Тойота Приус - мнения, коментари и съвети.

Публикувай отговор
Аватар
Airfan
Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
Получена  благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Re: Тойота Приус - мнения, коментари и съвети.

Мнение от Airfan » 24 Юни 2014 15:05

steve_uk написа:Благодаря на всички за напътсвията и съветите, сега съм в търсене на добър сервиз за климатици. Надявам се всичко да стане както трябва. Ще пиша какво се случва с течение на времето.
Звънни на Сиконата все пак, ама искай да говориш с майстор, а не с тези в магазина и го обсъдете този въпрос. Може да си струва да се разходиш до тук да ти я направят. Един приятел му чистиха там тръбопровода от стружки от задрал компресор и вече 2 год няма проблем след ремонта.
Изображение Изображение

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 24 Юни 2014 15:07

И това е един прост климатик , да видиш каква веселба става като се прецака нещо по хибридната система wink.gif
Ооо забравих това няма как да стане защото Приус никога не се чупи , извънземна технология :whistle:
Извънземан ама трябва да викаш извънземните да ти я оправят после stretcher.gif
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
acf_prius

Мнение от acf_prius » 24 Юни 2014 16:55

SFINKS написа:И това е един прост климатик , да видиш каква веселба става като се прецака нещо по хибридната система wink.gif Ооо забравих това няма как да стане защото Приус никога не се чупи , извънземна технология :whistle: Извънземан ама трябва да викаш извънземните да ти я оправят после stretcher.gif
Не разбрах какво е общото между това доколко добра и надеждна кола е Приусът и това, че сме маймунска държава. Ако ти се счупи Приус в Испания, дали ще е такова положението? Или в Англия? Или в Щатите? Ми по твоята логика дай всички да караме Голф тройка, щото в България може да ти го поправи всеки квартален майстор... wacko.gif Иначе това, че няма адекватни специалисти у нас, е вярно. Като ходих в ТМ Ауто да питам за тая прословута хибридна програма, се оказа, че те не могат нищо друго, освен да ти закачат колата и диагностиката на батерията да им я правят по интернет някъде от чужбина. Което, според мен, е меко казано несериозно... mad.gif Не може в Щатите една батерия с 3-годишна гаранция да струва 1400 долара, а тук - 6000 лв. и една година гаранция wacko.gif

p.s. И не - Приусът не е "извънземан", спокойно, съвсем "земан" си е и навлиза все повече у нас, колкото и да ти е неприятно biggrin.gif Да, като всяко ново нещо в България, все още сме назад по доста параграфи, но и това ще преодолеем, споки. wink.gif
Изображение

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 24 Юни 2014 17:33

В случая явно става въпрос за 'майсторска' небрежност и няма нищо общо с модела автомобил..
И да - в България често се среща 'майсторлък' от рода - 'сложи това масло, че е по-гъсто' и няма ти гори масло и т.н. и т.н., вместо да се прочете инструкцията...
Относно програмата и майсторлъка - май повечето производители започват да минават на този принцип, и все по-трудно може неоторизиран сервиз да пипне...
Мисля, че бях дал пример с джипа :искаш да промениш настройките или конфигурацията - няма проблем...
Ама не същинската настройка не става в официалния сервиз. Официалния сервиз само действа като модем - връзва колата към компютър, а компютъра - към интернет. Изсмукват фирмуера на дадения компютър, попълват в екрана допълнителна информация (например закупена част еди-кой си номер с еди какъв си пин - получен от официалния продавач), компютъра праща това в сървъра на Джип. И след няколко минути смъкваш от сървъра им реконфигурирания фирмуер, който се качва в колата...
Така бе и с евтиното Фиатче, и проблема съвсем не е в това дали са специалисти или не в дадения сервиз. Може просто да нямаш достъп до 'заводските' настройки...
С Фиатчето чакахме двадесеттина минути сървъра на Фиат да отговори (през това време колата си е вързана с компютъра и чака)... Да, може проблема да е бил в бавния интернет в сервиза...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 24 Юни 2014 17:42

acf_prius написа:
SFINKS написа:И това е един прост климатик , да видиш каква веселба става като се прецака нещо по хибридната система wink.gif Ооо забравих това няма как да стане защото Приус никога не се чупи , извънземна технология :whistle: Извънземан ама трябва да викаш извънземните да ти я оправят после stretcher.gif
Не разбрах какво е общото между това доколко добра и надеждна кола е Приусът и това, че сме маймунска държава. Ако ти се счупи Приус в Испания, дали ще е такова положението? Или в Англия? Или в Щатите? Ми по твоята логика дай всички да караме Голф тройка, щото в България може да ти го поправи всеки квартален майстор... wacko.gif Иначе това, че няма адекватни специалисти у нас, е вярно. Като ходих в ТМ Ауто да питам за тая прословута хибридна програма, се оказа, че те не могат нищо друго, освен да ти закачат колата и диагностиката на батерията да им я правят по интернет някъде от чужбина. Което, според мен, е меко казано несериозно... mad.gif Не може в Щатите една батерия с 3-годишна гаранция да струва 1400 долара, а тук - 6000 лв. и една година гаранция wacko.gif

p.s. И не - Приусът не е "извънземан", спокойно, съвсем "земан" си е и навлиза все повече у нас, колкото и да ти е неприятно biggrin.gif Да, като всяко ново нещо в България, все още сме назад по доста параграфи, но и това ще преодолеем, споки. wink.gif
Пич , Аз съм Българин, живея в България и се съобразявам с Българската реалност както по отношение на автомобилите така и за всичко останало .И малките деца знаят че с неразпространен модел автомобил ядеш дърво ако стане нещо , чакаш части, няма специалисти, цените са много високи и тн.
Мислиш ли че ако живееш в Щатите или Япония и си купиш Пежо ще има кой да ти го поддържа като хората ?

