Как паркирам? И учили ли са ме на курсовете за това.
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път
Как паркирам? И учили ли са ме на курсовете за това.
След постване на снимка във фб, където кола беше скочила от около метър, след неправилно паркиране, на относително равен паркинг пред голяма търговска верига в БГ. Заформи спор как се оставя колата след паркиране. Реших да пусна анкета.
За тези, които паркират на скорост:
Винаги на 1-ва ли оставяте или, на която дойде, на която сте спряли?
За тези, които паркират на скорост и дърпат ръчната:
Първо дърпате ръчната или първо оставяте на скорост?
За тези, които паркират на скорост:
Винаги на 1-ва ли оставяте или, на която дойде, на която сте спряли?
За тези, които паркират на скорост и дърпат ръчната:
Първо дърпате ръчната или първо оставяте на скорост?
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Re: Как паркирам?
Зависи от обстоятелствата...
На равно или съвсем слаб наклон - на 1-ва или P (1-ва има най-голямо предавателно число, затова би превъртяла двигателя най-трудно, а P обикновено има чоп в скоростната кутия, което я блокира)...
На умерен наклон - дърпам и ръчната.
На голям наклон подпирам поне едно от колелата на бордюр или поставям камък...
Недостатъка на ръчната е, че на повечето автомобили може да замръзне ако попадне вода в механизма, челюстите или жилото...
Ако се ползва ръчната - първо се вдига тя - така не оставяш голямо напрежение върху трансмисия (при мен освен че го пише в книжката, експериментално съм достигнал до същия извод - ако съм оставил автомобила на P под по-голям напрежение, изключването от P е придружено от доста осезаем удар).
А бордюра или камъка - понякога е нужно допълнително механично осигуряване срещу по слабо хващаща ръчна, или пък ако повърхността е хлъзгава...
На равно или съвсем слаб наклон - на 1-ва или P (1-ва има най-голямо предавателно число, затова би превъртяла двигателя най-трудно, а P обикновено има чоп в скоростната кутия, което я блокира)...
На умерен наклон - дърпам и ръчната.
На голям наклон подпирам поне едно от колелата на бордюр или поставям камък...
Недостатъка на ръчната е, че на повечето автомобили може да замръзне ако попадне вода в механизма, челюстите или жилото...
Ако се ползва ръчната - първо се вдига тя - така не оставяш голямо напрежение върху трансмисия (при мен освен че го пише в книжката, експериментално съм достигнал до същия извод - ако съм оставил автомобила на P под по-голям напрежение, изключването от P е придружено от доста осезаем удар).
А бордюра или камъка - понякога е нужно допълнително механично осигуряване срещу по слабо хващаща ръчна, или пък ако повърхността е хлъзгава...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Japanese_fever
Пишеме на мордетатора Отличен (6).
Темата се изчерпа - заключвайте!
Темата се изчерпа - заключвайте!

-
- Благодарил/а: 14 пъти
- Получена благодарност: 16 пъти
Понеже карам само ръчни скорости и колите са ми винаги перфектни технически ползвам ръчната спирачка секогиш. Винаги на 1-ва и преди това ръчна. Силата на дърпането на ръчната зависи от наклона, но винаги я дърпам-зиме, лете, на равно, на криво...
-
Винаги при спиране (дори и за кратко) и паркиране, гася двигателя, включвам на първа (междувременно държа натисната крачната спирачка), след включването на скорост дърпам ръчната ... и това е. Няма значение дали е равно, наклон и т.н. тази ръчна спирачка е сложена на автомобила за да се използва. А използва ли се редовно, няма опасност да ви клеясат въжетата. Въпрос на навик е но е полезен навик !
- slowtraveler
За мен е излишно да се ползва ръчната (при мен крачна
) спирачка когато няма нужда от нея... А проблема възниква не толкова от клеясване, колкото от замръзване (например прокъсване на маншончетата включително и заради често използване, но най-вече от стареене), или пък замръзване на челюстите към барабана (така баща ми скъса колянов вал, а след това и полуоска в опит да я отлепи)...
При ръчна скоростна кутия няма голямо значение дали първо ще включиш на скорост и след това ще дръпнеш спирачката - двигателя ще превърти леко и няма да създаде и остави голямо усилие в трансмисията...
Но при някои автоматици не е така - там чопа като се забие в предавките и няма мърдане - освобождава се с удар на отпуснато напрежение....

