Купих си Toyota Corolla E12 и имам няколко въпроса

Аватар
The.Engineer

Купих си Toyota Corolla E12 и имам няколко въпроса

Мнение от The.Engineer » 23 Дек 2014 20:18

Здравейте,
От днес съм горд собственик на тойота корола 2002г. 1.4 i.

Всичко с колата изглежда е наред, но имам някои въпроси:
1 Като включа фаровете, подсветката на таблото се затъмнява. През ноща е идеално, но през деня, като карам на фарове нищо не се вижда. Може ли от някъде да се регулира подсветката на таблото?
2 Когато двигателя загрее и работи на празен ход (около 650об/мин) забелязах, че двигателя се тресе и предава вибрации към купето. Това го видях още на огледа и мисля, че някой от тампоните на двигателя е заминал. Някой имал ли е подобен проблем и може ли да даде насоки дали въобще е тампон на двигател?
Всичко с двигателя си работи нормално, но просто се тресе повече от нормалното, когато е на празен ход, все едно оборотите са му прекалено малко.
3 Едната крушка и габаритите на предния фар не работят. Някой може ли да даде насоки дали трябва да търся някой изгорял бушон или нещо подобно. (тук се надявам да мина само със сменя на крушки.)

Modedit TATI: Тук има ръководства, които ще дадат отговор на зададените въпроси. Ако и това не помогне, има търсачка, с която можеш да откриеш вече дискутираните въпроси. Честито за придобивката!

rumen_af

Re: Купих си тойота и маам някои въпроси.

Мнение от rumen_af » 23 Дек 2014 21:34

The.Engineer написа:Здравейте,

1 Като включа фаровете, подсветката на таблото се затъмнява. През ноща е идеално, но през деня, като карам на фарове нищо не се вижда. Може ли от някъде да се регулира подсветката на таблото?
2 Когато двигателя загрее и работи на празен ход (около 650об/мин) забелязах, че двигателя се тресе и предава вибрации към купето. Това го видях още на огледа и мисля, че някой от тампоните на двигателя е заминал. Някой имал ли е подобен проблем и може ли да даде насоки дали въобще е тампон на двигател?
Всичко с двигателя си работи нормално, но просто се тресе повече от нормалното, когато е на празен ход, все едно оборотите са му прекалено малко.
3 Едната крушка и габаритите на предния фар не работят. Някой може ли да даде насоки дали трябва да търся някой изгорял бушон или нещо подобно. (тук се надявам да мина само със сменя на крушки.)

Modedit TATI: Тук има ръководства, които ще дадат отговор на зададените въпроси. Ако и това не помогне, има търсачка, с която можеш да откриеш вече дискутираните въпроси. Честито за придобивката!

1. Осветеността на таблото се регулира. На километража (ODO метъра) след Trip B като превключваш се появяват едни чертички. Като ти се появят задръж бутона и ще се смени осветеността на таблото.
2. Оборотите на празен ход без включени светлини са толкова и има претрисане. Като включиш светлините се покачват на около 850-900. Тези модели са така!!!
3. Габарита се сменя като свалиш капачката за късата светлина той се намира под крушката. Има едни малки щипчици стискаш ги и дърпаш. Лесно е но е неудобно.
Успех и много безаварийни километри!
Toyota Avensis T27, 2,2 D4-D, 2010

Аватар
ss_mitko

Мнение от ss_mitko » 23 Дек 2014 21:37

The.Engineer написа:Здравейте,

1.
Dimmer.jpg
Dimmer.jpg (65.83 KiB) Преглеждано 2790 пъти
2.Виж тук http://toyotabg.eu/viewtopic.php?f=2&t ... 0%BB%D0%BE
3.Пробваи със смяна на крушки.
4.Използвай търсачката

Аватар
The.Engineer

Мнение от The.Engineer » 24 Дек 2014 09:24

Мерси за бързите и точно отговори.
Ако изникнат още въпроси ще пиша в тази или другата тема.
А нормално ли е двигателя да предава леви вибрации към купето на празен ход?
Аз съм малко педант на тема звуци и ако има нещо държа да съм на ясно какво е за да може да се отстрани даден проблем в сервиза, а не от пътна помощ на магистралата например :)
Другото е, че при отворен капак чувам някакъв звък като от прахосмукачка, точно над акумулаторо. Някой има ли представа това от какво е?
(това беше първата тойота, която огледах и я отмъкнах като куцо пиле домат и някои специфики за този модел не са ми ясни)

Аватар
ss_mitko

Мнение от ss_mitko » 24 Дек 2014 12:03

The.Engineer написа:..... да се отстрани даден проблем в сервиза, а не от пътна помощ на магистралата например :)
Според рекламата няма как да ти се случи. https://www.youtube.com/watch?v=BRAz3mbJ7Ew и е точно така.

