Здравейте!
Обмислям рано или късно да сменя сегашното си возило с по-голямо и по-проходимо. Вариантите в момента са два - Тойота Rav4 III или Honda Crv III. Ровейки из форумите и на двете марки останах с впечатление, че тойотата е по-здрава и надеждна. Разликата в проходимостта на двете марки извън асфалта не е толкова важна за мен, т.к. ще я ползвам като нормален автомобил и често за риболов, което ми е основното хоби.
Държа автомобила да е икономичен и надежден, което за мен означава - да е бензинов с газов инжекцион или течна фаза. Не че нещо против дизелите, но при стар дизел рано или късно се появяват проблеми с дюзи, EGR, турбина и помпа, демпфер, филтър за частици и т.н. А и разходът е повече, отколкото на газ. Също предпочитам автоматичните скорости. И така се оформят няколко въпроса:
1. Има ли проблеми с газифицирането на бензиновите двигатели при vvt-i и valvematik двигатели? Все повече чувам положителни мнения за течната фаза, че е за предпочитане и е по-безпроблемна. Има ли колеги тук с такъв тип газово и мит ли е, че помпите са скъп консуматив, който често се поврежда?
2. Каква е характерно за автоматичните скоростни кутии при модела, надеждни ли са? Не включвам CVT, защото е при по-новите модели, трудно се намират екземпляри, а и ще е извън бюджета ми навярно.
3 Разликата между различните бензинови двигатели - 150, 152 и 158 к.с. С впечатление съм, че всички са здрави и добри.
И последно - ако има колега в Бургас с подобен автомобил, ще се радвам да се запознаем и да направя тест драйв за да добия директна представа за автомобила.
Благодарен съм за всяко мнение и впечатление от автомобила. Има доста писано във форума, но е предимно за дизелови автомобили.