Как паркирам? И учили ли са ме на курсовете за това.
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път
Re: Как паркирам? И учили ли са ме на курсовете за това.
Докторе, недей да ставаш по-хамериканец от хамериканците!
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Re: Как паркирам?
Рая, не дей да пишеш такива работи, че съвсем уронваш и без това рухналия авторитет на полицаите, и затвърждаваш убеждението, че повечето са с ... хм.. абе странно мислене...Raya написа:...изпита-кормуването си го "купих" по препоръка на брат ми, бивш полицай...
По наше време имаше полигон с пластмасови колчета. Учеше се подход към паркиране, шофиране 'змейка' напред/назад... Упражнение 'вътрешен двор' - малък заграден квадрат с един вход/изход - влизаш, с няколко маневри обръщаш вътре автомобила и излизаш отново на преден... Скоростни отсечки, тръгване под наклон, спиране точно на 'линия'.
И т.н. и т.н...
Тези упражнения спомагаха на доста от 'слабите' ученици да разберат как реагира автомобила и как трябва да се подходи при често срещаните 'трудности' при паркиране...
И улесняваха живота... Например при конкретния автомобил 'маркираш' къде трябва да 'насочиш' задната колонка, и маневрите при паркиране ставаха идеални и от раз...
Имаше полза...
А относно коментарите на колегите - предполагам, че Рая просто се опита да предизвика по-остра реакция (и успя), ама някои колеги 'клъвнаха' прекалено надълбоко

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Raya
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 2 пъти
Аз за съжаление, не го послушах от първи път.slowtraveler написа:Рая, не дей да пишеш такива работи, че съвсем уронваш и без това рухналия авторитет на полицаите, ....Raya написа:...изпита-кормуването си го "купих" по препоръка на брат ми, бивш полицай...
Защо ме е посъветвал това? Защото на градското през такива маршрути те прекарват, където винаги има уловки. При мен така и стана на първите 2 изпита. А след всеки изпит трябва наново да си плащаш такса изпит +4 часа допълнително кормуване да изкараш и да си платиш на школата. След 2-то скъсване реших, че с моята честност ще фалирам и послушах брат ми.
Не точно това ми беше целта. Исках да кажа, че на школите не им дреме на какво ще научат курсиста, главното парите да прибират. След 2-ия скъсан изпит, взех си документите и отидох при препоръчан инструктор. За 4-те часа, които трябваше пак да изкарам, повече научих отколкото за няколко месеца в школата.slowtraveler написа: А относно коментарите на колегите - предполагам, че Рая просто се опита да предизвика по-остра реакция (и успя), ама някои колеги 'клъвнаха' прекалено надълбоко![]()
С това отговорих на въпроса на темата: И учили ли са ме на курсовете за това?
И това, че имам дългогодишен стаж, не ме спира да продължавам да се уча/усъвършенствам, защото винаги има какво ново да научиш.
Всезнаещите и умеещите шофьори, които СИЛНО се възмущават от колегите си, те са най-"страшните" на пътя.
....--Celica 1.8_00г--Avensis 1.6_00г--Avensis 1.8_05г--....
- slowtraveler
Подхода е бил грешен...Raya написа:...Исках да кажа, че на школите не им дреме на какво ще научат курсиста, главното парите да прибират. След 2-ия скъсан изпит, взех си документите и отидох при препоръчан инструктор.....
Не е правилно да дадеш пари за преминаване на изпит - това просто означава, че не си била готова да бъдеш пусната на пътя...
Уловките са начин да те правокират и подготвят за реални по-сложни случки на пътя...
'Умния' ти брат просто е трябвало да те посъветва към кой инструктор да се обърнеш...
Когато жена ми възстановяваше навиците си (и тя имаше розов талон, защото не бе шофирала 18 години и съответно нямаше никакво нарушение

