todorakiggg написа:Колеги,
търся малка градска кола, задължително автоматик (писна ми да се об
яснявам на жена ми за ръчните скорости и кога се минава на по - ниска предавка

), от тази гледна точка съм се спрял на Ярис хибрид. (Малка кола и японка и дизел и автоматик, май няма...)
Колата ще се кара основно градско (над 95%).
Обаче като се има в предвид, че цената на тази кола е доста по - висока от стандартния модел, бих искал да знам колко е реалния разход който дават тези коли в градско каране?
[/color]
Ако търсите автоматик, защо сравнявате ярис хибрида със стандартния модел? Сравнете го с алтернативите. Хонда джаз автоматик (вариатор) (нямат дизел май, само бензин) – цените започват от 32 990 лв. Мазда 2 автоматик, бензин (дизел май нямат) - цената започва от 32890 лв. Фолксваген поло, автоматик, дизел – цените започват от 33 615 лв. Шкода фабия, автоматик, дизел – цените започват от 31 280 лв. Пежо 208, автоматик само бензин – цените започват от 26 246 и за по мощния турбиниран двигател 35 062 лв. Тойота с вариатор, бензин – цените започват от 30 490 лв. Хибрида – цените започват от 32 890 лв, с постоянно действащата хибридна отстъпка 30 390 лв. Т.е. хибрида е сред най-евтините варианти.
Почти всички алтернативи (освен по мощното пежо) са с по ниска мощност от хибрида. Почти всички алтернативи (освен пежата) са с по-скъпа поддръжка от хибрида. Особено дизеловите и тези с вариатор. Akima малко е сгрешил – яриса не е плъгин хибрид, до колкото знам. Но ако сравните дадените в този сайт разходи на алтернативите с ярис хибрида – алтернативите имат от около половин литър, до около 2,5 литра по голям среден разход. Като усещане – хибрида, като „автоматик”се усеща, като по висок клас автоматици, особено ако го сравните с „автоматика” на фолксваген.
Зимата хибрида качва значително разхода, но пак ще остане по икономичен от алтернативите на градско. А имайки предвид колко студени са ни зимите, реално това ще е за около 4 месеца в годината.