Миналата есен купих Good year 4 season, размер 205/65R16 за 200лв./бр. или 800 лв. за четирите. Не съм ги карал само в дълбок сняг. Никакви проблеми не съм имал, лятото не свирят. За тези пари могат да се купят 4 зимни и 4 летни, може и ресто да остане, ако са от най-евтините. При 10 000км/год. много хора въртят гумите 8-9 години. Аз ще ги сменя на 4-5 год. Има много тестове, които ясно показват, че добрите всесезонни гуми, превъзхождат чисто летните и зимни гуми от евтиния клас. В същото време, по много показатели се доближават и до скъпите чисто зимни/летни. Като сложим и фактора задкормилно устройство, мисля, че всесезоннте гуми са много добър вариант за тези, на които не им се занимава със смени, втори комплект джанти и т.н. Да не говорим, че има хора, които сменят със зимни само предните(при предно предаване) и такива с 10 год. галоши. Още по-опасни са пък тези със скъпите коли и марковите зимни гуми, те мислят, че като са със зимни и законите на физиката не важат за тях.Как обаче ще се третират всесезонките нямам никаква идея. Щото не са добри нито за зиме нито за лете, но са измислени като за тесен бюджет, което е в друг смисъл спрямо качествата им на пътя.
Ще карате зимата само със зимни май?
- gimara
- Автомобил: Verso 1.8/CVT, 2016
- Благодарил/а: 49 пъти
- Получена благодарност: 111 пъти
Re: Ще карате зимата само със зимни май?
Toyota Manuals/Сервизни ръководства/Ръководство на потребителя
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016
Toyota Corolla Verso 1.8/2008 >> Toyota Verso 1.8,CVT/2016

-
- Благодарил/а: 27 пъти
- Получена благодарност: 15 пъти
Застраховката оправя следствието, нъл нъй... причината е друга бира.
gimara , в Пловдив и Бургас вървят всесезонки и още как.
gimara , в Пловдив и Бургас вървят всесезонки и още как.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
- andrian999999
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 1 път
твърдо против!!! кой когато иска да си ги слага , но съм със закон да нямаш право да караш по стари гуми от 7 години.
професионален мапер
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Що? Мога да ти направя снимки на оригиналните летни гуми на Кашкая... Все още безпроблемни...andrian999999 написа:.... но съм със закон да нямаш право да караш по стари гуми от 7 години.
Не се използват за екстремно шофиране, а 99% от километрите им са в града (скорости до 50-60км/ч)...
Викаш да ги хвърлям? Твърдо не смятам да ги сменям засега - имат си грайфер, имат си еластичност (да, сигурно са загубили някой друг процент, ама все още са ОК)...
Не... Застраховката може да дисциплинира 'идиотите' за да не случи 'следствието'...Оги написа:Застраховката оправя следствието, нъл нъй... причината е друга бира....
Но може и да е нож с две остриета...
Например в слънчев топъл ден през Декември да ми направят проблем, че не съм карал със зимни гуми

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 95 пъти
- Получена благодарност: 175 пъти
slowtraveler написа:Оги, умните хора биха го направили чрез застраховката... Имало сняг, ама ти си карал с летни гуми - ти си виновен - не хващаш нищо... Че може и регрес да получиш..
Лошото е,че не се чете в този форум,че и в РБ.

Цитати от общите условия на застраховка КАСКО:
ДЗИ:
Армеец нямат.8. ОБЩИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ
По тези Общи условия ЗАСТРАХОВАТЕЛЯТ не покрива
щети, когато са в резултат на:
8.20. експлоатация на технически неизправно МПС, неза-
редено с необходимите смазочни материали, охладител-
на течност, гориво и други, от некачествени такива, или
от замръзването им, или експлоатация на МПС с
износени или неподходящи за сезона гуми;
БулИнс и ЛевИнс не ползвам - не съм вече наясно.
HDI
UNIQAV. ОБЩИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ, ЗА КОИТО ЗАСТРАХОВАТЕЛЯТ НЕ НОСИ
ОТГОВОРНОСТ
16.36. Когато щетите са в резултат от събитие, при което
застрахованото МПС е управлявано с гуми, несъответстващи по
вид, размер и протекторен рисунък на предната ос, както и с
гума/и с дълбочина на протекторния рисунък по-малко от 2 мм
по цялото протежение.
„Дженерали Застраховане” АД11.8. Застрахованият е длъжен да оборудва застрахованото
МПС/ППС с гуми, съобразно изискванията на нормативната
уредба;
Моля да добавите компании към списъка.9.23. експлоатация и управление на технически неизправно МПС, незаредено
с необходимите смазочни материали, охладителна течност и други, или заредено
с некачествени такива, или от замръзването им, както и експлоатация на МПС с
неподходящи за сезона или износени гуми

Тъжното е,че интелигентните хора ползват хубави гуми,а умствено ограничените се размножават.

