Каква зимна гума да сложа
Re: Каква зимна гума да сложа
+ асфалтовите настилки по "скандинавието" се правят по различен начин и с различна смеска. Нашите са значително по-меки, защото трябва да държат на големи температурни разлики. От което пък шиповете ги повреждат.
Може, не съм запознат.Само искам да кажа,че по Скандинавието,зимата без шипове си обречен...philipp написа:+ асфалтовите настилки по "скандинавието" се правят по различен начин и с различна смеска. Нашите са значително по-меки, защото трябва да държат на големи температурни разлики. От което пък шиповете ги повреждат.
- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
А ти там ли се намираш, че не стана ясно в крайна сметка?nebrejen написа:Може, не съм запознат.Само искам да кажа,че по Скандинавието,зимата без шипове си обречен...philipp написа:+ асфалтовите настилки по "скандинавието" се правят по различен начин и с различна смеска. Нашите са значително по-меки, защото трябва да държат на големи температурни разлики. От което пък шиповете ги повреждат.
Че също така в по-северните райони ако нямаш естествена кожа от животно и защитен крем на лицето си обречен, но се съмнявам ако си в България да ходиш облечен така.

Разход на хибрид-> 
Разход на дизелов автоматик ->

Разход на дизелов автоматик ->

Там се намирам и просто ми беше интересно..BOz написа:А ти там ли се намираш, че не стана ясно в крайна сметка?nebrejen написа:Може, не съм запознат.Само искам да кажа,че по Скандинавието,зимата без шипове си обречен...philipp написа:+ асфалтовите настилки по "скандинавието" се правят по различен начин и с различна смеска. Нашите са значително по-меки, защото трябва да държат на големи температурни разлики. От което пък шиповете ги повреждат.
Че също така в по-северните райони ако нямаш естествена кожа от животно и защитен крем на лицето си обречен, но се съмнявам ако си в България да ходиш облечен така.
- Not_active_user_1
По Скандинавието предполагам пътищата не се чистят до асфалт и не се ползват препарати за топене на снега и леда. Поради тази причина се кара с шипове. На местата където се кара с и без предполагам се слагат стикери на колите, защото този с шипове, ако закове пред теб, ти при всички случай, ако си с обикновени гуми се навираш в задницата му. Другото е че колите с шипове изтъргват асфалта и се получават коловози на пътя. Всеки предполагам знае какви са последствията от това.
Да,прав си, снега не се чисти до асфалт и не се ползват препарати. За стикери няма, но има градове,където плащаш такса ако си с шипове..prius 3 написа:По Скандинавието предполагам пътищата не се чистят до асфалт и не се ползват препарати за топене на снега и леда. Поради тази причина се кара с шипове. На местата където се кара с и без предполагам се слагат стикери на колите, защото този с шипове, ако закове пред теб, ти при всички случай, ако си с обикновени гуми се навираш в задницата му. Другото е че колите с шипове изтъргват асфалта и се получават коловози на пътя. Всеки предполагам знае какви са последствията от това.
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 168 пъти
По едно време мислех да вземам за планината по две резервни гуми със шипове, нищо че са забранени. Гледах сравнения между гуми със шипове и без, по руските сайтове има доста такива тестове. Наистина на сухо, мокро, в киша и дори на сняг се представяли чувствително по зле от тези без шипове. Но пък на лед и на отъпкан сняг – а той на пътя бързо става такъв – разликата между шиповани и обикновени е огромна. Като си спомня в Петербург като навали сняг и край до края на зимата си е все заснежено и заледено въпреки, че чистеха така както тук не съм виждал. Земята си е все замръзнала, макар че всички зими, които бях там, се случиха относително меки.
Някой пробвал ли е тези „вериги” – текстилните? За лед как са? Лесно се слагат - най-вече и изглеждат безопасни.
Някой пробвал ли е тези „вериги” – текстилните? За лед как са? Лесно се слагат - най-вече и изглеждат безопасни.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
- Airfan
- Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
- Получена благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
Аз съм с Vredstein Wintrac Xtreme и за сега на сухо са тихи и стабилни. На сняг още не съм имал честта да ги карам... 

- Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 95 пъти
- Получена благодарност: 175 пъти
Текстилните се слагат лесно,но според мен са колкото да издрапаш от някоя пряспа.На почистен асфалт или смесен чист със парчета лед/сняг се късат доста лесно,но то си го и пише!
Оставете Русия - там снега се извозва и се смила даже!
Оставете Русия - там снега се извозва и се смила даже!
-
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 168 пъти
Всъщност само за това съм ги взел - да ги сложа ако закъсам и като издрапам да ги сваля. Но до сега не се е налагало и съм любопитен как се държат на лед. Руснаците са си добре, при нас с какво са насипали магистралата с чакъл ли - гумите хвърлят камъни като жълъди. Не вярвам да може да се осъди поддържаща фирма ако ти строшат стъклото, всъщност не вярвам, че може да бъдат осъдени дори ако причинят смърт.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid
Текстилните вериги имат една неприятна особеност - ако се скъсат каишки, могат да се изхлузят и да се навъртят около главината на колелото. Тогава белята става голяма.
- ffsolutions
И аз трябва да купувам вериги за колата, да има едни в багажника, за всеки случай... И се чудя дали да не скоча на някой евтин вариант за 30-40 лв. (има ги по Метро, Кауфланд и общо взето всеки хипермаркет, в който съм влизал). При положение, че съм с чисто нови гуми и карането ми е градско и магистрала, не смятам, че трябва да давам дебела пара за нещо, което вероятно (и дай Боже) никога няма да използвам. Пък дето се вика, ако ми се наложи 1-2 пъти да мина някой балкански път, да има просто едни за зор-заман. Колеги, някой използва ли от тези вериги и има ли впечатления? Под "използва" се има предвид наистина едно слагане на няколко години. biggrin.gif
2005 Toyota Avensis T25 Estate - 2.0, 1CD-FTV powerplant
"Щастието ни зависи от нас самите."
- Аристотел
- Аристотел
Да - веднага ти казвам: не ги купувай! По-добре да ги нямаш, за да не разчиташ на тях и да не поемаш въобще по рискови преходи, когато времето предвещава да са такива. Наличието на тези вериги в багажника е просто фалшиво пазене на страх. При малко по-дълго каране по лед се късат и ти пръскат калника. Ако наоколо има човек, може и на него нещо да пръснат. Пълен боклук са. Бих ги ползвал само ако наистина няма друго решение и е тръгнало да се мре... Максималният им ресурс е да те изкарат от замръзнала локва - не повече.
- ffsolutions
Хм... Е, добре де, при това положение някой ще ме ориентира ли (ако не ценово, то поне към определен производител), за да знам към какво да се прицеля?
Наистина ми трябва нещо за зор-заман, но в никакъв случай опасно за мен или околните. В крайна сметка, като се плаща за нещо, е аджеба трябва и да върши работа.
Наистина ми трябва нещо за зор-заман, но в никакъв случай опасно за мен или околните. В крайна сметка, като се плаща за нещо, е аджеба трябва и да върши работа.
2005 Toyota Avensis T25 Estate - 2.0, 1CD-FTV powerplant
- Аристотел
- Аристотел
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Н времето, като карах целогодишно със летни гуми ползвах koning. Много лесно се слагаха и махаха. Но ценово не знам как са.