Rudy написа:BOz написа:Но пък от потребителска гледна точка БМВ-то ми струва по-евтино да се оправи с цена изразяваща се в 300к километра механични компоненти, спрямо Приуса.
Няма да ти цитирам моментите с които не съм съгласен,защото са прекалено много - турбината ще рециклираш и ще стане като нова, но клетки на батерията няма? Колко е нова турбина от Дару кар?
Капаци има и за приус китайски, тайвански и турски (каквито са и за БМВ) - те са и на същите пари. Приус-а водиш в ТМА, ама старото ти БМВ не е помирисало официален сервиз? Сравнявай сравними неща за пореден път моля!
Точно сравнявам сравними цени - нови за ОЕМ части, не за китайски.
Разликата в 2 капака и едно челно стъкло между Приус и БМВ се изразява в 1600 лв. Което е цената на 100% рециклиране с нови (ОЕМ - Гарет и Бош) части на една турбина и 6 дюзи.
Ако ти може да ми продадеш нови клетки, то с удоволствие ще си ги купя от теб и ще си рециклирам батерията така, че да стане нова и тя.
Аз не държа да си купя клетките от Тойота. Просто държа частите да са нови и оригинални.
Ако се върнеш 2 страници назад ще видиш, че съм си купил нови и оригинални части и за Приус-а. Също съм взел и оферта от въпросния човек и за клетките.
И когато се наложи да я рециклирам, то ще се възползвам най-вероятно от неговите условия. А това нали се сещаш, че ще стане в следващите няколко години (мои надежди, че не искам да се надявам да стане утре). И точно тази цена, която ми я предложи колегата, която е по-ниска от ТМА, то ще ми бутне цялата поддръжка на дизела до сега, за цялата му история за 300к километра.
Просто изключваш факта, че колите остаряват. А никой няма да иска да си купи автомобил с консуматив, който е умрял със сигурност.
Както казах - батерията ще умре със сигурност. И това ще се случи с абсолютно всички батерии и просто и да искаш не може да купиш 2-ра употреба батерия, както би направил с турбина или дюза да речем. Тогава ще имаш само един вариант - нови клетки - от където искаш.
И те ще са си скъпи. Никой няма да даде 1500лв за автомобил 2-ра употреба и ако щеш и 2к за клетки, ако решат да ги подаряват. Те и 300лв за турбина ще им се струват много, какво говорим въобще за такава цена на въпросния консуматив. Погледни малко напред и помисли малко от страна на купувач, който е с нисък бюджет и ценовата им група са автомобили на по 20 години. Хибрида ще е като статуя тогава.
Ако говорим за нов - ОК, може. Но дреме ти за хибрида при положение, че вече почти всички производители дават 5 години гаранция на автомобилите си.
За това хибрида има единствено шанс именно в графата 5-10 години. Това му е жизнения цикъл. До колкото един дизел се купува и на 15 и на 20 години ако щеш.
Замисли се и над гаранцията дори. В момента си купуваш Приус с 5 години гаранция или 160к километра. Но пък специално е споменато, че за хибридната част (разбирай батерията, ЕКУ-то на батерията, ЕКУ-то на хибрида и инвертора) гаранцията е 100к километра. Честито.