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Ами не знам за другите, ама аз тук-таме прочитам...Akima написа:slowtraveler написа:Оги, умните хора биха го направили чрез застраховката... Имало сняг, ама ти си карал с летни гуми - ти си виновен - не хващаш нищо... Че може и регрес да получиш..
Лошото е,че не се чете в този форум,че и в РБ....
Алианц отказва изплащане ако има : 14.9 нарушение на предвидените от производителя и действащото законодателство норми за експлоатация на съответното МПС, например: периодична смяна на масла, филтри и антифриз, износени гуми и т.н....
За зимни гуми - нищо...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- Akima
Не визирам никой конкретно.
Мен например ме интересуват само ЗАД,на които съм клиент.
Не знам/не се интересувам от всички - не съм застрахователен брокер - тук май имаме такива съфорумници.
Трябва да има някакъв контрол - аз самия съм раздвоен как е най-правилно да се формулира текста.
Факт е,че за мен това е лобистка промяна в закона.
"Народът" обаче трябва да свикне,че за привилегията да шофираш МПС се плаща - горива,данъци,винетки,гуми и консумативи.
@slowtraveler
Говорил съм със Светлин да му занеса за рециклиране 2 комплекта летни гуми - не искам да ги продам на някой и да ми тежи на съвестта после,а ако ги хвърля в боклука или ще свършат на сметището или ще ги продаде някой бърз съсед и цикъла ще се повтори.
Колко сънародници биха постъпили така - това си говорихме и с него.

Мен например ме интересуват само ЗАД,на които съм клиент.
Не знам/не се интересувам от всички - не съм застрахователен брокер - тук май имаме такива съфорумници.
Трябва да има някакъв контрол - аз самия съм раздвоен как е най-правилно да се формулира текста.
Факт е,че за мен това е лобистка промяна в закона.
"Народът" обаче трябва да свикне,че за привилегията да шофираш МПС се плаща - горива,данъци,винетки,гуми и консумативи.
@slowtraveler
Говорил съм със Светлин да му занеса за рециклиране 2 комплекта летни гуми - не искам да ги продам на някой и да ми тежи на съвестта после,а ако ги хвърля в боклука или ще свършат на сметището или ще ги продаде някой бърз съсед и цикъла ще се повтори.
Колко сънародници биха постъпили така - това си говорихме и с него.

Хвърли ме в размислиAkima написа: @slowtraveler
Колко сънародници биха постъпили така - това си говорихме и с него.![]()

Какво представлява това рециклиране?
- georgi.mehana
Не пробвай да ги рециклираш, особено за предни гуми. Не е препоръчително, особено за шофиране по магистрала с голяма скорост.
Toyota Corolla Verso 2.0 D4D 2005г.
- Akima
Не ме разбрахте май и двамата.
Рециклиране = предавам гумите и ги изхвърлят в специален контейнер.Той бива доставен в завод за гуми - там си ги нарязват на парченца и ги ползват като добавка за нови гуми и т.н.
Регенериране = възстановяване на гуми - при ТИР например.
Аз искам да ги изхвърля разделно,за да не попаднат в сметището за битови отпадъци.
Ето за този тип логика говоря.

Рециклиране = предавам гумите и ги изхвърлят в специален контейнер.Той бива доставен в завод за гуми - там си ги нарязват на парченца и ги ползват като добавка за нови гуми и т.н.
Регенериране = възстановяване на гуми - при ТИР например.
Аз искам да ги изхвърля разделно,за да не попаднат в сметището за битови отпадъци.

Ето за този тип логика говоря.

Ами супер звучи, аз не искам да ги регенерирам, ще си купя нови. Кажи къде е това място, да отида да ги предам за рециклиране.
- veso_hds
- Благодарил/а: 51 пъти
- Получена благодарност: 39 пъти
Всеки гумаджия е задължен да приема стари гуми.Хората ги приемат,но после никой не ги извозва от тях и затова някои си правят оглушки.Задължително трябва да има и табела на сервиза,че се приемат стари гуми,но не всички го правят.
П.П. Преди няколко дена мой приятел гумаджия ми показа една камара стари гуми и се чудеше какво да ги прави,тъй като не му ги извозват за рециклиране.
П.П. Преди няколко дена мой приятел гумаджия ми показа една камара стари гуми и се чудеше какво да ги прави,тъй като не му ги извозват за рециклиране.
Тойота РАВ 4 D4D-2002г.
-
- Благодарил/а: 27 пъти
- Получена благодарност: 15 пъти
Контакти за излезли от употреба гуми:
http://www.ecomediana.bg/%D1%81%D0%B8%D ... 0%BD%D0%B5
Фабриките за пиролиза на гуми също ползуват негодни гуми за суровина. Такива работещи имаше във Видин и Добрич, в момента какво е положението с тях нямам предства.
http://www.ecomediana.bg/%D1%81%D0%B8%D ... 0%BD%D0%B5
Фабриките за пиролиза на гуми също ползуват негодни гуми за суровина. Такива работещи имаше във Видин и Добрич, в момента какво е положението с тях нямам предства.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
Вчера смених гумите при Жижо в Младост, и оставих летните там. Казаха, че минавала фирма и ги събирала, правели от тях гумените плочи, дето ги редят по детските площадки.
- south
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
Хубаво е да дефинират и минимално ниво на грайфера, все пак. Защото, ако оставят същите 1.6 мм ще се подведат много хора да наслагат ски, вместо гуми. Поне 3 мм според мен при зимните.