препоръки за масло

Заключено
vodafon

Re: препоръки за масло

Мнение от vodafon » 24 Май 2014 00:48

veso_hds написа:
steich написа:
vodafon написа:... А между другото какви 5-40 и 10-40 хвърляте във форума /не само в тази тема де/ като в книжката на тойота ...
Поне за маслото Toyota знам че е или 5W30 или 10W40 ... други варианти уж няма ... за другите е ясно.
Ами колега,в моята книжка пише,че колата може да се кара с 5в30,5в40,10в40 и дори с 15в40.Аз я карам вече пета година с Мотул 6100-10в40 и съм много доволен.Взимам го от приятел търговец и е произведено във Франция.
5-30 го дават като препоръка за всички дизели на тойота, останалите вискозитети са допълнителен избор, има и 20/50 като допуск, ако искаш и такова наливай. Основните неща са API/ACEA
Ти си доволен, ама колата дали е доволна.

steich
Обратна връзка:

Мнение от steich » 24 Май 2014 09:27

vodafon написа:.... Основните неща са API/ACEA
В смисъл ?
http://www.fapremove.com

Програмиране на TPMS сензори.

Качествен чип тунинг. Премахване на FAP / DPF OFF, Adblue / SCR OFF, EGR / AGR OFF, Flaps OFF., O2 / Lambda OFF, DTC OFF и др.

! 5 години гаранция на софтуерните услуги !

vodafon

Мнение от vodafon » 24 Май 2014 17:55

steich написа:
В смисъл ?
Смисъла е че хората са го написали като препоръка, но нали в българия сме инженери-изпитатели и непрекъснато подобряваме туй що е измисленно. После пишем във форума че турбините били слабо място, че на 200 х. тракали моторите и прочие болежки и продължаваме да твърдим че туй що ние сме измислили за тая кола е толкова добро че кара вече пет години /като пример, да не се бъзва колегата/ и сме доволни.
И такива подобни в тоя дух смисли ... стигат ли ?
Или с две думи, влиза кола в БГ на около 200х. километра в перфектно състояние и след 30 х в бг е морга.
Влиза същата кола на 500 х. и след 30 х. пак е морга.

Аватар
veso_hds
Благодарил/а: 51 пъти
Получена  благодарност: 39 пъти

Мнение от veso_hds » 25 Май 2014 09:13

vodafon написа:
steich написа:
.... и продължаваме да твърдим че туй що ние сме измислили за тая кола е толкова добро че кара вече пет години /като пример, да не се бъзва колегата/ и сме доволни.
Колега,нали това обяснявах по-горе-аз нищо не съм измислил,а си го пише в книжката.Но явно и ти разбираш повече от японските инженери
Тойота РАВ 4 D4D-2002г.

Аватар
ywy

Мнение от ywy » 25 Май 2014 15:27

vodafon написа:гледаш в книжката какво пише или в ауто дата като спесификация.
Останалото е простотия и пълнеж.
А между другото какви 5-40 и 10-40 хвърляте във форума /не само в тази тема де/ като в книжката на тойота /моята е 1.4 д4д/ споменават само масла 5-30 и 10-30. кой гараж ви промива за w40 няма ясно обяснение.
Без оправдания от рода на "моята това го гори а другото е идеално и не го цапа"
Колега погледни в тоя саит http://www.liqui-moly.de/liquimoly/web. ... guide.html избери от там модела на колата ако си DPF тогава излиза Top Tec 4300 5 W-30 отговарящо на стандартите ACEA A1/A5/B1/B5/C2 ; API SM/CF ако си с обикновен ти препоръчват Top Tec 4100 5 W-40 което отговаря на стандарти: ACEA A3/B4/C3 ; API SN/CF ; BMW Longlife-04 ; Ford WSS-M2C 917-A ; MB-Freigabe 229.31 ; Porsche A40 ; VW 502.00 / 505.00 ; VW 505.01 biggrin.gif
но и то може да се слага на двигатели с DPF в момента аз съм с него и съм супер доволен въпреки че моята е с DPF

