Avensis T25 1.8 VVTi 2007 - Тракане при студен двиг. - РЕШЕН
Avensis T25 1.8 VVTi 2007 - Тракане при студен двиг. - РЕШЕН
Здравейте колеги,
Проблемът е с Авенсис 1.8 VVTI, 2007г. на близо 170К.
Проблемът е, че когато температурите са по-ниски (от летните) докато загрее двигателя се чува тракане, подобно на повдигачи или обтегач, след като загрее проблемът изчезва.Проблемът не съществува през лятото.
Консултирах се с няколко различни сервиза, караха я студена, чуха тракането и предположенията които ми дадоха са:
- тракане от бутало, понеже е алуминиево имало вероятност ако в миналото бил прегряван автомобла, и когато е по-студено да се получава хлабина докато се разшири след загряване.
- другата хипотеза, обтегач на веригата, плюс/или износени самите притискатели (не знам правилното им наименование).
- повдигачи.
- четвъртата хипотеза е биелен лагер. За тази възможност намерих клипове и ги гелдах, тракането е сходно като звучене, опреденено. Ето видеото ако някой иска да чуе https://www.youtube.com/watch?v=IlRmz1W-zL8
Не знам, ако е това дали би следвало да изчезва когато е загрял двигателя?
Това което съм направил в момента е, че смених маслото, от 5w30 минах на 5w40, разликата с 5w40 е, че тракането стана по-глухо (тихо), по-кратко, спира даже преди и да загрее колата (или поне аз спирам да го чувам).
Въпросът ми е, ако евентуално някой има или е имал подобни проблеми или има някаква компетенция с тези проблеми и въпросния двигател, да ме насочи за някаква посока за решаване на проблема.
Иначе последното и сигурно решение ще е отваряне и цялостен оглед на проблема, но ако има шанс да го спестя, ще съм благодарен на всякакви съвети.
Благодаря
Николай
Проблемът е с Авенсис 1.8 VVTI, 2007г. на близо 170К.
Проблемът е, че когато температурите са по-ниски (от летните) докато загрее двигателя се чува тракане, подобно на повдигачи или обтегач, след като загрее проблемът изчезва.Проблемът не съществува през лятото.
Консултирах се с няколко различни сервиза, караха я студена, чуха тракането и предположенията които ми дадоха са:
- тракане от бутало, понеже е алуминиево имало вероятност ако в миналото бил прегряван автомобла, и когато е по-студено да се получава хлабина докато се разшири след загряване.
- другата хипотеза, обтегач на веригата, плюс/или износени самите притискатели (не знам правилното им наименование).
- повдигачи.
- четвъртата хипотеза е биелен лагер. За тази възможност намерих клипове и ги гелдах, тракането е сходно като звучене, опреденено. Ето видеото ако някой иска да чуе https://www.youtube.com/watch?v=IlRmz1W-zL8
Не знам, ако е това дали би следвало да изчезва когато е загрял двигателя?
Това което съм направил в момента е, че смених маслото, от 5w30 минах на 5w40, разликата с 5w40 е, че тракането стана по-глухо (тихо), по-кратко, спира даже преди и да загрее колата (или поне аз спирам да го чувам).
Въпросът ми е, ако евентуално някой има или е имал подобни проблеми или има някаква компетенция с тези проблеми и въпросния двигател, да ме насочи за някаква посока за решаване на проблема.
Иначе последното и сигурно решение ще е отваряне и цялостен оглед на проблема, но ако има шанс да го спестя, ще съм благодарен на всякакви съвети.
Благодаря
Николай
Последно промяна от Akima на 20 Дек 2015 17:48, променено общо 3 пъти.
Причина: РЕШЕН.
Причина: РЕШЕН.
- Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 95 пъти
- Получена благодарност: 175 пъти
Re: Avensis T25 1.8 VVTi 2007 - Тракане при студен двигател
Николай,
моля попълнете си профила според новите правила - населено място.
Мога да ви препоръчам компетентни колеги от Варна или София.
моля попълнете си профила според новите правила - населено място.
Мога да ви препоръчам компетентни колеги от Варна или София.
Не съм влизал от известно време. Добавих си населено място.
Да, ще съм благодарен за препоръка за гр.Варна.
Поздрави,
Н
Да, ще съм благодарен за препоръка за гр.Варна.
Поздрави,
Н
- Akima
http://toyotabg.eu/viewtopic.php?f=5&t=11597 - Темата на колегата.Toyota forever написа:Варна
автосервиз Геомоторс
ул. Прилеп 73 над вятърна мелница
0898565995
Съветвам Ви той да я погледне първо - шумовете трудно се обясняват по интернет.
Колата има ли сервизна история - правени ли са някакви интервенции по нея?
Благодаря, ще се свържа с този сервиз.
Има история от поддръжка и прегледи при дилъра в рамките на 3-4 год назад.
Големи ремонти не знам да са правени от стария собственик, не са ми съобщени такива по-скоро.
Н
Има история от поддръжка и прегледи при дилъра в рамките на 3-4 год назад.
Големи ремонти не знам да са правени от стария собственик, не са ми съобщени такива по-скоро.
Н
- Akima
Ок.
Не искам да спекулирам,но ще дам няколко предположения:
Особено при голям пробег - износването си казва думата.
Успех и се надявам да споделите какво се е оказало.
Поздрави на колегата от мен.
Не искам да спекулирам,но ще дам няколко предположения:
- износена верига; - eдва ли,ако пробегът е реален.
- износен успокоител на веригата; - възможно.
- износени водачи на веригата; - възможно.
- клапани за реглаж; - възможно.
- луфт на бутало/а или по-точно piston slap - мехаННика да каже.
- VVTi системата - клапан/актуатор и VVTi филтър. - необходима е профилакти,особено при грешно масло.
Особено при голям пробег - износването си казва думата.
Успех и се надявам да споделите какво се е оказало.

Поздрави на колегата от мен.

Здравейте,
Проблема отива на реглаж на клапани, към момента, след консултация в сервиза които препоръчахте.
Въпроса ми е, понеже ми казаха, че е този мотор е с пулове (каквото и да означава това) а бях чувап, че е с хидравлични повдигачи, та с кое от двете е всъщоност
за да отида и да му направят реглажа на друго място, понеже в този сервиз няма да има възможност?
Питам понеже това го разбрах вчера при колегата който ми препоръчахте, а предишните сервизи говореха за хидравлични повдигачи, т.е. няма да отида при тях вероятно ако е с пулове ..
Благодаря,
Н
Проблема отива на реглаж на клапани, към момента, след консултация в сервиза които препоръчахте.
Въпроса ми е, понеже ми казаха, че е този мотор е с пулове (каквото и да означава това) а бях чувап, че е с хидравлични повдигачи, та с кое от двете е всъщоност

Питам понеже това го разбрах вчера при колегата който ми препоръчахте, а предишните сервизи говореха за хидравлични повдигачи, т.е. няма да отида при тях вероятно ако е с пулове ..

Благодаря,
Н
-
- Получена благодарност: 38 пъти
Този двигател е с повдигачи с размери, тоест регулировката става със смяна на повдигачи.
- georgi.mehana
Проблема отива на реглаж на клапани, към момента, след консу
Колега, бягай от майстора, като начало.
Toyota Corolla Verso 2.0 D4D 2005г.
-
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 340 пъти
- Получена благодарност: 92 пъти
С какво масло е двигателя на колата?
По спецификация на Toyota или каквото е казал "майстора"?
Имам предвид синтетика или полусинтетика, 5/10W40 и т.н.
VVTi / VTEC / Vanos и прочие двигатели с променливо газоразпределение (а и не само те) си искат правилното масло. А не каквото прецени "майстора", пък бил той и в оторизиран сервиз.
Успех!
По спецификация на Toyota или каквото е казал "майстора"?
Имам предвид синтетика или полусинтетика, 5/10W40 и т.н.
VVTi / VTEC / Vanos и прочие двигатели с променливо газоразпределение (а и не само те) си искат правилното масло. А не каквото прецени "майстора", пък бил той и в оторизиран сервиз.
Успех!
-
Хайде отново, "майстора" виновен, ще оправяме нещата със смяна на масло...В първия пост пише че маслото е 5W40. Тоест точно каквото трябва, какво следва сега?
Благодаря за информацията.
Ще пиша за резултата след като направя реглажа на клапаните.
Поздрави
Ще пиша за резултата след като направя реглажа на клапаните.
Поздрави
-
Много по лесно и евтино ще е да се отвори картера и да се прегледат биелните лагери. Все пак не съм чул шума, нямам много доверие на клипчета и записи от телефони,но клапани чукат при хлабина по-голяма от предписаната, което няма как да се получи при нормална експлоатация на този мотор.
Този ефект при студен двигател не е ли свързан с фабричните настройки/впръскването/ на ЕКУ-то с цел намаление емисиите .Вярно че е по- старичка колата но нека който кара бензинов автомобил със същия двигател да сподели.
Днес намерих къде да направят реглаж, говорихме с които ще го направи за въпростните повдигачи които се подменят, това което разбрах е, че не били скъпи и ги имало налични, сигурно няма да са тойотските оригинални, но ще са нови. Та ще могат да се подменят ако е необходимо, иначе гарнитурата на капака на главата тече от известно време и с това ще се подмени и тя.мехаННика написа:Много по лесно и евтино ще е да се отвори картера и да се прегледат биелните лагери. Все пак не съм чул шума, нямам много доверие на клипчета и записи от телефони,но клапани чукат при хлабина по-голяма от предписаната, което няма как да се получи при нормална експлоатация на този мотор.
Ако няма промяна след това, ще се насочим към биелните лагери. Там единствено не съм сигурен кое е по-правилно (и дали е грешка) смяна отдолу без замерване на вал-а или отгоре което вече е по-сериозен ремонт.
Ще ви пиша след клапаните.
@memorex: Не е заради емисиите

Нещо да добавя: Забелязах, че маслото в автоматичната кутия е 2см над нормата за студен двиг. (при рабпотещ двиг.), смятам да източим малко, незнам дали може да има някаква връзка изобщо с другия проблем. Разбрах, че е сменяно, но по някаква причина са поналяли повече..
Н
Последно промяна от n1k на 22 Ное 2015 23:26, променено общо 2 пъти.