Ако за теб България е маймунска държава , прав ти път , свят широк wink.gif
Никой не ти е виновен че си имал глупоста да си купиш автомобил който няма кой да ти го поддържа , само че първо се мисли за много неща и последно за милилитрите евентуално спестено гориво.

И да , много по-смислено е да си купиш голф който е широко разпространен отколкото фешън автомобил който няма кой да ти го поддържа адекватно , няма налични части , няма нищо. Само че трябва да си широко скроен и да нямаш предрасъдъци че караш голф , видиш ли била селска , народна ,масова или незнам си какво .

Аз примерно карам възможно най-посредственият и разпространен в света автомобил , Тойота Корола .
Имам възможност да си купя много по-висок клас или марка автомобил но нямам никакви скрупули,предрасъдъци, комплекси и тн който да ме накарат да не се осланям да здравият разум и логика.
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 24 Юни 2014 18:26

Кефа да караш една кола, която е трудна за правене, разбирайте не разпространена, е голям. Демек да караш кола, която си я купил с кеф, без да те интересува нищо друго.
Но този кеф бързо се срива когато трябва да направиш нещо малко по-глобално от това да смениш спирачни дискове, които си поръчал и си имал времето да ги чакаш да бъдат доставени.
За съжаление на всеки от нас момента с по-голямата "изненада" предстои.
За това в това мнение съм съгласен със Сфинкса.

Но от друга страна, за да избереш такава кола, която е по-различна, то си я избрал, защото ти харесва. А както се казва - кеф цена няма. За това съм съгласен и от другата гледна точка с колегата acf_prius, който обаче прекалено детински (лично за мен) гледа на нещата и може би наистина вярва, че Приуса не може да се развали.
А той със сигурност ще се развали, дали малко, дали много, а понякога тези ми ти разправии в последствие могат да развалят цялото удоволствие.

Друго - за батерията. Всеки гледа насам и натам и говори за цени. Там били такива, тук онакива. Ето - примерно за 1400$ няма да си вземеш нова батерия, а ще си вземеш стара такава. Да, може и на старата да дадат гаранция.
Навсякъде в САЩ, където предлагат нова батерия, срещу връщане на старата те таксуват около 2800$ и ти дават отново една година гаранция.
И за това наистина нека живеем в България и нека се съобразяваме с цените и възможността, която имаме тук.
Защото едно е да кажеш, че в САЩ ти струвало да кажем 300$ подмяна на батерията с 1 година гаранция (има и такива цени), и за това не бил никакъв проблем въпросната батерия ако нещо ѝ стане, друго е обаче да живееш във Варна и да нямаш нито една алтернативна възможност, освен предлагана от местния дилър на Тойота, нали? Ходи после обяснявай, че ти искат толкова пари, за да си подкараш колата, колкото реално струва самата тя на пазара на автомобили втора употреба.
Ако някой не прави тази разлика, то ще му кажа, че Дядо Мраз не съществува и ще му разбия представите за света.

Но в крайна сметка хайде да не водим тези разговори нататък.
Важното за мен е някой като седне и прочете тази тема, да събере наистина полезни представи за въпросния модел. По-точно повече технически коментари, отколкото разни лирични отклонения, какъвто беше и моя пост.

Благодаря.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
acf_prius

Мнение от acf_prius » 24 Юни 2014 18:39

Сфинкс, пич, ще ме разплачеш, много скромен взе да го раздаваш изведнъж, бе. Доскоро се хвалеше джипът Мерцедес с колко хвърчал по магистралата за Бургас, сега изведнъж стана народен човек с 25-годишна кола - айде няма нужда, помним ти и тия постовете, дето са по-назад отпреди две страници laugh.gif Всичко останало е офтопик, дето не му е тук мястото, за да ти отговарям.