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 25 Май 2014 17:41

Какво изпитва човек когато е супер доволен от дадено двигателно масло ? Чувството какво е ? Обяснете ми,моля .
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

vodafon

Мнение от vodafon » 26 Май 2014 00:03

nowyaris написа:Какво изпитва човек когато е супер доволен от дадено двигателно масло ? Чувството какво е ? Обяснете ми,моля .
вероятно punk.gif
тряа пробвам, може и аз да екзалтирам

vodafon

Мнение от vodafon » 26 Май 2014 00:34

ywy написа:
А между другото какви 5-40 и 10-40 хвърляте във форума /не само в тази тема де/ като в книжката на тойота /моята е 1.4 д4д/ споменават само масла 5-30 и 10-30. кой гараж ви промива за w40 няма ясно обяснение.
Колега погледни в тоя саит http://www.liqui-moly.de/liquimoly/web. ... guide.html избери от там модела на колата ако си DPF тогава излиза Top Tec 4300 5 W-30 отговарящо на стандартите ACEA A1/A5/B1/B5/C2 ; API SM/CF ако си с обикновен ти препоръчват Top Tec 4100 5 W-40 което отговаря на стандарти: ACEA A3/B4/C3 ; API SN/CF ; BMW Longlife-04 ; Ford WSS-M2C 917-A ; MB-Freigabe 229.31 ; Porsche A40 ; VW 502.00 / 505.00 ; VW 505.01 biggrin.gif
но и то може да се слага на двигатели с DPF в момента аз съм с него и съм супер доволен въпреки че моята е с DPF
1/ако това масло наистина отговаря на всичките стандарти/bmw+mb+vw+ford/ значи е или голема боза или ще да е много скъпо /ама не е скъпо, щото си супер доволен/. BMW longlife -04 специално е стандарт за ... бензинов двг и вискозитет на 90% от производителите покриващи този стандарт - 5/30, като вметка или модерни Тдизели с филтър за твърди частици, да знаеш какво пишеш
2/Ако информацията какво да наливаш в колата си я търсиш от производителя на флуида значи не ти пука. Защо:
- тойота пише че масло се сменя на 15 х. км и ти пише кое се препоръчва за да ти е изгодно /удължен пробег/. Обаче ти е скъпо 25-30 лв на литър и минаваш на 15 лв на литър, почваш да си търсиш алтернатива и в книжката пишело нещо като 5-40 или 15-40. Хоп, набарах ефтинджоса и си супер доволен. Сменяш на 10 х , ако не и на 8 х. щото така ти казва майстора и си супер доволен .
Така ставаш ли още по-доволен

Аватар
ywy

Мнение от ywy » 26 Май 2014 17:08

vodafon написа:
ywy написа:
1/ако това масло наистина отговаря на всичките стандарти/bmw+mb+vw+ford/ значи е или голема боза или ще да е много скъпо /ама не е скъпо, щото си супер доволен/. BMW longlife -04 специално е стандарт за ... бензинов двг и вискозитет на 90% от производителите покриващи този стандарт - 5/30, като вметка или модерни Тдизели с филтър за твърди частици, да знаеш какво пишеш
2/Ако информацията какво да наливаш в колата си я търсиш от производителя на флуида значи не ти пука. Защо:
- тойота пише че масло се сменя на 15 х. км и ти пише кое се препоръчва за да ти е изгодно /удължен пробег/. Обаче ти е скъпо 25-30 лв на литър и минаваш на 15 лв на литър, почваш да си търсиш алтернатива и в книжката пишело нещо като 5-40 или 15-40. Хоп, набарах ефтинджоса и си супер доволен. Сменяш на 10 х , ако не и на 8 х. щото така ти казва майстора и си супер доволен .
Така ставаш ли още по-доволен
Колега супер доволен не значи супер ефтино но всеки сам си решава за цената.
Това масло в BG e на цена 120лв за 5L а в DE 38E за 5литра. или 25-29лв за литър.И преди да напишеш това можеше да го проучиш за цена и качество. Само да вметна че вариянта TOP TEC 4200 SAE 5W-30 е 160лв за 5литра Изображение
Под много разбираи много тиха работа на двигателя по добра динамика и икономия на гориво.
Но ето по добре нещо за четене http://www.liqui-moly.de/liquimoly/prod ... db=web.nsf
или инфо на BG http://www.senax.bg/eshop/product/84/si ... 0-1-l.html Изображение

nowyaris

Мнение от nowyaris » 26 Май 2014 21:24

Тихата работа на двигателя кво общо има с маслото не знам. Например втвърден демпфер на ауспуха оказва много по-голямо влияние върху шума на двигателя.Абсурдно е да се мисли че двигателното масло осигурява по-добра динамика.Пък за икономия на гориво как може да се отчете дейноста на маслото въобще не виждам.Трябва да се засича 5-6 пъти разхода на всеки 15 хиляди с един вид масло и после пак така с другия вид.Трябва волско търпение за целта.Така че пак не разбрах кое в едно двигателно масло доставя удоволствие?Отделно дето за три години по немско не видях някой да употребява Лики Моли никъде.Може и на кофти места да съм бил , разбира се.