Аватар
The.Engineer

Мнение от The.Engineer » 24 Дек 2014 13:28

ss_mitko написа:
The.Engineer написа:..... да се отстрани даден проблем в сервиза, а не от пътна помощ на магистралата например :)
Според рекламата няма как да ти се случи. https://www.youtube.com/watch?v=BRAz3mbJ7Ew и е точно така.
biggrin.gif biggrin.gif
Дано да е така.
Сетих се друго нещо.
До колкото знам двигателите vvi от 2000 до 2003г имат партида с дефектни сегменти, които горят масло.
Има ли такава партида от двигателите, които са слагани на королата (1.4 97к.с).
Питам защото днес проверих маслото и се оказа, че е под минимума, Също така, какво масло се препоръчва да се сипе на тези двигатели?
(знам, че в ръководството пише, но така и така пускам нов пост :))

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 26 Дек 2014 19:34

Ти като я купиш колата задължително трябва да я обслужиш.Сега по Коледа и Нова Година може би е трудно,но е почти задължително да го направиш и тогава да започнеш да я експлоатираш количката.Тогава ще ти стане ясно състоянието и.Не веднага разбира се.
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

Аватар
The.Engineer

Мнение от The.Engineer » 01 Яну 2015 15:58

Смених маслото и филтрите. До колкото знам тези двигатели са с верига, така че не е необходима смяна на ангренажа.
За сега 300км нямам проблеми да чукна на дърво.
Интересно само този звук от двигателния отсег при работещ двигател от какво е. Като от прахосмукачка е и не идва от самия двигател а от някъде в задния десен ъгъл от двигателния отсег.

rokon4o

Re: Купих си Toyota Corolla E12 и имам няколко въпроса

Мнение от rokon4o » 01 Май 2015 15:30

Здравейте на всички нов съм във форума и се интересувам кои двигатели и от коя до коя година имаха проблеми със сегментите. :thumbsup:

Аватар
saho

Мнение от saho » 02 Май 2015 20:56

The.Engineer написа:Смених маслото и филтрите. До колкото знам тези двигатели са с верига, така че не е необходима смяна на ангренажа.
За сега 300км нямам проблеми да чукна на дърво.
Интересно само този звук от двигателния отсег при работещ двигател от какво е. Като от прахосмукачка е и не идва от самия двигател а от някъде в задния десен ъгъл от двигателния отсег.
Тоя звук на прахосмукачка се появява при смяна на въздушния филтър с някакво много голямо менте. Аз вече втори меня и накрая ще си поръчам денсо, че заместителите не стават - не прилепят и вият, тънки са - боклук пълен!
Toyota Corolla E12 2006 1.4 vvti 2006 FOBOS
Toyota Avensis T25 1.8 vvti 2008

Аватар
The.Engineer

Мнение от The.Engineer » 25 Сеп 2015 22:25

Наистина като чили е от филтъра.
Ще използва темата за да задам още два въпроса за да не пускам нова.

Мисля да си сменя поленовия, филтър, Някой може ли да каже къде точно се намира и как се сваля?
Предполага е някъде около жабката, но никъде в нета не намерих информация точно за тази кола.
Другия въпрос е как да си сменя крушките на подсветката за врътките за парното. Явно крушките са изгоряли с годините защото врътките не светят.
Meжду другото вече 9 месеца карам колата и съм доволен. Навъртях и около 8 000км. Единствения ремонт който се наложи да направя е, че трябваше да сменя тампоните на стабилизиращата щанга заедно с биалетките, явно ресурса им е изтекъл при предишния собственик защото почнаха да тропат нъде 3м. след като я взех.
За 8 000 км след смяна на масло изгори няякъде към 600-700ml, което ми се вижда нормално. Особено при условие, че тази година няколко пъти карах по магистралата до морето със 160-170 км/ч :) Между другото много приятно впечатление ми направи поведението на колата. Центъра на тежестта е по-назад и няма недозавиване в завой, а по скоро леко презавиване, което е приятно. Само че заради изместения център на тежестта след 150км/ч колата става нестабилна на магистрала.

Аватар
gogata_vz

Мнение от gogata_vz » 28 Сеп 2015 11:02

Отваряш си жабката и отдясно има едно амортисьорче, което придържа жабката-развърташ го с кръстата отвертка и изваждаш жабката. Като я свалиш, ще видиш едно продълговато капаче с две щипки по крайщата-сваляш го и филтъра излиза наяве smile.gif Успех лесно е

Аватар
The.Engineer

Мнение от The.Engineer » 01 Окт 2015 21:06

Да, дръпнах си ръководството на автомобила и видях, че пише в него.
Мерси за отговора. Само, че в ръководството не пише как се сменят крушките на подсветката на врътките на парното. Някой има ли представа?
А днес се появи първия проблем откакто колата е моя. Спря да ми работи пръскалката на задното стъкло. Предполагам помпата не е в ред, защото като завъртя лостчето не чувам помпичката да бучи, предполагам е изгоряла или по някаква причина до нея не достига напрежение. Някой има ли представа как се сменя тази помпичка? Дано само смяната не е свързана със сваляне на подкалника, че е една "черна" работа. Направо си е за сервиз :)
Благодаря за отговорите!

Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 163 пъти
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 01 Окт 2015 21:10

Свързано е със сваляне и на броня, ако ще те успокои.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от LEXUS » 01 Окт 2015 23:01

The.Engineer написа:Между другото много приятно впечатление ми направи поведението на колата. Центъра на тежестта е по-назад и няма недозавиване в завой, а по скоро леко презавиване, което е приятно. Само че заради изместения център на тежестта след 150км/ч колата става нестабилна на магистрала.
Не знам дали всичко по колата ти е наред. Няма такова нещо нестабилна на магистрала.Карал съм моята Корола Е12 1.4 VVT-i със 170 км/ч. по магистралата и е много стабилна.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

Публикувай отговор