Икономически изгодни ли са хибридите? (разделена)

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Re: Икономически изгодни ли са хибридите? (разделена)

Мнение от BOz » 16 Юли 2014 16:48

prius 3 написа:Естествено, че освен глупост, вместо да отговориш няма да се получи от теб. А да може и някоя лъжа да вкараш. Умееш ги тези неща.
Оппс, чакай да вхърля една лъжа:
prius 3 написа:Опссс, грешката е вярна. Да се чете застрахователна сума. Благодаря за корекцията Rudy! :thumbsup:
Ще го четем като "застрахователна сума", букварче.
Ооопс, пак излъгах.
Не разбрах, как да го четем? stupid.gif

Ти пък, сигурно нещо пак лъжа. Не може да си казал "застрахователна сума". Измислям си здраво. Извинявай. tooth.gif
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

mirott
Благодарил/а: 14 пъти
Получена  благодарност: 16 пъти

Re: Икономични ли са 'икономически' хибридите (разделена)

Мнение от mirott » 16 Юли 2014 17:27

prius 3 написа:И нещо друго, колко години си шофьор, като си попълнил английския калкулатор. Ако си млад шофьор застраховките са драстични. И като стана на въпрос да спомена, че застрахователната премия в БГ при пътен инцидент и отнемане на живот рядко стига 50 000 лв. В Германия за средна телесна повреда е над 100 000 евро., а за живот могат да станат милиони. Така, че разликите са от небето до Луната, кое колко струва и какви са застрахователните покрития. В БГ застраховането е чисто обирджийство...
Застрахователна сума
Договорена или определена с нормативен акт и посочена в застрахователен договор парична сума, представляваща горна граница на отговорността на застрахователя към застрахования, ползващото се лице или третото увредено лице.

Застрахователни суми (лимити на отговорност)
При събития, настъпили на територията на Република България задължителните минимални застрахователни суми (лимити) от 11 Юни 2012 г. за всяко събитие са следните:
- за неимуществени и имуществени вреди в следствие на телесно увреждане или смърт:
2 000 000 лв. за всяко събитие при едно пострадало лице;
10 000 000 лв. за всяко събитие при две или повече пострадали лица;
- за вреди на имущество (вещи)
2 000 000 лв. за всяко събитие.

Та пак не позна. Ама важното е да се дрънкате!

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 16 Юли 2014 21:53

@prius3, теб майка ти не те ли е учила как да общуваш с хората (т.е. елементарно възпитание!)??? wacko.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 16 Юли 2014 23:15

prius 3 написа:Не изминати км., а километрите, които евентуално предстои да се изминат. Поне в Германия е така и има логика. Във всяка застраховка се включва и % риск. Риска е съвкупност от застрахователните събития, които могат да се случат. Когато изминаваш повече км. през застрахователния период, риска от настъпване на застрахователно събитие е по-голям. Поради тази причина ти плащаш повече за този риск. Нещо подобно е дали имаш гараж в който държиш колата или е държиш на улицата. Рисковете са различни и съответно това се отразява на цената за застрахователната полица. Поне така е при нормалното застраховане. Дали в БГ е нормално е друга тема...
Не е баш тъй,нито в Германия,нито в Австрия.Най важни са възрастта на колата,стажа на шофьора и дали си се осирал до сега или не.Другите проценти са нищожни като стойност.Отделно дето до сега не съм видял застахователна услуга в немскоговорящо да не е от 5 до 8 пъти по-скъпа от същата в БГ-то. Просто немския им стандарт и той е там някъде спрямо нашият.И дали немското или българското е по-нормално е божа работа - всеки те скубе до дупка.Самия факт че австрийци се чудят как да карат коли с българска регистрация е повече от категоричен - "мусс шпарен" тук е Символ Верую .
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 17 Юли 2014 09:29

