Икономичен автомобил ли е Prius?

Публикувай отговор

Какво мислите по въпроса?

Да
110
51%
Не
25
12%
Зависи от шофьора
80
37%

Общо гласове: 215

Аватар
Владислав

Re: Икономичен автомобил ли е Prius?

Мнение от Владислав » 15 Юни 2015 14:06

Леко съм скептичен за ефективността на това Пежо, но времето ще покаже.
Една наистина нова генерация хибриди:
https://www.youtube.com/watch?v=GUjYIaUGmqU
Това чудо на техниката за Японският пазар се предлага за малко над 51 000 лева (7.3 милиона Йени)
Младежи,уважавайте старостта-тя е вашето бъдеще...

Toyota Corolla 2001 VVT-i 1.6

Аватар
veso_hds
Благодарил/а: 51 пъти
Получена  благодарност: 39 пъти

Мнение от veso_hds » 15 Юни 2015 17:00

Владислав написа:Леко съм скептичен за ефективността на това Пежо, но времето ще покаже.
Една наистина нова генерация хибриди:
https://www.youtube.com/watch?v=GUjYIaUGmqU
Това чудо на техниката за Японският пазар се предлага за малко над 51 000 лева (7.3 милиона Йени)
Това е Тойота Мирай-първият в света серийно произвеждан водороден автомобил.
Тойота РАВ 4 D4D-2002г.

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Мнение от Hursa » 15 Юни 2015 19:14

51 хиляди лева? Ако цената е реална, технологията съвсем не е скъпа и то при положение, че не е масова. Но защо „хибрид” го наричат? Двигателя дават, че е само един - електрически. Газово-бензиновите автомобили не ги наричаме хибриди. 21 киловата от батерията не е ли малко, на приуса 27-28 киловата е батерията, а мирай (така ли се чете) е доста по тежък.
За въздушния хибрид на пежо – дават ли какво ще е КПДто на двойното преобразуване – към сгъстен въздух и обратно в мех енергия.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 15 Юни 2015 19:21

Това с въздуха е въздух под налягане. Буквално! laugh.gif
Загубите при трансформациите са големи и няма начин според мен.
Още преди 10-тина год. пущаха подобни концепти и само толкова. Даже Хонда, ако не се лъжа правиха опити и имаше статии, но нещо удариха на дърво. Почти 100% съм сигурен, че ПСА ще направят подобно работещо и ефективно нещо, колкото продават дизеловите си хибриди. :whistle:

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Мнение от Hursa » 15 Юни 2015 19:40

И на мен ми се струва, че кпдто ще е ниско. А и като цяло автомобила дали ще е по лек от аналогичен дизелово-електрически хибрид, ако се иска някакъв пробег само на сгъстения въздух - поне 500 метра, с приемлива мощност. Дори самия компресор-двигател за въздуха ще си е тежък (мисля) по сравнение с ел двигателя.
Започнаха ли да се срещат голфове гте в Германия?
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Аватар
Мишен
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Мишен » 20 Юни 2015 14:02

Изображение
The Peugeot 208 HYbridAir 2L demonstrator has a compressed-air system that boosts or even replaces power to 1.2-liter gasoline engine to reduce fuel use.
French newspaper Les Echos reported on Jan 11. that hybrid air will not become a reality after PSA failed to find an automaker partner to share costs estimated at 500 million euros to bring the technology to market.
The spokeswoman said the project has created a drivetrain that achieves fuel consumption as low as 2 liters of gasoline per 100km (UK 141 mpg; U.S. 117 mpg).
Прикрепяте заснетият материал, описвате ситуацията и заставате зад твърденията си с имена и координати за връзка. „Пътна полиция” преглежда кадрите, създава АУАН и Ви кани да се разпишете като свидетел.
https://www.facebook.com/sdvr.stolichnapolicia

Аватар
Мишен

Мнение от Мишен » 24 Юни 2015 20:08

Изображение
Първи подробности за мащабното сътрудничество между Toyota и Mazda, което бе анонсирано в края на миналия месец, бяха разкрити от изданието Motoring. Двете компании ще пуснат на пазара хибриден кросовър и компактен електромобил.

Кросовърът ще се предлага под марката Toyota, като в основата му ще бъде платформата на Prius, но за хибридния задвижващ агрегат ще бъде използван 1,5-литровия дизел SKYACTIV-D на Mazda. С едно зареждане моделът ще може да изминава около 800 км, а основният му пазар ще бъде Европа.

Под марката Mazda пък ще се предлага компактният електромобил, който ще използва технологии на Toyota. На размери той ще бъде съпоставим с BMW i3, а основните пазари, на които ще се предлага, ще бъдат Япония и САЩ. На по-късен етап ще се появи и модел на Mazda с водородно задвижване, също заимствано от Toyota.

Двата японски производителя вече са си сътрудничили в миналото. Например, хибридът Mazda Axela използва вариаторната трансмисия на Prius, а Toyota предлага модела Scion iA, който представлява леко преработен вариант на седана Mazda2.
Прикрепяте заснетият материал, описвате ситуацията и заставате зад твърденията си с имена и координати за връзка. „Пътна полиция” преглежда кадрите, създава АУАН и Ви кани да се разпишете като свидетел.
https://www.facebook.com/sdvr.stolichnapolicia

stoyanov.bs

Мнение от stoyanov.bs » 02 Юли 2015 16:34

Малко статистика и от мен – за над 8000км среден разход до този момент (по засечки пълен –празен резервоар) 5,15л/100км. Спокоен шофьор съм, спазвам ограниченията, дори на магистралата съм под ограничението (120-130км/ч). За тези малко километри нямам други разходи освен за обичайните консумативи.

