Икономичен автомобил ли е Prius?

Публикувай отговор

Какво мислите по въпроса?

Да
110
51%
Не
25
12%
Зависи от шофьора
80
37%

Общо гласове: 215

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Re: Икономичен автомобил ли е Prius?

Мнение от BOz » 19 Юли 2015 10:36

Да не забравяме, че ѝ трябват малко километри на колата, за да се напасне и разхода ще падне още малко, особено на извънградското.

Аз вчера цял ден имах задачи из София и естествено си карах Приуса из жегите.
Та навъртях около 150 км. 100% само на климатик, нямаше задръствания а просто стандартно движение и разхода в края на деня ми беше 4.7. tooth.gif

п.п. Климатика харчи около 3 ампера, когато си поддържа 22 градуса в колата, а навън е 34, ако някой е любопитен в тази насока. drunk.gif
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 19 Юли 2015 11:02

Браво колега 1.6 VVT-i за добрите разходи, които постигаш с хибрида! :thumbsup:
Продължавай все така и се надявам да подобриш разхода 2,5/100. punk.gif
За Русе от къде мина? През кой проход? Километрите гледам са ти 440 км, а разстоянието ми се струва, че беше по-малко със 100-на км.
biro написа:Как средна скорост 41км/ч? Да не си пътувал 7 часа?
Този маршрут го изминавам с авенсиса за 3:30 часа с разход 5.2-5.5
Чакай малко ся! Не се знае от къде е минал и какъв трафик е имало по пътя. На Хаинбоаз (ако е минал от там) понякога е ужас - ремонти, тирове, трафик и т.н. Освен всичко казва, че е спазвал ограниченията. Не се знае и колко пъти е спирал и за колко време. Ако не е изключвал от контакт средния разход пада, заради престоя. Иначе средната скорост е ОК и е съвсем нормална особено, ако е минал през Шипка. Ти на Авенсиса имаш ли БК? Каква средна скорост ти е показвал по маршрута?

Аватар
Рошко
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 3 пъти
Обратна връзка:

Мнение от Рошко » 19 Юли 2015 22:35

Такааа... Вече съм си в Пловдив. За Русе минах през Хаинбоаз, 7 часа не съм пътувал, около 4.5 часа. В средната скорост влизат и около 40-45 км градско в Пловдив преди да тръгна. След прибирането ми заредих отново до горе и резултатът е:

875 км, среден разход по борд 4/100, по колонка - 4.3/100 Предишният ми Аурис също даваше отклонение от 0.2 - 0.3 л/100 км

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 19 Юли 2015 23:18

браво колега,и това за нова кола наистина невероятно нисък разход.
защо не отвориш нова тема,където да споделяш отзиви точно за модела.
интересно дали има някакви подобрения в сравнение с 2014 хсд?
подозирам,че след 10-15к ще иде поне с 15/20% надолу разхода.
с какви гуми е колата<марка и модел> ?
:thumbsup:

ps:явно си наясно как се кара икономично тая кола,макар и да си в най-лекия междуградски режим,ама който има желание,браво... worthy.gif
Последно промяна от jim_beam на 19 Юли 2015 23:28, променено общо 1 път.
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
Рошко
Обратна връзка:

Мнение от Рошко » 19 Юли 2015 23:28

jim_beam написа:браво колега,и това за нова кола наистина невероятно нисък разход.
защо не отвориш нова тема,където да споделяш отзиви точно за модела.
интересно дали има някакви подобрения в сравнение с 2014 хсд.
подозирам,че след 10-15к ще иде поне с 15/20% надолу разхода.
с какви гуми е колата<марка и модел> ?
:thumbsup:
Благодаря, колега... Тема ще отворя скоро... Само да ми остане малко свободно време. Гумите са 225/45 R17 Dunlop Fatresponse 91W

A ето какво им се наложи да преживеят днес в милата ни, шибана родина! :tfrag: :tfrag: :tfrag:
Изображение

Ширината на дупката е около 40 см и така издрънча, че ме заболя сърцето! bash.gif Видимо няма нищо - нито по гумата, нито по джантата, но си взех протокол от КАТ и ще я закарам в Тойота да я погледнат и ако има щети по окачването - с протокола и в ДЗИ! bash.gif

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 20 Юли 2015 08:31

Пътната мрежа в БГ е в състояние на разпад. През уикенда бяхме във Вършец. На отиване минах през Лъкатник по път 16, а на връщане през Петрохан. Единствено северната страна на Петрохан е с добра настилка и е сравнително поддържан път. Всичко останало е на кръпки и дупки, бучинясали банкети с храсти стърчащи на пътя, които реално стесняват и без това тесния път. Не се сещам направление от София, в което да се пътува нормално и приятно, с малкото изключение на новата недовършена магистрала "Струма", където също има много проблеми. Вчера се чудех какъв джип трябва да си купя, сигурно Hammer.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

mirott
Благодарил/а: 15 пъти
Получена  благодарност: 19 пъти

Мнение от mirott » 20 Юли 2015 10:12

BOz написа: Аз вчера цял ден имах задачи из София и естествено си карах Приуса из жегите.
Та навъртях около 150 км.
150 км градско в София за 1 ден?! Тия ги разправяй пред някоя детска градина... tooth.gif
Значи всъщност не е толкова икономичен Приус...

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 20 Юли 2015 10:37

mirott написа:
BOz написа: Аз вчера цял ден имах задачи из София и естествено си карах Приуса из жегите.
Та навъртях около 150 км.
150 км градско в София за 1 ден?! Тия ги разправяй пред някоя детска градина... tooth.gif
По принцип не е невъзможно. Аз доста често навъртам 50-60 км за 1 ден при положение, че съм по цял ден на работа в болницата или ДКЦ-то. Преди и след работа с децата до бабите или на курсове, училище и т.н. и между двете работни места, като изминеш дистанции по 10-20 км и те се навъртат.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
biro
Получена  благодарност: 121 пъти

Мнение от biro » 20 Юли 2015 10:42

prius 3 написа:Браво колега 1.6 VVT-i за добрите разходи, които постигаш с хибрида! :thumbsup:
Продължавай все така и се надявам да подобриш разхода 2,5/100. punk.gif
За Русе от къде мина? През кой проход? Километрите гледам са ти 440 км, а разстоянието ми се струва, че беше по-малко със 100-на км.
biro написа:Как средна скорост 41км/ч? Да не си пътувал 7 часа?
Този маршрут го изминавам с авенсиса за 3:30 часа с разход 5.2-5.5
Чакай малко ся! Не се знае от къде е минал и какъв трафик е имало по пътя. На Хаинбоаз (ако е минал от там) понякога е ужас - ремонти, тирове, трафик и т.н. Освен всичко казва, че е спазвал ограниченията. Не се знае и колко пъти е спирал и за колко време. Ако не е изключвал от контакт средния разход пада, заради престоя. Иначе средната скорост е ОК и е съвсем нормална особено, ако е минал през Шипка. Ти на Авенсиса имаш ли БК? Каква средна скорост ти е показвал по маршрута?
На хаинбоаз трафика е слаб, има трилентови участъци за изпреварване. Разбира се, че имам БК на авенсиса и средната ми скорост Русе-Пловдив е между 85 и 90км/ч

1.6 VVT-i , ако си пътувал 4.5 часа средната ти скорост е 70км/ч а не 41км/ч.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED

Аватар
Рошко
Обратна връзка:

Мнение от Рошко » 20 Юли 2015 11:03

biro написа:
На хаинбоаз трафика е слаб, има трилентови участъци за изпреварване. Разбира се, че имам БК на авенсиса и средната ми скорост Русе-Пловдив е между 85 и 90км/ч

1.6 VVT-i , ако си пътувал 4.5 часа средната ти скорост е 70км/ч а не 41км/ч.
Както казах, преди това имаше 40-ина км градско от зареждането, а като се замисля, средната скорост май не съм я занулявал от самото начало, така че над 100 км градско със средна скорост 16-17 км/ч свалят значително общата средна скорост. Както и да е, 85-90 км/ч средна скорост няма как да ги постигнеш ако спазваш ограниченията, вярма ще се съгласиш! :thumbsup:

Аватар
biro
Получена  благодарност: 121 пъти

Мнение от biro » 20 Юли 2015 11:14

Защо да не постигна 90км/ч средна ако спазвам ограниченията? На магистрала, когато скоростомера на автомобила показва 160, реалната скорост е 142-145км/ч проверено с gps. При 100км/ч по скоростомер реалната е 90км/ч и така.
В населени места при 60км/ч всъщност скоростта е 53км/ч. А 3-5км/ч отгоре не е нарушение.
Темата е за икономията на приус (и на хибридите като цяло), извинявам се за отклонението. Наистина са икономично, особено в града. Моя авенсис го заредих до горе в петък и само градско съм карал от тогава - около 60км с климатик, разхода по БК е 8.2/100 mad.gif
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED

mirott

Мнение от mirott » 20 Юли 2015 11:19

BOz написа:500 км. за 2 дни градско за лични нужди. Ходи ги разправяй тези пред някоя детска градина. tooth.gif
zi_zi, това е цитат от тази тема на 95-та страница. Просто иронизирах BOz...не за да обидя или засегна човек като него, с който може да се води нормален спор! Просто за майтап, той да се biggrin.gif на това:)!
п.п. Хареса ли ви уикенда във Вършец?!

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 20 Юли 2015 11:57

mirott написа:...
За теб може и да не е икономичен, но за мен си е икономичен.
Покажи кой автомат може да направи по-нисък разход от този, който цитирах и ще се съглася с теб.
До тогава освен да си хейтваш друго не може да направиш. tooth.gif

mirott

Мнение от mirott » 20 Юли 2015 12:30

Приус доколкото знам е с вариатор?! Има разлика между автоматична кутия и вариаторна...
Иначе не-не се сещам за кола с автоматична кутия, която да ми е давала такъв разход градско. В литри, не в пари! Но с ръчна имам спомени... tooth.gif !

Аватар
BOz

Мнение от BOz » 20 Юли 2015 15:43

Ми тогава сравнявай конете с коне, а не с магарета.
Защото и аз знам един приятел, бакшиш, който си кара Матиз-а на метан и плаща по 5.50/100км. в София.
Също така ел. колелото харчи < 1 лв./100 км.
Нормално колело нямам и не знам как да си измеря то колко сандвичи би ми харчило на 100 км, но със сигурност в пари би излязло по-евтино от Приуса ми.

Ето ти един модел, който харчи по 3,6 кг/100 км..
Това в пари би правило градски разход от порядъка на 4,36лв/100км. И 3лв/100км извънградско. Да, има и мнооого по-евтина от твоята и моята кола - приблизително 2 пъти. Признавам. Бъди спокоен в крайна сметка.

Поздрави и живей в мир. :thumbsup:

п.п. И научи какво е определението за "автоматична кутия". Просто съвет. drunk.gif

Публикувай отговор