Ще карате зимата само със зимни май?
- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Благодарил/а: 25 пъти
- Получена благодарност: 77 пъти
Re: Ще карате зимата само със зимни май?
Тази гайка е универсална разработка на Тойота за стоманени и алуминиеви джанти. Малкият конус отпред стяга стоманените джанти, а шайбата поддържа пластмасовите тасове чрез специални гнезда в тях. Цилиндричната част на гайката служи за центроване на алуминиевите джанти, а шайбата осигурява затягането на ал. джанти към главината, като и тук силата на затягане трябва да се спазва - принципно между 110-130 Нм. Някои модели на Тойота могат да предлагат и други варианти на гайки и джанти. Това по-горе е масовото изпълнение.
-
- Благодарил/а: 14 пъти
- Получена благодарност: 16 пъти
Такава със снежинки е за сняг. А "зимна" ме интересува какво е? Зимна за зимата като сезон, щом ще ни налагат от дата до дата да караме с такива гуми! А и астрономическата зима започва далеч след датата, обявена в проекта дето бъдете сигурни-ще го приемат!!! Дразнещо лобистки закон, за който едни хора си разменят много пари! А не е ли по-лесно така-КАТ те проверява на сняг че караш с гуми без снежинка на тях...10 точки и 500 лв глоба! И да не са под 4 мм и 5 години! Като е със снежинка и е 2 мм 2001-ва какво, изряден и безопасен съм...тъй ли? Като карането на фарове-що камари батерии, крушки и гориво ни продадоха допълнително, а пък всъщност ефекта за който лаеха от фаровете е никакъв! Идиотите си карат с 200 на фарове през деня отново, както си караха и без тях...катастрофи и убити повече от Ирак, Сирия, Афганистан взети заедно! Ай сиктир!Оги написа:Такава със снежинки. Другото е работа на технолозите.
Здравейте,
Нов съм и се извинявам предварително ако объркам нещо в комуникацията. Отскоро съм собственик на Тойота Аурис.
На въпроса: Принципно съм за зимните гуми, но може би за по-кратък период, ако няма някакви необичайни обстоятелства като тежък снеговалеж в края на април. А лично при мен за да сложа зимни гуми трябва да сменя и джантите /сега са алуминиеви 17-ки/, което се оказва непосилна задача. Та се надявам да не премине зимата докато си реша въпроса
Нов съм и се извинявам предварително ако объркам нещо в комуникацията. Отскоро съм собственик на Тойота Аурис.
На въпроса: Принципно съм за зимните гуми, но може би за по-кратък период, ако няма някакви необичайни обстоятелства като тежък снеговалеж в края на април. А лично при мен за да сложа зимни гуми трябва да сменя и джантите /сега са алуминиеви 17-ки/, което се оказва непосилна задача. Та се надявам да не премине зимата докато си реша въпроса

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
В смисъл трябва да вземеш други джанти или?aston написа:.... А лично при мен за да сложа зимни гуми трябва да сменя и джантите /сега са алуминиеви 17-ки/, което се оказва непосилна задача....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Да! Казаха ми че за зимата е по-добре железни и примерно 15-ки, но трудно се намирали.
- slowtraveler
Не знам - след едно трудно прибиране една зима с железни джанти (замръзнали 'локви' вода в джантата, без възможност да бръкна и да ги разкарам), вече (от над 10 години) карам само с алуминиеви джанти зимата....
Може теоретично алуминия да е по-податлив на агресивните химии по пътищата, но лака/боята предпазва добре джантите...
Така, че всеки си решава сам...
За мен решението е ясно - зимата предпочитам алуминиеви джанти...
Може теоретично алуминия да е по-податлив на агресивните химии по пътищата, но лака/боята предпазва добре джантите...
Така, че всеки си решава сам...
За мен решението е ясно - зимата предпочитам алуминиеви джанти...
- Рошко
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 3 пъти
- Обратна връзка:
При положение, че стоманените джанти бяха на цената на евтини алуминиеви, а като сложиш и тасовете, цената става неприлично висока и неоправдана, за визията да не говорим, така че и за мен изборът беше ясен. Това, което ме притеснява е, че споменаваш 17-цолови и 15-цолови в едно изречение... Внимавай и провери много добре преди да изсипеш една торба пари за джанти и гуми, дали изобщо можеш да сложиш 15-цолови на твоя Аурис. Аз карам Auris Hybrid 2015 Chic, който си дойде на 17-ки. По принцип най-ниското ниво на оборудване си идва на 15-ки, но високото ниво на оборудване, което си идва на 17-ки е с по-големи дискове и апарати и не може да се сложат по-малки от 16-цолови. След като сложих 16-ките, между джантата и апаратите остана достатъчно място да провра дървена клеча от сладолед
Така че умната с джантите! 

- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Аз реших да взема максимано и от двата свята. Железни джанти, ама да изглеждат като алуминиеви. Общо взето който ги види не може да познае, че джантите ми са железни. biggrin.gif

Разход на хибрид-> 
Разход на дизелов автоматик ->

Супер са.Аз лично, никога не бих казал,че са железни. 

RAV 4- D4D 2004г.
Точно защото се опитвам да я карам умната с джантите все още съм с летни. ..което при тези температури сутрин никак не е добре
- slowtraveler
Да, опелите правят добра имитация....BOz написа:..... Железни джанти, ама да изглеждат като алуминиеви. Общо взето който ги види не може да познае, че джантите ми са железни. biggrin.gif ....

Мисля тук бях пускал снимка на една такава ударена джанта - отдалеч се зачудих как така не е спаднала гумата при такова голямо липсващо парче от джантата...
А отблизо разбрах, че човека е закачил само пластмасата/таса

- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път
Интересно ми е колко са тежки тези джанти?BOz написа:..... Железни джанти, ама да изглеждат като алуминиеви. Общо взето който ги види не може да познае, че джантите ми са железни. biggrin.gif ....

2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Около 9 килограма. С една идея са по-леки от алуминиевите.Japanese_fever написа:Интересно ми е колко са тежки тези джанти?BOz написа:..... Железни джанти, ама да изглеждат като алуминиеви. Общо взето който ги види не може да познае, че джантите ми са железни. biggrin.gif ....
Разход на хибрид-> 

- Рошко
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 3 пъти
- Обратна връзка:
Мда, структурните джанти на Opel са много "хитри" и много трудно се разпознава, че не са алуминиеви при дистанция повече от 1 м. 

- Airfan
- Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
- Получена благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
След като имах близки срещи с една ламаринена джанта за рено лагуна 2, от тогава си казах, че железарки няма да купя никога. Та те са на 50% от цената на нормална алуминиева джанта и не ми дават никакво предимство, напротив... Примерно на реното тежат 4 кг 16-ка джанта - с два пръста ги държа. Просто супер леки и елементарни и не подлежат на изправяне. От тогава само Халумин