ps: поръчал съм от бея един елм327 обаче тои ще чете само данните от бензиновия комп уж
Моите адмирации за това, че си намерил грешката си и се извинявашphilipp написа:Тъй, тъй - време е да се "посрамуваме" (аз).
1. Bass_Man e категорично прав - като по-нискокалорично гориво пропан-бутанът отделя по-малко количество топлина спрямо бензина. Адиабатичните стойности за пикови температури нямали особено значение, а и при "смес" от две различни вещества (примерно както е пропан с бутан) не е винаги ясно какво се случва с тях. С други думи - да не се гледат адиабатичните стойности, а е важна калоричността на горивото. От по-високата калоричност на бензина идва и по-голямата максимална мощност при каране на бензин спрямо каране на газ;
2. Въпреки, че пропан-бутанът отделя по-малко температура при горене, тази температура се отделя за по-кратко време (има по-силен "термичен удар") и това води до по-трудното й разсейване. Причината за това е, че пропан-бутанът влиза в газообразно състояние, докато бензинът е течен и се разпръсква. Колкото и да е добро разпръскването, капчиците на бензина имат значително по-силен "охлаждащ ефект" в цилиндрите (разсейване на топлината), отколкото ако въобще го има при газообразния пропан-бутан. Резултатите са:
а) Двигателят загрява повече когато се кара на пропан-бутан спрямо на бензин;
б) За да може да разсеете температурата по-добре при каране на газ, трябва да сложите по-студени свещи.
Т.е. когато производителите на свещи и други източници пишат, че "LPG produces more heat", не трябва да се превежда като "пропан-бутанът гори с по-висока температура" - не е вярно, а се има предвид друго. Срам не срам, толкоз - това са моите 5c... Може би не е зле темата да се зачисти назад от глупостите (ми), за да не се заблуждават бъдещи потребители на форума.
Несвързан с въпроса бонус съвет: ако палите колата на газ, тя ще достига до работна температура по-бързо, което е добре за двигателя, а освен това ще имате по-нисък разход на гориво, защото за разлика от паленето на бензин - при студен двигател на пропан-бутана не му трябва по-богата смес.
Тук в горна оряховица има човек който слага , и е доста добър , но не знам с обикновена газ , няма ли да прееба мотора , или да гори много както и вървенето ...PESHO OT MARS написа:Може спокойно и обикновена да си монтираш. Реално ще има малко спад в динамиката на високи обороти заради скапаните смесители които се предлагат на пазара. Вече има читави бюджетни ГИ-та на доста тънки пари, въпроса е по-скоро да го монтира някой който има желание да свърши работа а не да цуне кинтата и после лек ти път....
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта