Рав 4 - харчене на масло

Аватар
TeoXX
Автомобил: Yaris 1.88 vvti
Получена  благодарност: 2 пъти

Рав 4 - харчене на масло

Мнение от TeoXX » 22 Юни 2014 03:12

Здравейте колеги ,

пиша ви относно проблема си с джипчето , а той е следния:

Наскоро се сдобих с рав 4 , 2004год. , дизелче , 2000 кубика. Като начало го докара баща ми и всичко му беше наред. Присветваше ми лапмата за маслото , но джипа си вървеше отлично.

Покарах седмица , две и реших да ида в сервиз да го обслужим. Смениха ми всичко - пистови ремъци , ангренаж ,водна помпа , масла филтри и прочие.

Продължавам да си карам , но джипа си подхарчва масло. Казаха ми вместо 5w/40 , да съм го сменил с 10w/40 , така и направих. В последствие започна да не може да върви както вървеше наред с харченето на масло. Та в момента ми харчи малсо и като го сръчкам зад мене става мъгла и в същото време не може да се изфорсира както трябва - на първа газ стига до 3000 оборота и натам му е трудно , така е на всяка скорост,все едно ми забива турбото , а като го ръчна на полусъединител направо излита. Ходих в ауто-плюс на диагностика , казаха че джипа е перфектен. Нямам грешки по компютъра. EGR , клапани , основен ремонт ли .... хелп ?

Благодаря предварително, поздрави Тео.
Tutti Sprezzatura

memorex

Re: Рав 4 - харчене на масло

Мнение от memorex » 22 Юни 2014 19:51

Управлението на турбината е с вакуум регулатор ако не греша.Проверка на маркучето няма да е излишна.И дали се движи свободно лостчето .

Аватар
TeoXX

Мнение от TeoXX » 22 Юни 2014 23:50

Аз вакума ще проверя , лостчето - оста на турбото ли имаш предвид ?
Tutti Sprezzatura

memorex

Мнение от memorex » 23 Юни 2014 00:06

Имах предвид това лостче дето движи лопатките ,нали тази турбина е с променлива геометрия.

DJANO

Мнение от DJANO » 23 Юни 2014 14:29

TeoXX написа:Здравейте колеги ,

"...а като го ръчна на полусъединител направо излита."
Тео, това не е дрифтачка да я ръчкаш така :D Около маслото бих ти препоръчал да караш само с пълна синтетика, особено, ако ще ръчкаш ;)

Като цяло си описал няколко доста сериозни проблема и аз лично не бих карал джипката докато не ги диагностицирам и отстраня, за да не стане по-лошо положението. Примигващата лампа на маслото може да значи доста неща - доста сериозни като цяло. Пушеците отзад какви са на цвят? Черни, бели, сини?

Аватар
TeoXX

Мнение от TeoXX » 23 Юни 2014 17:08

DJANO написа:

Тео, това не е дрифтачка да я ръчкаш така :D Около маслото бих ти препоръчал да караш само с пълна синтетика, особено, ако ще ръчкаш ;)

Като цяло си описал няколко доста сериозни проблема и аз лично не бих карал джипката докато не ги диагностицирам и отстраня, за да не стане по-лошо положението. Примигващата лампа на маслото може да значи доста неща - доста сериозни като цяло. Пушеците отзад какви са на цвят? Черни, бели, сини?

Като я запаля т.е. тръгвам от място първите са сиви , на ръчка са черни сажди . Мисля че са клапани , но не може да са само те , по-скоро са клапани турбина и сегменти , демек цялостен ремонт .

Имам перфектната кола само дето неще да върви .
Tutti Sprezzatura

Аватар
TeoXX

Мнение от TeoXX » 23 Юни 2014 17:12

memorex написа:Имах предвид това лостче дето движи лопатките ,нали тази турбина е с променлива геометрия.
нямам си идея каква е no.gif , ако искаш мога да дам снимка на мотора , знам само че ЕГР-а не е чистен никога .
Цял живот карам дизел или турбо дизел , защо ми трябваше да взимам команрейла незнам , предполагам че ще я оправя внай-скоро време , ще я продам и нщкой ще се вози 10 години без да пипа . Просто не исках да ходя в тойота да давам излишни 300кинта :whistle: но май ще трябва да мина от там no.gif
Tutti Sprezzatura

DJANO

Мнение от DJANO » 23 Юни 2014 17:14

TeoXX написа:
DJANO написа:

Като я запаля т.е. тръгвам от място първите са сиви , на ръчка са черни сажди . Мисля че са клапани , но не може да са само те , по-скоро са клапани турбина и сегменти , демек цялостен ремонт .

Имам перфектната кола само дето неще да върви .
Аз ще заложа на издухало турбо, на което се дължи и разхода ти на масло. А той какъв е всъщност? Като е загряла хубаво и я изрежеш на място има ли сиви пушеци? Мигането на лампата за маслото от какво беше, това оправено ли е? И коя лампа ти е мигала за нивото на маслото (жълта) или за налягане (червена)?

Аватар
TeoXX

Мнение от TeoXX » 23 Юни 2014 17:21

Аз ще заложа на издухало турбо, на което се дължи и разхода ти на масло. А той какъв е всъщност? Като е загряла хубаво и я изрежеш на място има ли сиви пушеци? Мигането на лампата за маслото от какво беше, това оправено ли е? И коя лампа ти е мигала за нивото на маслото (жълта) или за налягане (червена)?[/quote]

В зависимост от количеството на маслото , като издуха малко ми светва червената и доливам , ако не му сипя и карам така светва и жълта. Сипвам си масло и няма проблем .

Турбото казваш , ами аз как да го разбера или си трябва диагностика???
Tutti Sprezzatura

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 23 Юни 2014 18:14

откачи маркуча от турбината към възд.филтър или отпред при интеркоолера и ще видиш дали вътре е омаслен.
черен дим не означаваше ли по-скоро проблем с горивната смес,дюзи?
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

мехаННика
Получена  благодарност: 38 пъти

Мнение от мехаННика » 24 Юни 2014 10:11

За разхода на масло вземи си смени гумички на клапаните, а за това че не върви- и почистване на геомтрията на турбото и клапаните са по около 500 лв. Което си избереш първо, най добре диагностика де.

Аватар
Japanese_fever
Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Japanese_fever » 28 Юни 2014 02:31

TeoXX написа:

В зависимост от количеството на маслото , като издуха малко ми светва червената и доливам , ако не му сипя и карам така светва и жълта. Сипвам си масло и няма проблем.

Както те е посъветвал колегата по-горе така и аз бих направил - не я карай, докато не отсраниш проблема, иначе ще се наложи да сменяш двигателя много скоро. smile.gif
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

Публикувай отговор