При ръчна скоростна кутия няма голямо значение дали първо ще включиш на скорост и след това ще дръпнеш спирачката - двигателя ще превърти леко и няма да създаде и остави голямо усилие в трансмисията...
Но при някои автоматици не е така - там чопа като се забие в предавките и няма мърдане - освобождава се с удар на отпуснато напрежение....
-
- Благодарил/а: 14 пъти
- Получена благодарност: 16 пъти
Проблемите при ръчните по-често са от неползване. Ако е изрядна няма да има проблеми в нито един сезон. Ползването е препоръчително, не задължително. Обичам да ползвам всички "екстри" в автомобилите... biggrin.gif
- wscientist
Първо дърпам ръчната, след което включвам 1-ва предавка. Винаги така съм оставял колите, които съм паркирал, и ми е станало навик. На по-висока предавка не съм оставял, защото в случай на забравена ръчна (или неизправна такава) и паркиране на наклон, е възможно да се превърти коляновият вал и колата да се премести.
Знам за случаи на залепнали спирачки при оставена кола на ръчна, но в повечето случаи колата е оставена за дълго време. При мен няма как да стане това, а и никога не съм имал подобен проблем.
Знам за случаи на залепнали спирачки при оставена кола на ръчна, но в повечето случаи колата е оставена за дълго време. При мен няма как да стане това, а и никога не съм имал подобен проблем.
Toyota Yaris 1.33 VVT-i, 99hp, 6-степенна, ръчна, 09.2011.
- TATI
- Благодарил/а: 22 пъти
- Получена благодарност: 163 пъти
- Обратна връзка:
Първа или задна при ръчните, Р на автоматиците. Ръчна ползвам рядко, освен ако не е някой стръмен наклон. Жената винаги я дърпа, без значение равно ли е или не.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
- slowtraveler
В конкретния случай - колата оставена за около 6 часа пред предприятието... Поради поразтопените коловози явно е влязла вода в барабана и при престоя на сянка е замръзнала...wscientist написа:....
Използването на ръчната само е спомогнало за по-тежкия ефект, доближавайки/допирайки мокрите челюсти до барабана..
- Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 95 пъти
- Получена благодарност: 175 пъти
Jap,
понеже вечерта ти ударих първия глас ето и моите 5 цента:
-manual - ръчна и 1-ва с едно отработено движение,преливащо в гасена на свигателя и фаровете.Винаги!Ако баира е много голям и предницата сочи надолу - задна предавка и ръчна;
-automatic - оставям на P и много много не му мисля;
Точно веднъж ми е замръзвала ръчна - при -23 C 2010 май беше и колата не беше Toyota,а руска - броя им го като минус,защото при тях това е нормална температура.
понеже вечерта ти ударих първия глас ето и моите 5 цента:
-manual - ръчна и 1-ва с едно отработено движение,преливащо в гасена на свигателя и фаровете.Винаги!Ако баира е много голям и предницата сочи надолу - задна предавка и ръчна;
-automatic - оставям на P и много много не му мисля;
Точно веднъж ми е замръзвала ръчна - при -23 C 2010 май беше и колата не беше Toyota,а руска - броя им го като минус,защото при тях това е нормална температура.

- Georgepetrov137
Дори и при малък наклон винаги дърпам ръчната и после оставям на скорост. Това след като 2 пъти съм гонил колата надолу по баира. Просто ми е навик. В Бургас няма големи студове и до -10 не ми се е случвало да замръзне досега.
Toyota Auris 2010 1.33 ->Lexus - RX II - 300 4WD (204 Hp)->Lexus RX450H 2012 fl
-
- Благодарил/а: 27 пъти
- Получена благодарност: 15 пъти
Само на 1-ва паркирам. Ако преценя, че има тяга и може да мръдне- дърпам и ръчната или завивам колелата към бордюра. Но ако е лек наклон или няма такъв- никога не дърпам ръчна. Ако е през зимата след движение по мокри пътища си имам на момента едно наум. Ма къртил съм лед отдолу и легнал на лед една сутрин без да виждам къде удрям- то всичко лед, братче- жилата ги няма изобщо. Оттогава съм си изградил навици. Има-няма 30-тина години. На сегашните ми коли не може да се случи това, но навиците не променям.
А, и палил съм накладки заради недобре опъната ръчна и изгоряла ламба. Та с таз ръчка винаги съм осторожен.
А, и палил съм накладки заради недобре опъната ръчна и изгоряла ламба. Та с таз ръчка винаги съм осторожен.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
Този форум става като за бавно развиващи. Това което се коментира, Jap трябва да го е научил на курсовете за придобиване на правоспособност. Чудя се защо въобще се коментира това ....
- Japanese_fever
Като гледам как някои карат в БГ и бетер бавно развиващи се. Или може да са бързотазвиващи се с купени книжки?! biggrin.gif