Аватар
andrian999999
Благодарил/а: 1 път

Мнение от andrian999999 » 03 Юли 2015 00:20

stoyanov.bs написа:Малко статистика и от мен – за над 8000км среден разход до този момент (по засечки пълен –празен резервоар) 5,15л/100км. Спокоен шофьор съм, спазвам ограниченията, дори на магистралата съм под ограничението (120-130км/ч). За тези малко километри нямам други разходи освен за обичайните консумативи.
най накрая колега с разумен разход на хибрид 5,15 литра на 100км едно голямо БРАВО !!! в други теми колеги се наакват с въображаеми разходи на гориво laugh.gif
професионален мапер

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 03 Юли 2015 09:39

andrian999999 написа:
stoyanov.bs написа:Малко статистика и от мен – за над 8000км среден разход до този момент (по засечки пълен –празен резервоар) 5,15л/100км. Спокоен шофьор съм, спазвам ограниченията, дори на магистралата съм под ограничението (120-130км/ч). За тези малко километри нямам други разходи освен за обичайните консумативи.
най накрая колега с разумен разход на хибрид 5,15 литра на 100км едно голямо БРАВО !!! в други теми колеги се наакват с въображаеми разходи на гориво laugh.gif
Кои са тези колеги и какви са разходите? Че така подхвърлено нищо не означава.
И както виждаш това си е абсолютния среден разход на 2-ра генерация Приус. И все пак лично аз съм и фен на дизелите. И все пак не съм карал дизелов автомобил, който да даде такъв среден разход в експлоатацията му. А и не е като да не съм карал доста дизели. Включително такива, които са с двигатели по 1.3 кубика и то с ръчни скорости. Ако мнооого се заиграеш с такъв дизел с ръчни скорости, то може да слезеш до разхода на един Приус. Но отиваме пак на проблема с вибрациите, тишината и най-вече удоволствието да караш безшумен автомобил, особено в градските задръствания, където лично използваме нашия Приус всеки ден.
А и в момента карам бих казал относително модерен дизелов автомобил, отново автоматик. След едни 100 километра из задръстванията в София, след това като се кача на Приуса, просто една тежест ми пада от главата. Успокоение, тишина, плавност на карането. Докато не го усетиш това нещо, то винаги за теб въпроса ще стои за 2-3-4 лв., а реално въобще не знаеш за какво се говори. drunk.gif
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

mirott
Благодарил/а: 15 пъти
Получена  благодарност: 19 пъти

Мнение от mirott » 03 Юли 2015 09:57

BOz написа:И все пак не съм карал дизелов автомобил, който да даде такъв среден разход в експлоатацията му.
Това, че не си карал не означава, че няма...
Голф 2 1.6 ТД, 85-ти набор-за 195 000 км и 23 месеца средният ми разход бе 4.97л/100 км. Преди 15 години. Какво работех ли?! Карах вестници и списания, пробега ми беше минимум 400 км на ден. Така де, нощ:)! Дали съм го карал лекичко ли?! Като гониш време няма как да си позволиш леко, плавно и икономично каране:)!
Поздрави.

Аватар
ffsolutions

Мнение от ffsolutions » 03 Юли 2015 10:08

Не виждам смисъла от спора, колеги. Хибрид срещу дизел. Едни хора ще изберат по-добрата икономия, която в един случай ще бъде в полза на хибрида, в другия - в полза на дизела. Всичко зависи от човека и от обстановката, в която предимно шофира (градско или извънградско, задръствания, и т.н.). Друг пък ще избере хибрида просто заради тишината и липсата на вибрации, които Боз спомена. Трети ще избере дизела заради страхотното усещане на високия въртящ момент. Четвърти ще седне да смята експлотационните разходи и ще си прави чисто икономическа сметка, и т.н., и т.н.. Няма смисъл да търсим кое е първо - яйцето или кокошката. И двете технологии си имат плюсове и минуси, и двете са страхотни. :thumbsup:
2005 Toyota Avensis T25 Estate - 2.0, 1CD-FTV powerplant
"Щастието ни зависи от нас самите."
- Аристотел

Аватар
andrian999999
Благодарил/а: 1 път

Мнение от andrian999999 » 03 Юли 2015 10:50

BOz написа: Кои са тези колеги и какви са разходите? Че така подхвърлено нищо не означава.
не се заяждам писах по повод снимката в началото на темата , която тръгна от една друга "на кой колко му харчи автомобила" , няма смисъл да дъвчем едно и също
професионален мапер

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 03 Юли 2015 12:54

andrian999999 написа:
BOz написа: Кои са тези колеги и какви са разходите? Че така подхвърлено нищо не означава.
не се заяждам писах по повод снимката в началото на темата , която тръгна от една друга "на кой колко му харчи автомобила" , няма смисъл да дъвчем едно и също
Аз поне до сега не съм видял някой тук да твърди, че Приуса му харчи 3/100 средностатистически.
Ако има такъв човек, то ми го покажи, за да кажа, че не е възможно.
Но в същото време не пречи на Приус-3 да правиш разходи от 3.х, с нормално каране, но това не означава, че през целия му среден експлоатационен разход то отново ще е 3/100.
Аз до сега съм забелязал само мен и колегата в предишното мнение с Приуса да споделя колко му е средния разход. Друг не съм видял. Ако ти си видял то кажи, за да знаем и да не се напъваме излишно, или да изкривяваме поднесената информация през собствена призма.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 04 Юли 2015 17:58

Успокоение,тишина,плавност на карането,няма изгорели газова,почти без гориво,не се чупи,не се износва........... . То тези Приуси направо като Летящи Килимчета ги изкарахте . Аз лично "1001 нощи" за последно ги четох на 11 години . И като гледам що Приуси,що нещо наоколо , май не само аз съм се отказал да вярвам в детски приказки . no.gif
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

Публикувай отговор