Моля за съвет

Мартина

Моля за съвет

Мнение от Мартина » 19 Окт 2014 12:32

Здравейте!
Насочила съм се към покупка на RAV 4 D4D 2005г. 116 коня. Колата която харесах е нов внос, стояла е в една автокъща от Април насам. Вчера направих няколко кръгчета с нея и съединителя ми се стори много твърд, полагах доста усилия при натискането му. Отлепя си ниско долу иначе. Може ли това да означава че съединителя си заминава или просто има нещо клеясало от дългия престой на колата в автокъщата. Реално не се притеснявам толкова, че може да се наложи смяна на съединител, стига да не се е скапал и демпферния маховик защото сумата за ремонт там става много сериозна. Ще карам колата на майстор за преглед, но чух от някои уж разбиращи хора, че няма как да се види този маховик в какво състояние е без да се разглоби всичко. Моля, ако някой се е сблъсквал с подобни технически проблеми да даде съвет.

philipp

Re: Моля за съвет

Мнение от philipp » 19 Окт 2014 14:01

За маховика нищо не може да се каже така - просто е на късмет. Има и още един куп струващи стотици левове неща, при които е същата работа - не знаеш.

Относно твърдостта на съединителя - има си просто коли, при които съединителите са твърди. Аз например като покарам по-дълго ладата (Нива) и после седна в друг автомобил, направо ми се струва "а, педала на съединителя пропада" - все едно го няма. А на ладата си е хубав съединител - почти нов ЛУК - и си работи чудесно, просто е твърд още откакто е сложен (стария руски също беше такъв). На Корола Версо 2004 също ми се струва значително по-твърд, отколкото на VW Passat 1991. И честно казано е до свикване - точно след половин час каране на колата не ти прави впечатление и после твоя - какъвто и да е - ти харесва повече от на другите коли :)

И все пак, за да затвърдя пустословието си, накрая все пак да кажа - нямам идея на РАВ какви са съединителите. Нека някой с такава джипка да каже - твърди ли са, меки ли са...

Аватар
veso_hds
Благодарил/а: 51 пъти
Получена  благодарност: 39 пъти

Мнение от veso_hds » 19 Окт 2014 16:48

Мартина написа:Здравейте!
... Ще карам колата на майстор за преглед...
Не сте писали от къде сте,но горещо ви препоръчвам да закарате колата за преглед в оторизиран сервиз.За около 60лв. ще ви направят диагностика +външен оглед,за което издават документ.Това може да ви спести доста ядове за в бъдеще.Ако продавачът не се съгласи,бягайте далече от тази кола.И не забравяйте,че купуването на кола втора употреба винаги има рискове.Успех!
Тойота РАВ 4 D4D-2002г.

Мартина

Мнение от Мартина » 19 Окт 2014 18:19

От Шумен съм..какъв документ се издава и за какво ще ми служи той?

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 19 Окт 2014 18:26

Равката, която съм карал си бе с нормално мек съединител...
Преди седмица колега сменя съединител на Корола - тъкмо коментираше колко по-мек е станал съединителя след смяната му (заедно с притискателния диск)..
Относно диагностиката - там само ти казват какво може да очакваш... Но както сама сте стигнали до извода - точната диагностика на доста проблеми е възможна само при аутопсията - разглобяването...
Та затова при диагностиката се виждат що годе видимите/явни проблеми...
Другото е на късмет...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
veso_hds

Мнение от veso_hds » 19 Окт 2014 19:45

slowtraveler написа: Относно диагностиката - там само ти казват какво може да очакваш...
Слоу,не е точно така.Като я качат на подемника могат да установят много неща-състояние на амортисьори,изпускателна система,тампони,лагери на главини,течове и т.н.Поне така е в Бургас.Мисля,че в Шумен има сериозен човек-Тойота-Венци.А за какво може да послужи този документ-ами единствено на вас.Да прецените дали да купите точно тази кола или да търсите друга.
Тойота РАВ 4 D4D-2002г.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 19 Окт 2014 20:47

Навярно не се изразих съвсем правилно - диагностиката е нужно действие...
Но бих подхождал така - ако диагностика види някакъв проблем - бих му вярвал.
Ако не види проблем, това не означава, че няма проблем...

draior

Мнение от draior » 20 Окт 2014 11:09

veso_hds написа:Поне така е в Бургас
От мой личен опит ще кажа само, че това не е така точно за Бургас. Нищо лично или аз попаднах на човек който искаше да си вземе комисионната. Пътувах от Перник до Бургас като ме увещаваха че Версото което продават е на 100% проверено и има само "сълзяща водна помпа", а се оказа дискове за смяна, омаслени маркучи на хидравликата, безобразно мръсно купе, кормилна уредба с луфт и това го виждам АЗ който имам опит като шофьор, не като разбиращ. Така, че да се твърди че проверката на една кола в оторизиран сервиз дава някакво спокойствие според мен е 60 лв. минус. Не казвам че няма работещи хора по тези оторизирани сервизи, но след този случай предпочитам да е някой на който имам поне някакво доверие или познати, приятели да ме насочат към майстор за проверка.
Последно промяна от draior на 20 Окт 2014 11:46, променено общо 1 път.
Toyota Corolla Verso 2.2 D4D 2006

philipp

Мнение от philipp » 20 Окт 2014 11:29

draior написа:Така, че да се твърди че проверката на една кола в оторизиран сервиз дава някакво спокойствие според мен е 60 лв. минус.
Подкрепям това мнение. Ако въпросният "документ" ставаше после като се повреди колата в първите 2-3 месеца да им я закараш, да им тропнеш по масата и да я отремонтират за тяхна сметка, тогава да - има смисъл. Ама те ти взимат 60 кинта срещу добра дума и хартийка за спомен. И както се намекна по-горе - често става дума за комисионна от автокъщите към "оторизирания" сервиз. А.k.a. дай да го прецакаме балъка и да му вземем парите, пък после нека се оплаква на арменския поп. По-добре е проверката да се извърши от познат човек - такъв, който няма да те прецака. Аз лично предпочитам да дам тези 60 лева на познат монтьор, който да дойде с мен и да огледа колата на място. Тамън после ще почерпи и ще си прекараме приятно.

мехаННика
Получена  благодарност: 38 пъти

Мнение от мехаННика » 20 Окт 2014 15:51

Мартина, ама си намери и съвети и съветници....

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 20 Окт 2014 15:55

Тук всеки споделя според знанията и възможностите си...
мехаННика написа:Мартина, ама си намери и съвети и съветници....
Хм... Това е особено ценен съвет :whistle:

Аватар
veso_hds

Мнение от veso_hds » 20 Окт 2014 16:15

мехаННика написа:Мартина, ама си намери и съвети и съветници....
МехаННик,от 2,5г. всеки ден влизам във форума.Знам,че си един от най-знаещите(а вероятно и можещи)членове.Това го казвам без капка ирония,защото от теб съм научил много.Моята професия е далече от автомобилите.Опитах най-добронамерено да бъда полезен със съвет,но явно не съм успял.Дано Мартина въпреки тия съвети и съветници успее да си намери добър автомобил!
Тойота РАВ 4 D4D-2002г.

Аватар
veso_hds

Мнение от veso_hds » 20 Окт 2014 16:27

draior написа:
veso_hds написа:Поне така е в Бургас
От мой личен опит ще кажа само, че това не е така точно за Бургас...
Колега,правите извода от един случай.Аз вече точно 5г. си поддържам равката в Спекта ауто и твърдя,че механиците там са изключително подготвени.Вероятно сте се сблъскали с някой от отдела за продажби,които нямат нищо общо с механиците.И тука стигаме до българската поговорка "Заради наш Илия намразих и Свети Илия".
Тойота РАВ 4 D4D-2002г.

draior

Мнение от draior » 20 Окт 2014 16:48

Не съм казал и няма да кажа че хората са непрофесионалисти и не си разбират от работата, а и съм много далеч от това да давам оценки за това. Исках да кажа че за мен това е просто един случай в който нещата изглеждат много по-различно от очакването т.е. очакваш (аз очаквах) че след като фирмата е официален сервиз то всичко което е казано и описано е така и в действителност. Затова и излагам моето мнение да има човек едно наум не да кажа, че специално "СПЕКТА Бургас" не става.
Toyota Corolla Verso 2.2 D4D 2006

мехаННика
Получена  благодарност: 38 пъти

Мнение от мехаННика » 20 Окт 2014 17:31

Имах предвид само поста над моя, sorry.

Публикувай отговор