Akima написа:Мен ме вълнува най-вече това:
Although the nickel-metal hybrid battery is now more compact, while charging times “have been significantly improved”. Toyota also claims the new drivetrain will “sharpen performance” and, as it’s more compact, enhance boot capacity.
Вчера докато си подменях NiMh батерията на самобръсначката се замислих колко ли още може да се подобри тази технология...
Все пак
според мен разходът на гориво ще зависи най-вече от батериите.
И е така и не е така. Не е така, защото колкото и да се движиш на батерии, то енергията трябва да дойде от някъде. Ако караш по равен път, то свършва батерията и след това трябва да имаш енергия за продължаването на движението. Тук зависи цялата система колко е оптимизирана - двигател, скоростна кутия и т.н.
Ако имаш голяма батерия, то от чистото движение на колата реално не отделяш толкова много кинетична енергия, че да зареждаш голяма батерия. Не и във всекидневното каране.
Ако кажем, че имаш 100% КПД (хипотетично), то загубата за едно ускорение от 0 до 40 да речем ще изразходва едно количество енергия, но след това имаш още 200 метра, където ще караш с 40, за които ти трябва външна енергия за поддържането на въпросната скорост. Защото ще разчиташ че със спирането от 40 до 0 ще може да натрупаш толкова енергия за същото ускорение в обратна посока.
Така, че реално не ти трябва толкова голяма батерия в този завъртян цикъл. Трябва ти точно толкова, че да може да понесе целия престой и ускорение на автомобила, а за поддържането на движението да си на "външен" източник на енергия (гориво).
Защото идеята е да трупаш енергия само от спирането на автомобила, а не от изразходвано гориво. Защото дори в сегашния Приус батерията според мен е добре изчислена като капацитет. Защото като ти свърши, то да кажем следващите 2-3 километра колата изразходва доста по-голямо количество гориво, защото има за цел да преобърне енергията от двигателя и да я набута в батерията, където това преобразуване си е с доста големи загуби - като започнеш от там, че само двигателя ти е с макс КПД от 38%.
Но отново проблема идва в това, че караш не малко време с много ниска скорост - да кажем 10-15 км/1, където си основно на ток. И дори батерията да е голяма, то ще свърши и последващото ѝ напълване ще изразходи много голямо количество гориво.
Или в крайна сметка да излезеш от този кръговрат, то си има следващото решение - плъг-ин, което решава голяма част от проблемите, които описах.
Но отново не решава проблема с печката зимата. Защото за зимата си трябва ток за отопление, който ток въобще не е малък. Едно 3-4 кВ енергия, която енергия смъква дори сегашния плъг-ин хибрид за отрицателно време.