prius 3 написа:slowtraveler, мнението ти не е плоско, а направо вдлъбнато. Пак не четеш!
Говоря за ЕДНА И СЪЩА КОЛА с ЕДИН И СЪЩ СОБСТВЕНИК на 2 РАЗЛИ застрахователни пазара.
Колкото за термините, май на теб не са ти съвсем ясни. По-горе съм го обяснил и съм дал примери. :whistle:
Разбра ли защо губя желание да комуникирам с теб :whistle:
Просто споря с човек с излишно самочувствие, но без необходимото покритие и знания...
Rudy написа:
prius 3 написа:... че застрахователната премия в БГ при пътен инцидент и отнемане на живот рядко стига 50 000 лв...
Това което си имал предвид определено не се нарича "застрахователната премия". :whistle:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 17 Юли 2014 10:58

zi_zi_top написа:@prius3, теб майка ти не те ли е учила как да общуваш с хората (т.е. елементарно възпитание!)??? wacko.gif
С хора да... tooth.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 17 Юли 2014 11:04

slowtraveler хвана се за думичката накрая и готово при условие, че много добре разбра, какво имам предвид. Някой запетая или точка да съм пропуснал? biggrin.gif Както и да е без да се заяждам пак ще попитам кога и на кой са изплащали сумите цитирани тук? Въпросът е сериозен! 2 000 000 или 10 000 000 лв. Питам защото имам близки и приятели преминали или загинали при пътни инциденти и сумите, които са получавали роднините са под 50 000 лв. И то при безкрайни съдебни битки. Н едните застрахователя им предложил 10 000 лв. да се споразумеят извън съда за загинал човек. Направо ужас... guns.gif
А не ми се мисли за тези застрахователни дружества, които са си държали парите в КТБ и дължат пари на хора.

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 17 Юли 2014 11:07

BOz,
нещо подигравчийско го раздаваш, а не виждаш в съседната тема какви глупости пишеш. „Стандартна екстра“ е твой патент. Не съм се заяждал за такива глупости, но какво да се прави. Разни хора, разни идеали. Някой се хващат за думата, а когато напишат глупост самите те, им е простено. :whistle:

mirott

Мнение от mirott » 17 Юли 2014 11:30

prius 3 написа:Както и да е без да се заяждам пак ще попитам кога и на кой са изплащали сумите цитирани тук? Въпросът е сериозен!
"Застрахователна сума
Договорена или определена с нормативен акт и посочена в застрахователен договор парична сума, представляваща горна граница на отговорността на застрахователя към застрахования, ползващото се лице или третото увредено лице."

Ти да четеш можеш ли? А да проумееш това дето четеш? И дето пишеш?!
Първо написа застрахователна премия. Поправи се-застрахователна сума. А през цялото време говориш за обезщетение при настъпване на застрахователно събитие. А тавана на обезщетението в коментирания случай (или застахователна сума) е : "При събития, настъпили на територията на Република България задължителните минимални застрахователни суми (лимити) от 11 Юни 2012 г. за всяко събитие са следните:
- за неимуществени и имуществени вреди в следствие на телесно увреждане или смърт:
2 000 000 лв. за всяко събитие при едно пострадало лице;
10 000 000 лв. за всяко събитие при две или повече пострадали лица;
- за вреди на имущество (вещи)
2 000 000 лв. за всяко събитие."
Като пишеш и обясняваш някому нещо го прави както трябва, да не излиза после-аз не съм го казал както трябва ама вие ме разбрахте...
По-ясно няма как да ти се обясни, че не си в правото си да спориш по тая тема с колеги от форума и още повече да ги обиждаш!!!

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 17 Юли 2014 11:47

mirott,
продължаваш да въртиш воденичния камък на празни обороти. Ако не можеш да отговориш на въпроса, който съм задал, по-добре недей да продължаваш да ми разтягаш локуми! mad.gif

mirott

Мнение от mirott » 17 Юли 2014 11:51

Явно е на празни обороти, след като не отбираш и не проумяваш нищо от написаното и цитираното!
Цитираните суми не са изплащани, защото са ТАВАН! Нито в БГ, нито в Австрия, Германия. Където пак вероятно има някакъв таван! И никой няма да ти изплати ТАВАН! А са цитирани щото ти така искаше! А именно-" застрахователната премия в БГ при пътен инцидент и отнемане на живот рядко стига 50 000 лв.", да се чете като застрахователна сума! Твои думи! Изясни си понятията с които боравиш и тогава пиши!