boteto

Мнение от boteto » 30 Май 2014 13:36

Здравей,

Много е просто, сложи си един много мазен крем и си търкай ръцете. После си сложи един не толкова мазен крем и пак си ги търкай. Ще усетиш със сигурност разлика в динамиката, а от там и в икономията на сила да си търкаш ръцете. Винаги различните по вид и вискозитет масла оказват влияние на динамика, разход на гориво и шум. Дори това да не е винаги толкова доловимо за човешките сетива, разлика има.
2017 Corolla 1ZR-FAE CVT Sol
2021 RAV4 (XA50) M20A-FKS CVT AWD
2011 Verso 1AD-FTV

Аватар
Yuli

Мнение от Yuli » 30 Май 2014 14:05

Ето ви малко да почетете за маслата ако знаете руски:
http://www.autoreview.ru/_archive/secti ... ON_ID=4970
Това е тестът който всеки би искал да види - при еднакви условия, с еднакви автомобили и може да се отчете къде е наистина разликата. Обърнете внимание, че този тест е 10000 км на 6000 об/мин. по един и същ маршрут и при еднакви метеорологични условия. worthy.gif
Няма износване, няма дефекти, а при тези екстремни условия разлика в разхода от макс. +-130 мл, което +-1,4% отклонение от средното не е никакъв фактор за избор на едно или друго. Тази разлика може да идва дори от разликата в теглото на водача.
Изводът за мен, а и за всеки грамотен човек от теста е, че маслото няма никакво значение в условия на нормална експлоатация за пробег 10000, 15000 или 20000, стига само да е истинско и според спецификацията на производителя на автомобила.
:thumbsup:

п.п. Моето е в теста: Total Quartz 9000 Future fuel economy 5W-30 - 90лв. за 5 литра
Изображение
Изображение

nowyaris

Мнение от nowyaris » 30 Май 2014 14:11

boteto написа:Здравей,

Много е просто, сложи си един много мазен крем и си търкай ръцете. После си сложи един не толкова мазен крем и пак си ги търкай. Ще усетиш със сигурност разлика в динамиката, а от там и в икономията на сила да си търкаш ръцете. Винаги различните по вид и вискозитет масла оказват влияние на динамика, разход на гориво и шум. Дори това да не е винаги толкова доловимо за човешките сетива, разлика има.
Колега,направо ма съсипа с този пост.На времето Азис така сравняваше обикновения вазелин и DUREX-a.В неговия случай човешките сетива имат някакво значение,ама в нашия..... :thumbsup:

mirott
Благодарил/а: 14 пъти
Получена  благодарност: 16 пъти

Мнение от mirott » 30 Май 2014 14:37

Можеш и да си разтриеш ръцете с пълна синтетика двигателно масло и с естерно такова. Ако и тогава не си обясниш защо вида и качеството на маслото оказват влияние на шума, динамиката, разхода...няма да си го обясниш сам никога!

nowyaris

Мнение от nowyaris » 30 Май 2014 14:38

Yuli написа:Ето ви малко да почетете за маслата ако знаете руски:
http://www.autoreview.ru/_archive/secti ... ON_ID=4970
Това е тестът който всеки би искал да види - при еднакви условия, с еднакви автомобили и може да се отчете къде е наистина разликата. Обърнете внимание, че този тест е 10000 км на 6000 об/мин. по един и същ маршрут и при еднакви метеорологични условия. worthy.gif
Няма износване, няма дефекти, а при тези екстремни условия разлика в разхода от макс. +-130 мл, което +-1,4% отклонение от средното не е никакъв фактор за избор на едно или друго. Тази разлика може да идва дори от разликата в теглото на водача.
Изводът за мен, а и за всеки грамотен човек от теста е, че маслото няма никакво значение в условия на нормална експлоатация за пробег 10000, 15000 или 20000, стига само да е истинско и според спецификацията на производителя на автомобила.
:thumbsup:

п.п. Моето е в теста: Total Quartz 9000 Future fuel economy 5W-30 - 90лв. за 5 литра
Колега,ти прочете ли заглавието на статията - "ФОКУСИ с масло" ????????? bash.gif bash.gif bash.gif .Умен мъж си,как може да вярваш на журналисти ????? Само социолозите са по-продажни.

Заключено