Покупка на Toyota-смяна на собственост и нотариални такси?
-
Покупка на Toyota-смяна на собственост и нотариални такси?
Здравейте!
Ще си купувам нов автомобил за 5500 BGN от частно лице.
Въпросът ми е колко ще трябва да се плати на нотариуса за смяна на собственост?
Колата е 2005 година,втора ръка,Toyota Corolla 1.4 97hp.
*MODEDIT Akima
Редактирано заглавие.
Моля прочетете правилата.
Ще си купувам нов автомобил за 5500 BGN от частно лице.
Въпросът ми е колко ще трябва да се плати на нотариуса за смяна на собственост?
Колата е 2005 година,втора ръка,Toyota Corolla 1.4 97hp.
*MODEDIT Akima
Редактирано заглавие.
Моля прочетете правилата.
Re: Покупка на Toyota-смяна на собственост и нотариални такс
Зависи от кои регион си, и колко твои човек е нотариуса въпреки че имат твърди тарифи винаги може да ти направи отстъпка, може да минеш от 50 до 150 лева, че що не и нагоре
Нотариалните такси се определят според застрахователната оценка на колата, която можеш да вземеш от застраховател или да се довериш на нотариус да ти я направи тои, аз винаги съм ги правил при нотариусите защото ми я пишат по малка, все пак и те гонят всеки клиент, имаш и други такси при нотариуса, за написване на договори и прочие. Плюс това ще ти вземе и 2,5 % местен данък за придобиване на собственост, в всяка община е различен, може да е повече може и по малко. С думи прости ако ти оцени колата на 2000 продажна сума по договор, ще платиш 50 лева за общината+ таксата за нотариуса от примерно да кажем към 80 лева, пак казвам зависи региона. От там на сетне ако колата е с номера от твоя град- регион, то сменяш само талон, по последни данни от кат смяната му е към 20 лева, ако номерата са от друг град сменяш и тях, към 40 лева може би ще ти легне, щото КАТ свалиха малко цените. Примерно нов внос регистрация преди излизаше 74 лева сега е 44 за Пловдив говоря. След това като я регнеш в данъчното ще те накарат да и платиш и данъка за годината, или може и да не те накарат, пак зависи от самото данъчно 

Здравейте колеги, да се включа и аз по темата. Моят казус е същият, смятам да купя регистрирана кола, но от друга облас в България (Разград), аз съм от Варна.
Проверих в сайта calculator.bg какви са таксите и ми излиза следната информация:

Чудя се този Общински данък за какво се плаща, след като автомобила вече има платен такъв за годината или този е някакъв друг данък за самата сделка? Да не би този данък да е за общината към която ще се зачислява автомобила след покупката и в такъв случай да трябва да проверя за гр.Варна?
За Нотариалната такса съм наясно! Колегата "zero" е писал по-горе, но не схванах.
Проверих в сайта calculator.bg какви са таксите и ми излиза следната информация:

Чудя се този Общински данък за какво се плаща, след като автомобила вече има платен такъв за годината или този е някакъв друг данък за самата сделка? Да не би този данък да е за общината към която ще се зачислява автомобила след покупката и в такъв случай да трябва да проверя за гр.Варна?
За Нотариалната такса съм наясно! Колегата "zero" е писал по-горе, но не схванах.
VW Golf 3, 1.8 mi, 90 к.с., 1993г.
Toyota Corolla Verso 2.0, D-4D, 116к.с., 2004г.
- biro
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 121 пъти
Нали си от Варна и ще купуваш. Адрес на купувача трябва да е Варна. Защо си писал Разград?
Общинския данък се плаща при придобиване на МПС или недвижим имот, като за МПС се плаща в общината по регистрация, а при недвижим имот в общината, където се намира имота. Обикновено е между 2 и 3% като варира за всяка община. Размера на данъка зависи от оценката на придобивката, като тя може да се различава от стойността на сделката.
Общинския данък се плаща при придобиване на МПС или недвижим имот, като за МПС се плаща в общината по регистрация, а при недвижим имот в общината, където се намира имота. Обикновено е между 2 и 3% като варира за всяка община. Размера на данъка зависи от оценката на придобивката, като тя може да се различава от стойността на сделката.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED
Написал съм Разград, защото колата която съм харесал е регистрирана там и си мислех, че трябва да гледам таксите за нотариус в Разград! Сделката при нотариус ще се осъществи там.
Ето какво излиза и за Варна:

Ето какво излиза и за Варна:

VW Golf 3, 1.8 mi, 90 к.с., 1993г.
-
- Автомобил: Corolla Verso '04 2.0 D4D 116
- Получена благодарност: 1 път
На практика как се установява тази данъчна оценка? Например ако купя кола за 5000лв. от частно лице, можем ли да я пишем на 500лв. при нотариуса и какво ще се случи в данъчното? Изобщо има ли някаква файда един автомобил да се прехвърля на реалната си стойност?
- georgi.mehana
Стойността на автомобила се установява по фактура / договор за покупко - продажба на МПС/ и оценка от застраховател - по високата от двете, а те от своя страна я дават почти винаги на минимума но все пак в разумни граници. Мисля че я гледаха от каталога на шваке от като от стойността на автомобила в зависимост от годините свалят процент амортизацията . Няма как да купиш автомобил за 20 лева.Данъчните все пак не са глупави.
Toyota Corolla Verso 2.0 D4D 2005г.
- Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 95 пъти
- Получена благодарност: 175 пъти
Юридическата култура на средностатистическия купувач на МПС е много ниска.Наложително е още в училище да се преподават предмети в помощ на бъдещия гражданин.
Обяснявам накратко:
1.Ощетявате хазната/общински данък/,следователно нямате право на претенции за инфраструктура в този административен район - пътища,осветление,паркоместа и подобни,който биха Ви били потребни при наличието на собствено МПС.
2.Преклудира Ви се правото да претендирате за връщане на парите при скрити дефекти/недостатъци на закупеното МПС - давам пример,за да разберат всички - изповядвате сделката на долната граница/възможен минимум/ - 300 лева,но заплащате/"броите"/ на продавача 5 000 лева.В договорът е записана цена от 300 лева.Качвате се в колата,запалвате двигателя и след 5 мин. моторът седи до вас на предната седалка.Оказва се,че колата е имала скрит дефект,довел до пълна повреда на двигателя.Имате право по закон да "развалите" сделката.Продавачът естествено се съгласява моментално.Връща ви 300 лева и отива да се почерпи за ваше здраве.Вие пиете една студена вода/ако са останали пари за нея/ и се прибирате без да мрънкате на когото и да е.
Напомням,че притежанието на МПС не е задължително.Според КРБ чл.17 :
Налични са калкулатори за нотариални такси - ползвайте ги.
Нотариусите имат застрахователи,който им отказват покритие по застраховка професионална отговорност.
Замислете се колко често купувате автомобил и готови ли сте да пиете една студена вода.
Ледът е от мен.
Обяснявам накратко:
1.Ощетявате хазната/общински данък/,следователно нямате право на претенции за инфраструктура в този административен район - пътища,осветление,паркоместа и подобни,който биха Ви били потребни при наличието на собствено МПС.
2.Преклудира Ви се правото да претендирате за връщане на парите при скрити дефекти/недостатъци на закупеното МПС - давам пример,за да разберат всички - изповядвате сделката на долната граница/възможен минимум/ - 300 лева,но заплащате/"броите"/ на продавача 5 000 лева.В договорът е записана цена от 300 лева.Качвате се в колата,запалвате двигателя и след 5 мин. моторът седи до вас на предната седалка.Оказва се,че колата е имала скрит дефект,довел до пълна повреда на двигателя.Имате право по закон да "развалите" сделката.Продавачът естествено се съгласява моментално.Връща ви 300 лева и отива да се почерпи за ваше здраве.Вие пиете една студена вода/ако са останали пари за нея/ и се прибирате без да мрънкате на когото и да е.
Напомням,че притежанието на МПС не е задължително.Според КРБ чл.17 :
(1) Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.
(2) Собствеността е частна и публична.
(3) Частната собственост е неприкосновена.
(4) Режимът на обектите на държавната и общинската собственост се определя със закон.
(5) Принудително отчуждаване на собственост за държавни и общински нужди може да става само въз основа на закон при условие, че тези нужди не могат да бъдат задоволени по друг начин и след предварително и равностойно обезщетение.
Налични са калкулатори за нотариални такси - ползвайте ги.
Нотариусите имат застрахователи,който им отказват покритие по застраховка професионална отговорност.
Замислете се колко често купувате автомобил и готови ли сте да пиете една студена вода.
Ледът е от мен.

- georgi.mehana
Akima в крайна сметка риска винаги е за купувача. biggrin.gif
Toyota Corolla Verso 2.0 D4D 2005г.