Celica t23 катализатор

newboba

Celica t23 катализатор

Мнение от newboba » 11 Юли 2014 10:39

Значи, въпросът ми е следния: махнах си катализатора, сега ми свети лампа - check engine. Осезаема разлика в работата на мотора, разхода - няма, и си карам така от повече от година, но ВСЕ ПАК - От къде мога да намеря лъжец който да сложа на мястото на втората ламбда сонда? Благодаря

Аватар
ahmedcholak

Re: Celica t23 катализатор

Мнение от ahmedcholak » 11 Юли 2014 11:31

newboba написа:Значи, въпросът ми е следния: махнах си катализатора, сега ми свети лампа - check engine. Осезаема разлика в работата на мотора, разхода - няма, и си карам така от повече от година, но ВСЕ ПАК - От къде мога да намеря лъжец който да сложа на мястото на втората ламбда сонда? Благодаря
Преди време се сблъсках с подобен проблем. Благодарение на колегите от форума намерих лесно и евтино решение.
При мене се започна с лампата check engine без да съм вадил нищо. На диагностика се оказа, че грешката идва от втората сонда (след катализатора). Колата определено е над 150 000, така че проблема е ясен- катализатор и сонда за смяна. Колегите обаче ми казаха едно решение, което ми се стори доста логично. Така и направих.
На стругар за 3лв си направих ето такъв преходник на сондата:
aa4c472f3673.jpg
aa4c472f3673.jpg (58.88 KiB) Преглеждано 1090 пъти
competition_11763_big.jpg
competition_11763_big.jpg (14.1 KiB) Преглеждано 1090 пъти
competition_11764_big.jpg
competition_11764_big.jpg (13.5 KiB) Преглеждано 1090 пъти
По този начин, изнасяш сондата извън тръбата и нивото на изгорелите газове достигнали до нея намалява доста.
Не само, че проблема с check engine изчезна, ами реших да махна и катализатора, защото беше ясно, че е за смяна, а нов ми идва скъпичко. Дори и след махането нямам никакви проблеми.
Така че прави си еди преходник за 3-4лв и съм почти сигурен, че проблема с лампата ще бъде решен.
Успех!
Toyota celica 1.8 vvt-i

newboba

Мнение от newboba » 11 Юли 2014 18:29

Значи, изключително съм благодарен на Колегата. biggrin.gif За пръв път виждам подобно решение, и сериозно се замислям дали да не го приложа. И въпреки че казваш че работи, все пак имам 2 въпроса: 1.- някакви ориентировъчни параметри на приставката ( поне дължината на каналчето ) или всичко трябва стругаря да си види и премери (предполагам поне стъпката на резбата поне). и 2-ри въпрос, разсъждавайки логично. все пак и в каналчето ще има същите изгорели газове както в тръбата, въпреки че работи при теб, има ли гаранция че и при мен ще сработи? Ако се изолира съвсем и приставката е запушена (демек сондата си е в нещо като въздушен джоб) резултата пак ли би бил положителен? И още нещо, чувал съм и за така наречения "лъжец" за сондата, което незнам дали подменя цялата сонда или е нещо като приставка към нея но и беше отдавна и нямам координати откъде бих могъл да намеря сега.

Аватар
ahmedcholak

Мнение от ahmedcholak » 12 Юли 2014 01:07

newboba написа:Значи, изключително съм благодарен на Колегата. biggrin.gif За пръв път виждам подобно решение, и сериозно се замислям дали да не го приложа. И въпреки че казваш че работи, все пак имам 2 въпроса: 1.- някакви ориентировъчни параметри на приставката ( поне дължината на каналчето ) или всичко трябва стругаря да си види и премери (предполагам поне стъпката на резбата поне). и 2-ри въпрос, разсъждавайки логично. все пак и в каналчето ще има същите изгорели газове както в тръбата, въпреки че работи при теб, има ли гаранция че и при мен ще сработи? Ако се изолира съвсем и приставката е запушена (демек сондата си е в нещо като въздушен джоб) резултата пак ли би бил положителен? И още нещо, чувал съм и за така наречения "лъжец" за сондата, което незнам дали подменя цялата сонда или е нещо като приставка към нея но и беше отдавна и нямам координати откъде бих могъл да намеря сега.

Относно първия въпрос, не сме работили по точни размери. Целта беше само сондата да излезе от тръбата.
Технически няма как приставката да е много малка, защото външната и вътрешната резба са с еднакъв диаметър и трябва да има поне 5мм разстояние от едната до другата. Това разстояние (двете резби и 5мм между тях) ни беше напълно достатъчно да изнесем сондата навън.

Относно втория въпрос. То трябва да има достъп на сондата до изгорели газове. Просто намалява нивото им! Ако искаш да я изолираш напълно... Какво се занимаваш със стругари..? Вади сондата вънка, а на нейно място слагай един болт и си готов. Обаче какъв ще е ефекта не знам. Ние направихме така както е описано и работи.
Toyota celica 1.8 vvt-i

newboba

Мнение от newboba » 14 Юли 2014 21:10

Благодарско още веднъж! Няма да поставям под прекалено съмнение нещо което вече е изпитано многократно...въпреки че ми се виждат малко на кантар нещата. ЩЕ ПРОБВАМ. Средства почти не коства, едиствентоо което вижам е че явно трябва да сваля сондата за да я занеса при стругара за изработката на приставката. Ще пиша когато имам резултат stretcher.gif

Публикувай отговор