Мнение
от philipp » 28 Авг 2014 11:55
Japanese_fever - thumbs up от мен за това мнение. За съжаление положението е такова повсеместно.
Например колко пъти съм чувал оплаквания, че "техническите прегледи са безсмислени", но същевременно същите тези хора ходят и бутат по 10-20 лева под масата на прегледите, защото я ръчна нямат, я колата им бълва облаци дим, я газовата им мирише... И най-жалкото е, че положението е "хвани единия и удари другия", защото пунктовете за технически преглед са същата гняс! В последно време се бях почувствал като единствения човек, който като отиде на технически преглед се кара с механиците, че нищо не преглеждат - казвам им "пичове - не съм дошъл само за двете хартийки, ха като съм си платил за услуга преглед поне да я получа"... Гледат ме като отровени.
Друг пример - въведоха изискване за евросонди на газовите уредби навремето и аз като един от малкото балъци отидох хем да си направя редовната заверка на бутилката, хем да ми сменят сондата, за да отговаря на новите нормативни изисквания. Гледаха ме все едно съм луд и дълго време ме разубеждаваха, че нямало смисъл. Обаче впоследствие същите тези като им отида в сервиза и им кажа да прочистят изпарителя и да сменят филтърчето - ахаааа се намръщват, защото бутилката била с външен монтаж и трудно се спирали крановете, защото са завъртяни на много неприятно място, но като им кажа "хора с евросонда съм и има ел. прекъсвач" - няма проблеми. А да, и на същите тия им върнах една сонда за рекламация и ми сложиха друга - пак чисто нова. Защо? Защото се оказа, че в 40 литровата бутилка успях да заредя три пъти поред... 40 литра. Върнах се при тях и им казах - не трябва да е над 80%, има нещо неизрядно. Оказа се, че самите те, без да ме питат, са срязали поплавъка на сондата. Защо ли? За да ми били направели услуга. Кретени. И като се оплаквам на приятели от това - ехидно подхилкване и коментари "защо бе, то всички така правят, я стига си се вманиачавал". Даааа...
В университета, където работя, е същата работа. От време на време някой студент, с който имаме по-близки работни отношения, започва да ми се оплаква "по тоя предмет така, по оня така, еди кой си на нищо не ни учи". Гледам го и му казвам директно - "да, бих защитил вашата позиция, при това въпреки, че не е колегиално да се противопоставям на колега, който е дори на по-високо ниво в йерархията от мен, но хайде извадете тази позиция официално - подайте жалба". Не. Няма да се организират и да подадат жалба срещу това, че някой не си върши работата. Оказва се, че за мнозинството от тях така е по-добре!!!
И т.н. и т.н. Имам чувството, че масовият българин изпитва отвращение не само към извършване на коректни действия и спазване на законите, но изпитва отвращение и към получаването на коректни и законосъобразни услуги...