BOz, казвам го за последен, надявам се, път - НИКОГА И НИКЪДЕ нито съм писал, нито съм казвал, че Приусът не може да се развали, вкарвате ми чужди думи в устата. Най-малкото защото съм му сменил достатъчно неща, които обаче не смятам, че са драматични - просто нормална поддръжка на колата. А тук се изкарва едва ли не, че за всяка част е приключение - няма части, поръчваш си сам от чужбина, чакаш 2 години и струват майка си и баща си. И се правят изведнъж някакви драми "Олеле, майко, ауу, въй и т.н възклицатия - ама колко трудна била поддръжката". Да, всички шофьори на хибриди и на Пруси (в случая) в България си карат колите счупени (щото са съборетини и се чупят постянно) и без да ги поддържат (щото няма къде). tooth.gif
Изображение

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 24 Юни 2014 18:54

Няма смисъл от дразги... Приуса си е точно толкова кола, колкото всяка друга - със своите преимущества, особености и недостатъци...
Дайте да се върнем на техническата специфика на автомобила :thumbsup:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
acf_prius

Мнение от acf_prius » 24 Юни 2014 18:58

slowtraveler написа:Приуса си е точно толкова кола, колкото всяка друга - със своите преимущества, особености и недостатъци...
Това обобщение е точно в десетката :thumbsup:
Изображение

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 25 Юни 2014 09:55

acf_prius написа:Сфинкс, пич, ще ме разплачеш, много скромен взе да го раздаваш изведнъж, бе. Доскоро се хвалеше джипът Мерцедес с колко хвърчал по магистралата за Бургас, сега изведнъж стана народен човек с 25-годишна кола - айде няма нужда, помним ти и тия постовете, дето са по-назад отпреди две страници laugh.gif Всичко останало е офтопик, дето не му е тук мястото, за да ти отговарям.

BOz, казвам го за последен, надявам се, път - НИКОГА И НИКЪДЕ нито съм писал, нито съм казвал, че Приусът не може да се развали, вкарвате ми чужди думи в устата. Най-малкото защото съм му сменил достатъчно неща, които обаче не смятам, че са драматични - просто нормална поддръжка на колата. А тук се изкарва едва ли не, че за всяка част е приключение - няма части, поръчваш си сам от чужбина, чакаш 2 години и струват майка си и баща си. И се правят изведнъж някакви драми "Олеле, майко, ауу, въй и т.н възклицатия - ама колко трудна била поддръжката". Да, всички шофьори на хибриди и на Пруси (в случая) в България си карат колите счупени (щото са съборетини и се чупят постянно) и без да ги поддържат (щото няма къде). tooth.gif
Че Аз винаги съм си бил скромен , пак повтарям Тойота Корола 1.4 D, най-скромният и посредствен автомобил в света .
Нищо че в моите ръце е по-бърза от почти всико по пътищата laugh.gif
И Мерцедеса не е джип а кабриолет .

Като пишеш че Приуса е здрав вземи напиши и какво си му сменил на здравия Приус :thumbsup:
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
BOz
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 199 пъти

Мнение от BOz » 25 Юни 2014 12:39

acf_prius написа:... Най-малкото защото съм му сменил достатъчно неща, които обаче не смятам, че са драматични - просто нормална поддръжка на колата....
Би ли споделил твоя опит с това какво си сменил до сега на Приуса и съответно каква е била сумата на ремонта?
Като човек, който притежава такъв автомобил, това ми е интересно.
Също така според мен това би било полезно за самата тема и да служи като ориентир за бъдещите ентусиасти, които са се насочили към въпросния автомобил.

Поздрави.
Разход на хибрид-> Изображение
Разход на дизелов автоматик -> Изображение

Аватар
D4D

Мнение от D4D » 25 Юни 2014 15:11

BOz написа:
acf_prius написа:... просто нормална поддръжка на колата....
...какво си сменил до сега на Приуса...
Как какво? - съединител с маховик, дюзи, турбина, DPF, EGR... аааа чакай малко - това са "консумативите" на наш'те дизели... biggrin.gif

Аватар
acf_prius

Мнение от acf_prius » 25 Юни 2014 16:32

SFINKS написа: И Мерцедеса не е джип а кабриолет
Поднасям своите извинения за грешката biggrin.gif А иначе съм сменял вече два пъти масло и филтри, накладки също смених и предни, и задни. Смених чистачките също. laugh.gif И сега последно смених лагер на главината, което е най-скъпото, което съм правил по колата - 360 лв. Но не беше сменяно, откакто е станало кола май. Това е. :thumbsup: Накладките май бяха 30-ина-40-50 лв. някъде. А, сега се сетих и още нещо - два пъти вече сменям филтъра на купето, който се намира зад жабката и се сменя много лесно. Първия път дадох 30 лева, че нямаха за Приус и някакъв друг ми дадоха - с активен въглен и не знам си какво, след това като сменях втория си беше оригиналния за Приус и беше поне двойно или четворно по-малко в "Пит Стоп" - или 15 да е бил, или 7-8. Това е.
p.s. Смяната на масло и филтри е 120 лв. в ТМ Ауто, в другите представителства май е по-евтино, доколкото знам.
Изображение

Аватар
bg20010

Мнение от bg20010 » 25 Юни 2014 17:43

Според мен трудно се продава хибрид втора употреба . Естествено нещата са обвързани с гореспоменатата батерия и нейния живот .
Toyota Corolla 1.6 VVTI
TLC 120

Изображение

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 25 Юни 2014 18:15

bg20010 написа:Според мен трудно се продава хибрид втора употреба . Естествено нещата са обвързани с гореспоменатата батерия и нейния живот .
За близо 7.5г за сега си е наред батерията, Или поне колата си върви :)
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Публикувай отговор