Автоматично усилване на звука за Аурис/Корола (ASL)

baba_metca

Автоматично усилване на звука за Аурис/Корола (ASL)

Мнение от baba_metca » 15 Авг 2014 12:34

Здравейте,

Това представлява автоматично усилване на звука на радио модула (работи за радио и за CD) при увеличаване на скоростта и обратното. Един вид настройвате си силата на звука на 8 вдигате 90км/ч и силата на звука се увеличава, но степента си остава пак 8. Ауриса има 3 настройки за увеличение - ниско, средно, високо и изключено (т.е. ако не ви харесва, няма нужда от разглобяване наново). Колата е Аурис първа генерация, по същия начин става и за корлота от годината на Ауриса, а пък по подобен начин, ще става и за останалите модели Тойоти.

Аз си го направих благодарение на Английския форум, а от там и видях идеята.

http://www.toyotaownersclub.com/forums/ ... rol/page-5 На тази страница ще намерите снимки на човек който го е направил и съм ползвал тях, защото са достатъчно подробни. Човека е бил достатъчно досетлив да сложи и вида инструменти които са нужни за работата - кръстата отвертка, права отвертка или друг инструмент за махане на някой части от таблото с щипки, нещо за развъртане на болт с глава номер 10, за препоръчване с магнит и по-дълго рамо, и нещо за оголване на кабел, както и самият кабел (~50см). Аз препоръчвам и няколко парцалчета или нещо такова, които да се подлагат тук там, против надраскване на пластмасите.
http://www.toyotaownersclub.com/forums/ ... e-control/ Тук в първият пост е човека стартирал темата и обяснил технически (но без снимки) как се прави.

От снимките лесно се вижда за какво иде реч, за човек с опит или просто с повече смелост работата е за 15мин, за останалите 30-45мин. Единсвеното нещо, което за мен бе проблем е намирането на кабелче с правилното краче. Крачето е доста малко и накрая намерих кабелче от захранване на флопи на настолен компютър. Аз лично не съм търсил по разни ел. магазини или алармаджии, защото си намерих такова из едни кабеляци.

Сега за разглобяването.
За да се стигне до радиото първо се махат двете сиви пластмасови ленти отстрани на радиото (на снимките са вече махнати). Те са хванати само с щипки но са доста стегнати. Дясната се маха по-лесно, като се отвори жабката и аз я махнах с ръка. Лявата почти няма достъп за захват. Аз я подхванах отгоре, защото там и да се надраска малко, после няма да се вижда, но ако ползвате хартиено тиксо или парцалче няма да имате проблем. След това махате панела с въздуховодите, той също е на щипки и се издърпва сравнително лесно. На спървата снимка ясно се чиждат дупките за щипките, та може да се ориентирате по тях къде са самите щипки по панелите. За да не вадите кабела от аварийните, просто го поставете отгоре и слагайте парцалчета, че много лесно се драскат тези пусти пластмаси. След това радиото е захването с четери винта с глава 10-и номер. Нашето е CD Changer и си тежи, та внимавайте като го вадите да не се надраска нещо. След това крачето се муши в пин 3 на съответната букса, на снимките се вижда много ясно (жълтия кабел, в буксата оградено с червено). И това е всичко за радиото. Не бързайте да сглобявате преди да сте инсталирали кабела при буксата на таблото.

Сега как се вади панела със скоростомера, оборотомера и т.н. на таблото. Първо издърпвате кожуха с ръце. Той е на щипки и се маха доста лесно. Просто сядате на шофьорската седалката, хващате го от двете му страни с ръцете и дърпате с по-резки движения. След което има четири винта, показани на снимките. След като ги отвиете го издърпвате внимателно и на него има само една голяма букса с около 40 кабела. На снимките това е буксата където жълтия кабел е вързан за един лилав кабел. Лилавия кабел е мушнат в пин 36. По това кабелче вървят данните за скоростта. Внимавайте, там са два лилави кабела, става въпрос за този, който е по-външен за буксата. Или това е кабела по който върви сигнала за скоростта за други системи (изход). На самата букса има гравирани номера на пиновете в двата и края, ситни са и при определена светлина може да не ги видите, така че слагайте очилата ако е необходимо и бройте (два пъти мери, един път режи). Та за този кабел трябва да свържете кабелчето, което току що сте закрепили за радиото (което е друга система). И това е.
а
За да тествате система колата трябва първо да измине малко разстояние (реално би трябвало да стигне и половин оборот на гумите, но аз минах няколко метра), за да може по този лилав кабел да дойдат данни за скоростта и радиото да инициализира (да се усети) че му е вързан датчика за скорост. Ако не го направите, радиото няма да се усети и няма да се появи съответната настройка в меню-то. След което настройката се намира където се намират басите, предни, задни и т.н. На последната снимка е показано, като "Low" е по подразбиране.

Същото нещо работи и за оригинална навигация пак същия конектор пин 3 и един малък конектор с 5 пина там пак в пин 3 (в темата от английския форум към последните страници има снимки и за навигацията), както и за всички допълнително слагани радио модули, които имат пин за данни на скоростта на колата.