- Raya
- Благодарил/а: 1 път
1. Според мен, никой след шофьорски курс не е готов да бъде пуснат САМ на пътя. Показва го и статистиката на катастрофите. Преди курса брат ме е учил, след курса 1 месец само с придружител шофирах. Така, че се подготвих за пътя без да наливам пари в бездънна каца.slowtraveler написа:[
Не е правилно да дадеш пари за преминаване на изпит - това просто означава, че не си била готова да бъдеш пусната на пътя...
Уловките са начин да те правокират и подготвят за реални по-сложни случки на пътя...
'Умния' ти брат просто е трябвало да те посъветва към кой инструктор да се обърнеш...
Когато жена ми възстановяваше навиците си (и тя имаше розов талон, защото не бе шофирала 18 години и съответно нямаше никакво нарушение),..
2. Брат ми никога не е живял в БГ, няма как да ми препоръча инструктор. Ама, ако знаех каква е далаверата на школите, щях от начало да си намеря препоръчан инструктор.
3. За талоните си прав, но моя придоби цвят като активен шофьор.
....--Celica 1.8_00г--Avensis 1.6_00г--Avensis 1.8_05г--....
- slowtraveler
Рая, имах предвид, че подхода ви е бил противоположен на логичния - навярно бихте могли да се подготвите преди изпита, и след това да го вземеш без никакви $ и т.н....
Предполагам доста от пишещите тук въобще не им е било проблем практическия изпит по шофиране и са го взели от раз... Без плащания и т.н...
От това съдя, че или не е имало достатъчно желание да се научиш, или инструктора те е гледал хипнотизирано и е имал желание да удължи курса, ама не те е научил на шоферлък (предполагам си гледала "Дами канят" )
В края на краищата не е толкова трудно да се научи/заучат някои движения - знаеш американските ученици как получават книжки... Наши мургави сънародници - също...
А в повечето случаи умствените способности на тези 'кандидати' съвсем не са толкова високи...
Положителното в случая е, че в доста случаи практиката отстранява недостатъците при обучението. Особено ако има желание за усъвършенстване (защото имам и обратни примери - приятел, който е научен да шофира лошо, и вече 25 години продължава по същия начин)...
Предполагам доста от пишещите тук въобще не им е било проблем практическия изпит по шофиране и са го взели от раз... Без плащания и т.н...
От това съдя, че или не е имало достатъчно желание да се научиш, или инструктора те е гледал хипнотизирано и е имал желание да удължи курса, ама не те е научил на шоферлък (предполагам си гледала "Дами канят" )

В края на краищата не е толкова трудно да се научи/заучат някои движения - знаеш американските ученици как получават книжки... Наши мургави сънародници - също...
А в повечето случаи умствените способности на тези 'кандидати' съвсем не са толкова високи...
Положителното в случая е, че в доста случаи практиката отстранява недостатъците при обучението. Особено ако има желание за усъвършенстване (защото имам и обратни примери - приятел, който е научен да шофира лошо, и вече 25 години продължава по същия начин)...
-
Значи,това че трябва да се заучат някои движения и че практиката отстранява някои недостатъци при определени движения е абсолютно вярно biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif .За другото.....slowtraveler написа:Рая, имах предвид, че подхода ви е бил противоположен на логичния - навярно бихте могли да се подготвите преди изпита, и след това да го вземеш без никакви $ и т.н....
От това съдя, че или не е имало достатъчно желание да се научиш, или инструктора те е гледал хипнотизирано и е имал желание да удължи курса, ама не те е научил на шоферлък (предполагам си гледала "Дами канят" )![]()

Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....
Въпреки, че виджам, че отдавна не се дискутира основната тема, все пак да си кажа как аз паркирам:
На равно оставям колата само на скорост - винаги 1-ва.
На наклон лятото: дърпам ръчната спирачка и...
- Наклон назад: на 1-ва скорост.
- Наклон напред: на задна скорост
На наклон зимата: навивам колелата да опрат в бордюра и...
- Наклон назад: на 1-ва скорост
Никога не съм бил убеден, че това със задната скорост е правилно решение... Но пък и не съм имал проблеми досега.
На равно оставям колата само на скорост - винаги 1-ва.
На наклон лятото: дърпам ръчната спирачка и...
- Наклон назад: на 1-ва скорост.
На наклон зимата: навивам колелата да опрат в бордюра и...
- Наклон назад: на 1-ва скорост
Никога не съм бил убеден, че това със задната скорост е правилно решение... Но пък и не съм имал проблеми досега.