и после се затваря.
За дихтунгата - лично аз карам 10 години без такава и до сега нямам и капка оттам. Самата пробка е с такъв дизайн, че позволява и без, макар че по каталозите дават такава.
За дихтунгата - лично аз карам 10 години без такава и до сега нямам и капка оттам. Самата пробка е с такъв дизайн, че позволява и без, макар че по каталозите дават такава.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Дифтунга не е чак толкова критичен... Все пак е мед, която се мачка.
В интерес на истината - на времето никой не я сменяше - караш си по цял живот на автомобила с една
Но според дебелите книги е добре да се смени...
Все пак струва стотинки. Лошото е, че поне аз не съм сигурен дали в магазина не са се закалили (а никой няма да си прави труда да ги разкалява)...
Медта се закалява и разкалява точно обратното на стоманата - за да стане мека и еластична трябва да се нагрее до висока температура, и след това да се охлади рязко
В интерес на истината - на времето никой не я сменяше - караш си по цял живот на автомобила с една

Но според дебелите книги е добре да се смени...
Все пак струва стотинки. Лошото е, че поне аз не съм сигурен дали в магазина не са се закалили (а никой няма да си прави труда да ги разкалява)...
Медта се закалява и разкалява точно обратното на стоманата - за да стане мека и еластична трябва да се нагрее до висока температура, и след това да се охлади рязко

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008