Премахване на ръжда по спирачни дискове
Премахване на ръжда по спирачни дискове
Забелязвам, че има ръжда по спирачните дискове на колата - само по вътрешната част, както е на Снимка 2. Самите дискове - там където е контактната част с накладките - са наред.
Функционално няма проблем, но понеже съм с алуминиеви джанти, ме дразни - визуално.
Снимките не са от моята кола, но точно илюстрират проблема.
Това което мисля е да сваля гумите с джантите една по една и да третирам с "нещо" за да премахна ръждата, и след това евентуално да боядисам или само грундирам.
Въпроса ми е какво "нещо" да използвам?
Ако мина само с ръждопреобразовател - ще се реши ли проблема или трябва да използвам и телена четка ?
Продукт като този - http://servina.net/p_14_12353 подходящ ли е за използване на това място ?
Функционално няма проблем, но понеже съм с алуминиеви джанти, ме дразни - визуално.
Снимките не са от моята кола, но точно илюстрират проблема.
Това което мисля е да сваля гумите с джантите една по една и да третирам с "нещо" за да премахна ръждата, и след това евентуално да боядисам или само грундирам.
Въпроса ми е какво "нещо" да използвам?
Ако мина само с ръждопреобразовател - ще се реши ли проблема или трябва да използвам и телена четка ?
Продукт като този - http://servina.net/p_14_12353 подходящ ли е за използване на това място ?
- Прикачени файлове
-
- Снимка 2
- 6782126o.jpg (114.49 KiB) Преглеждано 9287 пъти
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Re: Премахване на ръжда по спирачни дискове
За да са толкова ръждясали навярно дисковете вече са и за смяна...
Преди да предприемеш почистване и т.н., им провери дебелината..
Иначе само с химия не вярвам да стане...
Освен това имай предвид, че ако е почнала активна люспеста ръжда, то джантата може вече да не ляга добре (а и самия диск - към главината), и да започнат вибрации..
Иначе за най-бюджетен вариант виждам почистване със ситна шкурка и боядисване с някаква топлоустойчива боя (мисля че има точно за спирачни апарати...
Преди да предприемеш почистване и т.н., им провери дебелината..
Иначе само с химия не вярвам да стане...
Освен това имай предвид, че ако е почнала активна люспеста ръжда, то джантата може вече да не ляга добре (а и самия диск - към главината), и да започнат вибрации..
Иначе за най-бюджетен вариант виждам почистване със ситна шкурка и боядисване с някаква топлоустойчива боя (мисля че има точно за спирачни апарати...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Колега, това са спирачки!
За смяна са не само защото са ръждясали, а и защото са много надрани.

За смяна са не само защото са ръждясали, а и защото са много надрани.
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Между другото има доста хора , които не са чували , че дисковете се подменят. Някои си мислят , че само накладките са консуматив.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
Нахранихте човека без да сте виждали неговите дискове...Снимките не са от моята кола, но точно илюстрират проблема.
Toyota Corolla E12 1.4 VVT-i 2006
Suzuki Samurai SJ413 1.3i 2000
Suzuki Samurai SJ413 1.3i 2000
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Щом го илюстрират точно , неговите трябва да са същите. Slow го е написал , да си ги измери и да ги хвърля , ако са под нормата.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Благодаря на включилите се по темата.
Извинявам се, че не качих снимка от моята кола и създадох недорадумение, но в момента нямам възможност да направя такава. Ще гледам да осигуря такава до края на деня.
Спирачните дискове и накладките смених тази година - пролетта. Така че те би трябвало да са в добро състояние.
Въпроса ми касае единствено средната част на спирачните дискове.
Извинявам се, че не качих снимка от моята кола и създадох недорадумение, но в момента нямам възможност да направя такава. Ще гледам да осигуря такава до края на деня.
Спирачните дискове и накладките смених тази година - пролетта. Така че те би трябвало да са в добро състояние.
Въпроса ми касае единствено средната част на спирачните дискове.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Тогава едва ли са успяли да ръждясят толкова много, както на снимката...
Навярно са само с 'риж' оттенък...
Тогава номера с шкурката ще стане най-лесно...
И после (след обезмасляване) - спрей за спирачни апарати...
Но честно казано за мен винаги ми е изглеждало не на място боядисването на дисковете, спирачните апарати и т.н...
Навярно са само с 'риж' оттенък...
Тогава номера с шкурката ще стане най-лесно...
И после (след обезмасляване) - спрей за спирачни апарати...
Но честно казано за мен винаги ми е изглеждало не на място боядисването на дисковете, спирачните апарати и т.н...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Това са снимките от моята кола.
- Прикачени файлове
-
- P1090089.jpg (15.25 KiB) Преглеждано 9249 пъти
-
- P1090090.jpg (18.36 KiB) Преглеждано 9249 пъти
-
- P1090091.jpg (19.33 KiB) Преглеждано 9249 пъти
-
- P1090092.jpg (17.32 KiB) Преглеждано 9249 пъти
- Not_active_user_1
Каква марка са? На едната кола миналата година ги смених и все още ръжда нямат, а само риж отенък, както казва slowtraveler. При това е изкарала зимата на пътя и непрекъснато е карана. Не са кой знае какви, а най-простите Jakoparts - Herth+Buss. На Приуса за 3,5 г. 70 000 + км. също не са ръждиви, като на снимките. А за махането щом си решил, че ще си играеш да махаш ръждата мога да ти препоръчам да вземеш телени четки, които се слагат на дрелка и с това да почистиш ръждата, а най добре с такива на флекс, защото си иска обороти тази работа. Вземи си и маска, че доста прахоляк се вдига. После продължаваш с шкурка и зачистваш до блясък, след което грундираш с грунд против ръжда и след това нанасяш боята, която да е термоустойчива.
- diesel_power
- Получена благодарност: 1 път
prius 3 написа:Каква марка са? ... .

Възможно ли е тази ръждива част да е нещо като капак, който стои върху диска, не е част от спирачния диск, а само защитава диска и болтовете от корозия ?
Съжалявам за ламерския въпрос, но аз съм абсолютен нууб по отношение на колите.
- Airfan
- Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
- Обратна връзка:
Не е капак и няма отношение към спирането. Карай и не се вглеждай иначе ще финишираш като мен преди доста години:

Тези не корозираха, но както виждаш имат боя по неработните повърхности. Ако почистиш корозията, грундираш и боядисаш ръжда няма да има поне известно време.

Тези не корозираха, но както виждаш имат боя по неработните повърхности. Ако почистиш корозията, грундираш и боядисаш ръжда няма да има поне известно време.
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Той човкеа си рекламира спрея против ръжда, да не мислите, че пада от Марс с тези раждясали дискове, дето даже не били на неговата кола.kickata написа:Нахранихте човека без да сте виждали неговите дискове...Снимките не са от моята кола, но точно илюстрират проблема.
Иначе ако дисковете са ръждясали като на първата снимка са за тотална смяна + накладките. Ако имате от тези болтчета на дисковете гууд лък с отвиването им - удърна отверка или награвяне с горелка ще трябва.
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Абсолютно - НЕ!svetlin74 написа: Продукт като този - http://servina.net/p_14_12353 подходящ ли е за използване на това място ?
Дисковете и спирчните апарати се боядисват със специална боя, която да издържа на висока темп. от порядъка на 280°С.
Тази боя е предназначена за боядисване на двигатели, но не знам дали става за сирачни апарати, а дисковете се боядисват единствено и само във фабриката, но не и в домашни условия:

2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed