steve_uk написа:Здравейте и от мен, налага ми се да сменя компресора на климатика понеже е сдал багажа. Видях по горе че се сменя само с масло ND11. Въпросите ми са:
1. Сменя ли се задължително целия фреон в системата.
2. Освен въпросния компресор, налага ли се смяна на друг компонент също
3. В БГ възможно ли е да се намери отнякъде от това масло
Надявам се някой ако се е занимавал с този проблем, да сподели нещо. Става въпрос за Приус 2005г от Америка
1. Да. То и без това нямаш друг избор. Не виждам защо въобще го повдигаш това на въпрос. Ако има фреон в системата, то като ти доливат ще платиш само разликата. Но в крайна сметка няма как да смениш компресора, без да източиш фреона. За това краткия отговор на въпроса ти е - да.
2. Ако само компресора ти е дал фира, то смени само него.
3. Аз лично не успях в няколко големи сервиза да намеря това масло. В интерес на истината дори не знаеха за какво ги питам въобще. За това ще те посъветвам да питаш директно в представителство на Тойота, защото аз там не съм се обаждал, за да ги видя и те какво ще ми отговорят.
Как са ти установили, че компресора не работи? Да не би случайно да имаш грешка за "окъсяване" в компресора?
Случайно да знаеш дали някой в България се е пробвал да набута системата наново с фреон? Защото ако са пробвали, теоретично са наблъскали друго масло, което не трябва и по сервизно изискване, то трябва да смениш абсолютно всичко по системата, защото при наличието на масло, което не покрива необходимите диелектрични спецификации, то може и при нов компресор отново да направи проблем. Между другото това е основния заподозрян, за да ти изгори компресора - някой да е закачал колата на "стандартна" машина, която е набутала "стандартно" масло. Тогава компресора окъсява и идва момента, когато уж трябва да го смениш.
За това лично аз на тази кола правя нещата само тогава, когато проверя предварително изискванията от производителя, когато от моя страна излезе съмнение, че може да има нещо различно в сравнение със стандартните автомобили по улицата. За това първо чета и след това действам.
Успех и да споделиш развитието.