Сега, ще ви разкажа, моята одисея, която от много акъл и малко знания, ме замъкна с 400 кинта назад. Ще го опиша само за да предпазя други колеги, от подобна скъпо струваща грешка, а не да се оплаквам...
Колата е модела 2003-2008 1.8 биндзин 129кс. Значи като купих колата миналия юни, ми направи впечатление, че рядко, след заработване на двигателя двете оранжеви лампички най долу на таблото, оставят да си светят. Те са за някакви проверки май..... както и да е, като ги видя спирам, лост на паркинг, ключа назад и паля пак. Автомобилът е автомат.....лампичките гаснат и си карам. Една вечер забравих лявото плафонче да свети, но сутринта колата си запали без проблеми и си работеше 4-5 дни на къси разтояния и то с нагревател отзад, фарове, чистачки, отопление с климатик, докато загрее и радиото. Първият признак за нещо, което не в ред, беше че като реши да се прехвърли на газ, започна да гасне, но ако съм в колата подавам газ, си обръща горивото....

Реших че е нещо от газовата..... Всичко това докато си бях на село с.Пчелник Варненска област. В деня на тръгването ни за София, натоварих ме се, въртя аз, а тя само свири като щурец и таблото гасне, тоест губи напрежение. Ама там ми е лесно, имам още 4 акумулатора и и още толкова зарядни, башка двата големи изправителя.... biggrin.gif Донесох аварийният акумулатор, щипките и запали веднага......Това беше преди 20 дни. Реших и аз като колегата, че е от плафона и че за 500км е заредил и няма проблеми. Като падна снега и температурите, слизах да я припалвам и всичко беше ок.
Вчера както си карам и усещам втвърдяване на волана, пипнах спирачката и всички лампички по таблото светнаха, спрях да видя ремъците, загасих и до там. Викам един приятел, кабелите, запали пак, но волана твърд, карах малко и на един светофар угасна сама..... Вече и с кабели не искаше да пали, само цирика...... Избутахме я криво ляво встрани, намерих в телефона, една фирма дето носи батерии на място и им заръчах немедленно да качват един 65А/ч за модела и да идват. Дойдоха хората, смениха замериха, при включени фарове и парно зарежда 13.8- доволно. Платих им 150лв взех си гаранцията и доволен си тръгнах, паля и............. лампата за зареждане не гасне........Брех направо ми се дорева......Поглеждам в телефона и работата замирисва на алтернатор, звъннах насам натам препоръчаха едно момче, отивам мери, колкото е на акумулатора, толкова е и на изхода на алтернатора при работещ двигател. Разправям аз всичко и той вика, акумулатора ти е почнал да умира, още когато са ти светели чековете. Но тази кола е така направена, че пали и с минимален ток в акумулатора, но за сметка на алтернатора, това е направено да се придвижиш до сервиза, а не да караш 10 000км както направил ти, щом е не изправен акумулатора, алтернатора се товари излишно и живота му се скъсява значително. Та ми смени реле-регулатора с нов БОШ и ми отмъкна 250 кинта общо. Платих за не знанието си, закачих си обеца на ухото и друг път забележа ли необичайно поведение по електрониката ще търча веднага.....
Това ми се случи, съветвам ви и вие да обръщате внимание на тези неща

Колкото по подготвен и мощен ти е джипа, толкова по далеч ходиш да търсиш трактор.