Неспособни водачи или просто липса на елементарна култура?
Когато се заговори за шофиране по БГ пътищата има един всеобщ консенсус - водачите на МПС често се движат неправилно по пътищата. Често има опасни изпреварвания, отнемане на предимство, засичания и най-вече нетолерантност (някой ако желае да се престрои не го пускат например и подобни, които карат престрояващия се в крайна сметка да засича). Много често под такива дискусии се включва аргументът "така ще е като повечето са с купени книжки". Аз обаче съм на различно мнение - не купените книжки са виновни за лошото пътно поведение. Мисля си, че колкото и добри да станат шофьорските курсове, колкото и стриктни да станат изпитите, това няма да помогне по никакъв начин на проблемите пътната обстановка, които споменах по-горе.
Защо мисля така ли? Защото когато някой нарушава, той обикновено не ми прави впечатление на незнаещ как се управлява автомобил - видимо не е от незнание, а почти винаги е от прост бабаитлък. Няма шофьорски курс, който да излекува бабаитлъка. Ще бъде хрисим, мил, нежен, ще мине и после ще си покаже рогата. Проблемът според мен е липсата на култура и липсата на социално образование в българското общество.
Ненаучените водачи, които са си купили книжка, в общи линии са проблем за кратко време - бързо се научават кое как е по емпиричен път от практиката. Обикновено имат проблем с паркирането и с внезапното спиране. Първото се поправя след първото им публично осмиване, а второто след първата сгъната броня.
Защо мисля така ли? Защото когато някой нарушава, той обикновено не ми прави впечатление на незнаещ как се управлява автомобил - видимо не е от незнание, а почти винаги е от прост бабаитлък. Няма шофьорски курс, който да излекува бабаитлъка. Ще бъде хрисим, мил, нежен, ще мине и после ще си покаже рогата. Проблемът според мен е липсата на култура и липсата на социално образование в българското общество.
Ненаучените водачи, които са си купили книжка, в общи линии са проблем за кратко време - бързо се научават кое как е по емпиричен път от практиката. Обикновено имат проблем с паркирането и с внезапното спиране. Първото се поправя след първото им публично осмиване, а второто след първата сгъната броня.
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Re: Неспособни водачи или просто липса на елементарна култур
Филип, добри расъждения!
Сигурен съм, че всеки трезво мислещ си задава същите въпроси и расъждава така.
Всичко се свежда до възпитание, култура и съзнание. Последното е функция на първите две.
Да не забравяме и за дисциплината.
Не на последно място е и контрола и яките глоби.
Не знам дали си ходил в Гърция, но там всички тези наши бабаити карат съвсем смирено.
Защо примерно в Германия двежението по пътищата и улиците се различава коренно?

Сигурен съм, че всеки трезво мислещ си задава същите въпроси и расъждава така.
Всичко се свежда до възпитание, култура и съзнание. Последното е функция на първите две.
Да не забравяме и за дисциплината.
Не на последно място е и контрола и яките глоби.
Не знам дали си ходил в Гърция, но там всички тези наши бабаити карат съвсем смирено.

Защо примерно в Германия двежението по пътищата и улиците се различава коренно?
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път
Контролният орган не работи, малки са глобите и се подкупват полицаи и адмистративни чиновници.
Това е все едно да бутнеш 10-20 лв. на старшинката в казармата, за да не те гърби или за да те пусне в отпуска - не става.
Това е все едно да бутнеш 10-20 лв. на старшинката в казармата, за да не те гърби или за да те пусне в отпуска - не става.
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 110 пъти
philipp , според мен са 50 на 50 защото има много жени и много купени книжки освен бабаитите.
Carina E 4AFE LB 1992
- Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 95 пъти
- Получена благодарност: 175 пъти
Направо да ви хвърля в Офтопика - http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/01/1 ... me_sharli/.
-
- Получена благодарност: 2 пъти
"елементарна култур".....
.Българи сме ние.....

Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....
- Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 95 пъти
- Получена благодарност: 175 пъти
Надвишен е просто максималния брой символи - RE: - "изяжда" останалите букви от заглавието.nowyaris написа:"елементарна култур"......Българи сме ние.....
-
- Автомобил: служебен
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 91 пъти
Днес в рамките на две минути само на паркинга м/у блоковете.
Две жени-"водачки" говореха по GSM, държейки го в лявата ръка и шофирайки. Превключваха скоростите с дясната, като пускаха волана, естествено. Едната беше с последен модел Мерцедес CLS, другата - с някакъв таралясник на над 15 години. Добре, че в този момент нямаше движение, което е доста натоварено между 4-те жилищни блока. Аз съм забелязал, че жена говореща или пишеща на телефона е все едно в Космоса! Намира се в паралелна реалност и нито забелязва, нито реагира на околните дразнители.
Изводите оставям на вас!
Две жени-"водачки" говореха по GSM, държейки го в лявата ръка и шофирайки. Превключваха скоростите с дясната, като пускаха волана, естествено. Едната беше с последен модел Мерцедес CLS, другата - с някакъв таралясник на над 15 години. Добре, че в този момент нямаше движение, което е доста натоварено между 4-те жилищни блока. Аз съм забелязал, че жена говореща или пишеща на телефона е все едно в Космоса! Намира се в паралелна реалност и нито забелязва, нито реагира на околните дразнители.
Изводите оставям на вас!
- Japanese_fever
Добре не е ли забранено да говориш по тел. и да караш?
Но и да се знае, че ако не са те видели "не е" нарушение.
Ако се обадиш и я докладваш в полицията, това гражданска позиция ли е или портене?
Но и да се знае, че ако не са те видели "не е" нарушение.
Ако се обадиш и я докладваш в полицията, това гражданска позиция ли е или портене?
- Kiki
Ще ти трябват доказателства или свидетели.Japanese_fever написа: Ако се обадиш и я докладваш в полицията, това гражданска позиция ли е или портене?

- Japanese_fever
Ако я спрат на следващото кръстовище и пак говори по телефона никакви доказателства и свидетели не му трябват на полицая.
Само трябва да се обадиш да кажеш модела и цвета на колата и в краен случай рег. номер и най-важното - в коя посока кара. Куката в квартала може да я пресрещне където си реши. Вероятността пак да говори по телефона е 95%.
Само трябва да се обадиш да кажеш модела и цвета на колата и в краен случай рег. номер и най-важното - в коя посока кара. Куката в квартала може да я пресрещне където си реши. Вероятността пак да говори по телефона е 95%.

- miso25
И ще бутне 10-20лв и готово. Докато глобите не станат умопомрачителни и да се събират нищо няма да се промени. Лошото е, че в повечето случай на просташко и безразсъдно каране са някакви тъпаци избиващи комплекси с мощни коли, които карат сякаш пътя е само за тях или всички са им длъжни и когато стане инцидент обикновено пострадва някой обикновен човечец, който едвам е успял да събере някой лев за да си вземе 6-10год. кола. Понякога ми се иска на такива тъпаци нещо гадно да им се случи на пътя (грях ми на душата), че да разберат, че и те са хора като всички други и не са богопомазани.Japanese_fever написа:Ако я спрат на следващото кръстовище и пак говори по телефона никакви доказателства и свидетели не му трябват на полицая.
Volvo XC60 2.0, 136hp, 2014
ex Toyota Verso 2.0, 126hp, 2011
ex Toyota Corolla Verso 2.2, 136hp, 2006
ex Toyota Verso 2.0, 126hp, 2011
ex Toyota Corolla Verso 2.2, 136hp, 2006
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Най-много тези от телефона тайно да си заглушат микрофона и да започнат да се смеят.Japanese_fever написа:Ако я спрат на следващото кръстовище и пак говори по телефона никакви доказателства и свидетели не му трябват на полицая.
Разход на хибрид-> 
Разход на дизелов автоматик ->

Разход на дизелов автоматик ->

- Kiki
Джап, ти май вече си станал американец и си забравил българската действинелност.Japanese_fever написа:Ако я спрат на следващото кръстовище и пак говори по телефона никакви доказателства и свидетели не му трябват на полицая.
Това да не е ХАмериката, та, като кажеш цвета на колата и посоката на движение и полицайте на секундата да се задействат и да я хванат на първото кръстовище..