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 17 Юли 2014 12:26

Ти явно още не можеш да вденеш, че говоря за реални суми, които се изплащат на потърпевшите и роднините им, а не за таван. Едно е какво са ти написали „до еди колко си“ и съвсем друго е какво влиза в джоба. Правиш ли разликата?

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 17 Юли 2014 12:31

nowyaris написа:
prius 3 написа:Не изминати км., а километрите, които евентуално предстои да се изминат. Поне в Германия е така и има логика. Във всяка застраховка се включва и % риск. Риска е съвкупност от застрахователните събития, които могат да се случат. Когато изминаваш повече км. през застрахователния период, риска от настъпване на застрахователно събитие е по-голям. Поради тази причина ти плащаш повече за този риск. Нещо подобно е дали имаш гараж в който държиш колата или е държиш на улицата. Рисковете са различни и съответно това се отразява на цената за застрахователната полица. Поне така е при нормалното застраховане. Дали в БГ е нормално е друга тема...
Не е баш тъй,нито в Германия,нито в Австрия.Най важни са възрастта на колата,стажа на шофьора и дали си се осирал до сега или не.Другите проценти са нищожни като стойност.Отделно дето до сега не съм видял застахователна услуга в немскоговорящо да не е от 5 до 8 пъти по-скъпа от същата в БГ-то. Просто немския им стандарт и той е там някъде спрямо нашият.И дали немското или българското е по-нормално е божа работа - всеки те скубе до дупка.Самия факт че австрийци се чудят как да карат коли с българска регистрация е повече от категоричен - "мусс шпарен" тук е Символ Верую .
Баш тъй си е. tongue.gif
Кое е най-важно не съм споменавал, а съм споменал някой елементи, които се вземат предвид, при изчисляването на застраховката. Дори мога да ти кажа, че вземат под внимание от каква националност си. Ако не го знаеш да ти го кажа. Застраховката на човек извън ЕС е една, а на човек от ЕС друга. На турчин е една, а на немец съвсем друга. :whistle:

mirott

Мнение от mirott » 17 Юли 2014 12:44

Аз от самото начало знам какво искаш да кажеш и, че не знаеш как да го кажеш! Говориш за обезщетение при настъпване на застрахователно събитие! През цялото време! А всъщност казваш, че говориш за застрахователна сума, което всъщност е ТАВАН, минимален! Няма да те питам дали правиш разлика, щото е явно! Сумите на обезщетенията много зависят от застрахователя и мнооого други фактори. И Които не мисля да ти обяснявам. В България всичко е по-зле от където и да е! Точно за това обезщетенията са по-малки тук! За това са виновни политиците и мафията(което всъщност е едно и също)! И ако пак ми кажеш, че и те били хора ще ме убедиш за нереалната си представа и за това. Що е Човек, що са Хора! С главни букви! Аре...

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 17 Юли 2014 17:22

Ще се пробвам и тук да върна дискусията към естеството на темата.
Въпроса е зададен - "Икономически изгодни ли са хибридите?".
Определено не.

В икономиката този въпрос е сведен до една дума - рентабилност.
Това се отнася за съотношението на приходите към разходите за дадена продукция.

В случая ние правим разходи по покупката на автомобила, включващи и всичките му разноски в последствие - данъци, застраховки, разход за гориво и т.н.
От другата страна имаме прихода. В случая прихода от автомобила, който не се използва за стопанска цел се определя по-трудно. Косвено може да заключим, че прихода се равнява на времето, което автомобила ти предлага за придвижването от точка А до точка Б.
Предвид цената на покупка на Приус-а, то той определено не е рентабилен, защото има алтернативни автомобили, които Общата цена на собственост (ОЦС) би била много по-ниска, защото най-малкото цената на придобиване би била много по-ниска.

За това отговора на въпроса в темата е прост - Приус не е икономически изгоден автомобил.
За това лично аз не си купих П3, защото икономическото ми образование надделя. То и П2 не е икономически изгоден, но все пак реших да направя тази "глупост", пренебрегвайки финансовия аспект на нещата и да купя Приус, воден от неикономически принципи. biggrin.gif
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Публикувай отговор