Да обменим мисли относно "Гражданската отговорност"
Да обменим мисли относно "Гражданската отговорност"
Колеги,
Трябва да си правя "Гражданска отговорност" (ГО) на автомобила. Предполагам повечето от вас също ще трябва да направят това до 01.01.2007г. Влизането на България в Европейския съюз (ЕС) предполага, че ГО за 2007г. ще важи освен за БГ и за всички страни от ЕС, т.е "Зелени карти" (ЗК) за тези страни не са нужни. Обадих се на моя позната, която досега ми е правила ГО и се оказа, че ГО за 2007г. важи само за БГ, а за страни от ЕС трябва пак да имаш ЗК, но тя ще струва около 40 лева за 2007г.. Имам и друга информация от мой колега, според която трябва да имаш ГО и ЗК, но ЗК ще е безплатна или по скоро ще струва толкова, колкото е разхода по нейното издаване. Моля да обменим инфо относно ГО и ЗК, защото остава още около половин месец до 01.01.2007.
Трябва да си правя "Гражданска отговорност" (ГО) на автомобила. Предполагам повечето от вас също ще трябва да направят това до 01.01.2007г. Влизането на България в Европейския съюз (ЕС) предполага, че ГО за 2007г. ще важи освен за БГ и за всички страни от ЕС, т.е "Зелени карти" (ЗК) за тези страни не са нужни. Обадих се на моя позната, която досега ми е правила ГО и се оказа, че ГО за 2007г. важи само за БГ, а за страни от ЕС трябва пак да имаш ЗК, но тя ще струва около 40 лева за 2007г.. Имам и друга информация от мой колега, според която трябва да имаш ГО и ЗК, но ЗК ще е безплатна или по скоро ще струва толкова, колкото е разхода по нейното издаване. Моля да обменим инфо относно ГО и ЗК, защото остава още около половин месец до 01.01.2007.
Toyota Carina E Liftback 1.6,
116ps, 4A-FE, 1994
116ps, 4A-FE, 1994
- alex_varna
- Благодарил/а: 1 път
Доколкото съм информиран относно новите условия за ГО положението е следното : при сключване на застраховка ГО собственикът (при нас в Allianz - водачът на МПС-то) декларира дали ще излиза извън границите на РБ с този автомобил. Ако няма да излиза всичко е ОК и се получават горе-долу прилични суми .... (в някои случаи не са много прилични.. ГО само за РБ на мое име излиза...... 525 лв. biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif , но това е защото съм младеж
на 23 години ).
Според информацията, която имам конкурентните компании също предлагат отстъпка , ако декларираш желание да не напускаш РБ с този автомобил.
Не така стои въпросът обаче, ако изявиш желание да покараш из някоя друга страна от ЕС. С тази ГО можеш спокойно да караш из страните от ЕС.... НО възниква проблемът при преминаването през страни, които не са членки на ЕС като Сърбия примерно, през която трябва да се мине , за да се стигне до Австрия примерно. Сърбия и другите страни, които не са членки на ЕС са членки по споразумението 'Зелена карта' и ще изискват наличието на такъв сертификат , за да разрешат да се премине през тяхната територия т.е. освен ГО с включен разширен териториален обхват ще се наложи да си купите отделно и 'зелена карта'.
С ГО с разширен териториален обхват, които продава Allianz освен в страните от ЕС може да се ходи и в страните , които не са членки на ЕС , но са членки по споразумението 'Зелена карта'
т.е. пропускаш удоволствието да си купиш "зелена карта', което удоволствие въобще не е евтино (според мен де.. )
Това е от мен. Надявам се да съм бил полезен.

Според информацията, която имам конкурентните компании също предлагат отстъпка , ако декларираш желание да не напускаш РБ с този автомобил.
Не така стои въпросът обаче, ако изявиш желание да покараш из някоя друга страна от ЕС. С тази ГО можеш спокойно да караш из страните от ЕС.... НО възниква проблемът при преминаването през страни, които не са членки на ЕС като Сърбия примерно, през която трябва да се мине , за да се стигне до Австрия примерно. Сърбия и другите страни, които не са членки на ЕС са членки по споразумението 'Зелена карта' и ще изискват наличието на такъв сертификат , за да разрешат да се премине през тяхната територия т.е. освен ГО с включен разширен териториален обхват ще се наложи да си купите отделно и 'зелена карта'.
С ГО с разширен териториален обхват, които продава Allianz освен в страните от ЕС може да се ходи и в страните , които не са членки на ЕС , но са членки по споразумението 'Зелена карта'

Това е от мен. Надявам се да съм бил полезен.
TOYOTA AVENSIS 2012 г., 2.0 D4D 124 КС
TOYOTA YARIS, 2004 г. 1000 куб., vvti
PEUGEOT 407, 2006г., 2000 куб., HDI
Ex:
TOYOTA AVENSIS , 1999 г. 2000 куб. TD
Ex:
- alex_varna
Alex,
Защо си се набутал в Allianz с тая ГО и с тия повече от 500 лева. ГО покрива не твоите щети, а щетите които ти евентуално ще причиниш на други. Ако отидеш при ДЗИ, Булинс или ... друг застраховател, мисля, че далеч по евтино ще ти излезе ГО. И там пак ще покрият шетите на други водачи, които ти евентуално по твоя вина ще причиниш.
Защо си се набутал в Allianz с тая ГО и с тия повече от 500 лева. ГО покрива не твоите щети, а щетите които ти евентуално ще причиниш на други. Ако отидеш при ДЗИ, Булинс или ... друг застраховател, мисля, че далеч по евтино ще ти излезе ГО. И там пак ще покрият шетите на други водачи, които ти евентуално по твоя вина ще причиниш.
Toyota Carina E Liftback 1.6,
116ps, 4A-FE, 1994
116ps, 4A-FE, 1994
- TATI
- Благодарил/а: 22 пъти
- Получена благодарност: 163 пъти
- Обратна връзка:
Току що ми пристигна ГО за 2007 от лизинговата компания. Цената е 149 лв. за Авенсис 2.0 дизел 2005г 116 к.с. Пише че важи за територията на РБ и ЕС. Миналата година цената беше 130 лв. Става дума за Витоша и има някакъв стикер дето го рекламират по ТВ за мотопеди - сигурно се сещате. Не знам тия цени от 500+ лв къде ги намирате ама е нереално според мен.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Не, не съм застраховател.Съжалявам , че не мога да ти помогна , просто имам договор с Евроинс , и правя техни застраховки , разбира се срещу определена комисионна!Caesar написа:Колега plpenov,
Хайде сега щом си застраховател да обяснис нещата около
- ГО само за БГ
- ГО за ЕС
- зелената карта, дали ще ни трябва за страни от ЕС, ако имаме ГО за ЕС и колко ще ни струва
Мерси предварително!

Toyota Corolla Verso 2.2 D4D
- alex_varna
Caesar написа:Alex,
Не съм се набутал споко

TOYOTA AVENSIS 2012 г., 2.0 D4D 124 КС
Ex:
Ex: