Проблем с VSC

neznaiko

Проблем с VSC

Мнение от neznaiko » 08 Авг 2014 01:00

Привет колеги,
Имам следния проблем - много често във завой VSC-то ми изключва "газта" и понякога дори ми набива спирачка. Изключването на горивоподаването не е толкова стряскащо, като внезапно задействана спирачка, но е доста неприятно при изкачване или при изпреварване в завой на магистрала. Случвало се е дори при завой на магистрала в участъци без ограничения, като карам със скорост под 100 км/ч.
Предполагам, че проблемът се дължи на разбитите тампони на кормилната рейка (диагностицирано в сервиз), което води до увеличен луфт във волана, поради които вече няма строго съответствие между положениеята на волана и колелата. Т.е. ECU-то отчита по-остър завой, отколкото е в действителност. Тъй като тампоните не се предлагат от Тойота отделно, а само заедно с цялата рейка (предполагам това е бил един от аргументите на предишния собственик да продаде иначе много запазения автомобил), ще ми трябва известно време, докато се реши въпроса с тях, т.е. докато ми ги доставят.

Моят въпрос е: някой може ли да подскаже лесен и неинвазивен начин да изключа VSC-то, докато оправя тампоните? Колата е Avensis Verso 2004 D-4D. Ще съм благодарен за всякакви съвети, защото тръпна на всеки ляв (или десен, според настроението на рейката) завой на извънградско, а въобще не карам спортно.
2001 Avensis D-4D, 2004 Avensis Verso D-4D

Аватар
iovkito
Благодарил/а: 17 пъти
Получена  благодарност: 95 пъти

Re: Проблем с VSC

Мнение от iovkito » 08 Авг 2014 10:07

Ако махнеш бушона със сигурност ще спре да работи. Системите VSC TRC и ABS работят заедно и би трябвало да спрат и трите при проблем в една от тях. На Rav4-ката ми може да се спира и само VSC , но на авенсиса не , не знам защо е така.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014

neznaiko

Мнение от neznaiko » 08 Авг 2014 11:22

Много благодаря, ще пробвам да намеря кой бушон отговаря за VSC. По ел. схемата не успях да се ориентирам, затова пуснах питането. Ще търся по надписите в кутиите за бушони в колата. Иначе самата система VSC няма проблем (просто ECU-то смята, че правя идиотски завои biggrin.gif ), затова не ми излиза грешка и си работят другите 2 системи. Като спра TRC, VSC-то продължава да работи, а нямам бутон за спиране на VSC.

мехаННика
Получена  благодарност: 38 пъти

Мнение от мехаННика » 09 Авг 2014 18:24

Ако не се справиш с вадене на бушони може да откачиш буксата на някой датчик на АБС-а. Електрониката не ми е силата но мисля че ще стане. Само увии богато с изолирбанд за да не се зацапат буксите.

neznaiko

Мнение от neznaiko » 11 Авг 2014 10:22

Много благодаря и на двама ви.
Махнах двата бушона в голямата кутия в двигателния отсек, за които пишеше ABS1 и ABS2. VSC-то изключи (заедно с ABS и TRC), та успяхме да се приберем спокойно до София. Само пищялката се включваше, макар и по-рядко, но без намеса в горивоподаване и спирачки.
Сега остава да дойдат тампоните и дано с тях се оправят нещата.

Публикувай отговор