Естесвено това може да се направи и за всички остали модели на тойота, стига да знаете съответните пинове на радиото (ако самото има такъв) и съответния кабел по който да идват данните за скоростта от скоростомера (което всъщност е скоростопоказател, а реално самата скорост някой друг я мери wink.gif )

Това е. Успех! :thumbsup:

a7r8bg

Re: Автоматично усилване на звука за Аурис/Корола (ASL)

Мнение от a7r8bg » 18 Авг 2014 17:15

Това е доста яко, но и много разглобяване. Успех на ентусиастите. smile.gif
Аурис 2009 - 2.0д4д

baba_metca

Мнение от baba_metca » 18 Авг 2014 17:56

Намерих официални рисунки за разглобяване, ще ги сложа тук, за да е ясно колко бързо се разглобява, работа за 5-10 минути.
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение

Аватар
Yuli
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Yuli » 20 Авг 2014 09:15

offtopic.gif Нещо не ми стана ясно...
Нима тази функция не работи при някои автомобили в зависимост от нивото на оборудване поради липса на опроводяване? Току що се консултирах с инструкцията за експлоатация и там не пише това да е опция. При мен си е ОК, а и това все пак е стандарт за фабричните аудиосистемите. Поради точно това се отказах да си купя китайска навигация, защото там аз поне не открих никаква информация за нито един модел, че може да работи в режим с отчитане на скоростта. Пак поради тази фунция(но с друго име) си купих с търг от ebay оригинално аудио за другата ми кола.
Абе наистина много се учудих на темата...
Сори за отклонението, приветствам такива полезни теми, а явно има нужда и от тази. :thumbsup:
Изображение
Изображение

baba_metca

Мнение от baba_metca » 20 Авг 2014 10:13

Гледам, че имаш Корола, при твоята Корола има ли я тази функция?
Абсолютно си прав, че в упътването такова животно няма, обаче фабричните радио системи, включая и навигационните системи имат вход точно за това, а и все пак щом излиза това нещо на радиото, значи софтуера вътре е пригоден за това. Но е и факт, че това го няма вързано, а явно не го връзват и за Английските бройки. Да не говорим, че нашата е Румънска (не че има разлика с Българските). Може да го предлагат някъде другаде, където най-вероятно ще го има и в упътването. Все пак тези Ауриси се продават в цял сят, дори и в Австралия. Чудно ми е обаче, щом са го направили, щом в официалните упътвания за ремонт тези входове ги има, защо не го предоставят на клиентите тук. Ние не пътуваме ли с висока скорост?! Хайде Англичаните ги остави, там ги отрязаха до 110км/ч tongue.gif , макар, че и при 90, ефекта е осезаем и аз си го харесвам. Да не говорим, че точно тук с тези шумни пътища и с чувствително шумния Аурис (сравнявам го с Авенсис), постоянно увеличавах като стъпя на магистралата. Т.е. искам да кажа, че пазар за подобна екстра ще има, пък и за 10мин. работа от специалист и кабелче за 5ст. все ще си избият екстрата.

Аватар
Yuli
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Yuli » 20 Авг 2014 13:25

Аз си имам работещ ASL, а и в инструкцията на колата функцията е описана какво е, как се ползва и няма забележка да е опционална според оборудването. Точно затова се изненадах, но явно това е възможно. Моята е ниво Luna. Да не би проблемът да е с ниво Тера и дори само с липсата на функцията само за някои пазари? Доколкото знам дилърите сами избират какво да влиза в дадено ниво и за различни пазари нещата са малко различни. В Германия примерно няма нова кола без ESP, докато тука за някои от по-евтините коли е срещу доплащане. Иначе "името" на нивото на оборудване е същото. Ако твоята кола е купена от Румъния това може да обясни нещата. Любопитно ще ми е колеги с коли от БГ да пишат има ли я.

п.п. Доколкото ми е известно в Англия се прави Аурис само с десен волан. Левият волан е от Турция. Или поне преди години беше така. С какво ти започва VIN-a?
Впрочем търговското име Аурис е за Европа. В Австралия е Корола.
Повече няма да спамя темата :thumbsup:
Прикачени файлове
toyota-corolla.jpg
toyota-corolla.jpg (35.38 KiB) Преглеждано 1632 пъти
Изображение
Изображение

baba_metca

Мнение от baba_metca » 21 Авг 2014 10:30

Оборудването на нашия се води Luna Plus, т.е. има си всичко от Luna + CD changer, алуминиеви 16 цолови джанти, Cruise Control и Ограничител на скоростта (сега не си спомням наименованието му на английски). И това е. Имаме две упътвания, едното на Румънски, нищо не разбираме и сме го прибра ли някъде, другото на Английски Та аз съм гледал само английското и там за такава система няма и думичка. А има за системи като дневни светлини и разни други, които всъщност тука почнаха от съвсем скоро да ги предлагат като екстри.

Странното, е че Румънците и ТМ Ауто България всъщност са една и съща компания и дори когато купувахме колата бях гледал, че и тук е имало подобно Luna Plus оборудване за определено време и според мен са продавали коли от една и съща партида (ако мога така да се изразя). От това ми се струва, че тъй като това нещо (ASL) никъде не е описано като екстра, просто в различни партиди си го слагат, в други не. Който го получи супер, който не - не, но не може и да се оплаче от това, нито ще разбере за него, защото го няма в упътването, което са му дали. Както бе и в нашият случай, ако не бях видял Английския форум.

Рамата на нашият Аурис започва с N, което си е Турско производство.

nenko70

Мнение от nenko70 » 25 Авг 2014 12:18

Само за информация:
Моят Аурис е 2009 година. Купих го от ТМ Ауто София и е с най-високото тогава ниво на оборудване SOL, но няма тази функция на радиото.

Публикувай отговор