Някакъв проблем с гуми?
- Lakokara4a
Re: Някакъв проблем с гуми?
По-скоро както си карам и ми придърпва рязко волана наляво. Понякога и надясно, но много по-рядко. Майстора каза, че точно левия тампон е в окаяно състояние и ми го показа. Гумата беше разкъсана на две и дефакто я нямаше изобщо.
Тойота Корола Версо 2.0 D4D, 2003 декември.
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път
Зле си, ама има надежда! Хубаво, че се поправяш.Lakokara4a написа:Ще сменявам само тампоните, демек гумите. Носачите са здрави. Ще сменят тампоните и след това ще направят реглаж. Въпроса е могат ли тия тампони сами по себе си да предизвикат този проблем?
Разбира се, че носча няма да ти се разбие, щото е железен, а се разбиват връзките му, т.е. шарнирните болтове, защото са от пресован каучук.
И друго нещо - като караш с големите джанти гледай да не товариш колата, за да не ти замине някой лагер на главината! И като цяло управлението ти винаги ще е по-твърдо и стегнато с по-широките гуми и големите джанти, защото се променя геометрията на предницата. Но за сметка на това завиването е по-директно, т.е. мигновено. А иначе ако искаш да караш без ръце се пробвай на велосипед, а не на кола!
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 347 пъти
- Получена благодарност: 376 пъти
??Japanese_fever написа:.... с по-широките гуми и големите джанти ..... се променя геометрията на предницата.

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Lakokara4a
Ще се оправя, нищо че съм злеJapanese_fever написа:Зле си, ама има надежда! Хубаво, че се поправяш.Lakokara4a написа:Ще сменявам само тампоните, демек гумите. Носачите са здрави. Ще сменят тампоните и след това ще направят реглаж. Въпроса е могат ли тия тампони сами по себе си да предизвикат този проблем?
Разбира се, че носча няма да ти се разбие, щото е железен, а се разбиват връзките му, т.е. шарнирните болтове, защото са от пресован каучук.
И друго нещо - като караш с големите джанти гледай да не товариш колата, за да не ти замине някой лагер на главината! И като цяло управлението ти винаги ще е по-твърдо и стегнато с по-широките гуми и големите джанти, защото се променя геометрията на предницата. Но за сметка на това завиването е по-директно, т.е. мигновено. А иначе ако искаш да караш без ръце се пробвай на велосипед, а не на кола!

-
В рамките на шегата, колега надявам се с математиката си бил ОК
Не че нещо но 17" бюджетни гуми (че и с фобри характеристики) се намират трудно. Простата ми математика за моя автомобил е, че прилични летни гуми са около 1200 лева за 4 парчета и нагоре.
Но иначе успех с ремонта и дано отзивите са ОК. Но все пак имай едно наум с този по-голям размер

Не че нещо но 17" бюджетни гуми (че и с фобри характеристики) се намират трудно. Простата ми математика за моя автомобил е, че прилични летни гуми са около 1200 лева за 4 парчета и нагоре.
Но иначе успех с ремонта и дано отзивите са ОК. Но все пак имай едно наум с този по-голям размер

- slowtraveler
Да, слизането на 16" хубави гуми в комплект с нови джанти (неоригинални, но хубави) ми излезе почти колкото 17" само гумите 

- Airfan
- Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
- Обратна връзка:
Потвърждавам, прилични летни 17-ки започват от 250 лв, пърформанс и нагоре, но пък визияте уникална и човек за това си плаща. Да е жив и здрав колегата, дано се оправи проблемът и да се кефи на колата.
Надявам се само и снимка да пуснем да видим колата как седи с тези 17-ки.
Надявам се само и снимка да пуснем да видим колата как седи с тези 17-ки.
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Точно за 230 лв. купих 4 чисто нови Kleber Dinaxer 165/70/13 за Корсата на жена ми! 

Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
- slowtraveler

А четири гуми за джипа сигурно струват колкото корсата + 4 чисто нови гуми за нея - порядъка е различен....zi_zi_top написа:Точно за 230 лв. купих 4 чисто нови Kleber Dinaxer 165/70/13 за Корсата на жена ми!

Неслучайно препоръчах на колегата да слезе надолу в размера
Кеф цена няма.Така,че колегата щом ерешил да си дава парите,да ги дава.
TOYOTA AVENSIS 1.8 129 PC
- Lakokara4a
Така. Тампоните ги смених, регулирах предницата и сега всичко по окачването е иизправно, но проблема си го има па макар и по-слабо проявен. Просто тия гуми и джанти не са за мен и това е. Окончателно! Явно производителя е прав и ще се минава на 15". От мен толкова по тази тема, вземайте си препоръчаните от производителя неща. Дано съм бил полезен и да бъда такъв и в бъдеще на разни ентусиасти с тази тема 

- Airfan
- Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
- Обратна връзка:
Честно казано аз не мога да си представя, че от промяна в размера на гумите може да се получи твоя ефект. Имаш ли разпечатка от стенда?
На една от старите ми коли възможните комбинации бяха на 14 и 15 цола, стартиращи от 175 на 14-ките и стигащи до 195 на 15-ките. Сложихме 205 с 16-ки и нямаше никакви грижи, абсолютно никакви.
На една от старите ми коли възможните комбинации бяха на 14 и 15 цола, стартиращи от 175 на 14-ките и стигащи до 195 на 15-ките. Сложихме 205 с 16-ки и нямаше никакви грижи, абсолютно никакви.
- ufer
- Автомобил: MR2 AW11 (MK1a)
- Благодарил/а: 26 пъти
- Получена благодарност: 77 пъти
Позволете ми да споделя скромното си мнение. След 10 години работа в бранша в Германия плюс конкретни експерименти с 2 скромни лични спортни коли - Кадет ГСИ и МР2, и двете с къси газови амортисьори и пружини. И аз си правих експерименти с по-тесни и по-широки гуми. И двете коли са карани и в Зап. Европа, и в БГ. По-широките имат известни предимства за по-голяма стабилност особено в завоите, но и сериозен недостатък на дъжд и сняг. Трябва да се знае обаче едно - всяка марка, всеки модел или изпълнение са абсолютно конкретни. Да не говорим, че един и същи модел има различия в окачването. А то е доста важно, когато се правят сравнения между ябълки и круши. Все са плодове, но... все пак различни. Правил съм варианти с различни гуми на доста спортни коли - Порше, Ягуар, Мерцедес, БМВ, Ауди, Хонда, дори Ферари и т. н. При всяка от тях имаше такава играчка с напасване на геометрията (а Мерцедесите и Хондите имаха регулиране и на задното окачване), че можеш луд да станеш. И мненията на клиентите, пък и моите почти се покриваха (както и наблюденията на колегите от нашия форум - едните за широки, другите за тесни гуми). От цялата тази история аз си направих следния извод - при скорости до 200 км/ч повечето коли, дори и тези със спортно окачване могат спокойно да си карат със стандарно широки гуми, без това да влияе особено на стабилността на колата. Малки различия винаги може да има, разбира се. Над 200 км/ч по-широките гуми са за предпочитане с единственото условие при риск от аквапланинг да намалят скоростта, дори и да са с най-добрите гуми за дъжд. Всеки сам трябва да си даде сметка, какво иска да постигне. И в БГ се опитваме да караме от 200 км/ч нагоре, но и не на всеки това е по джоба му. Аз лично на моите 2 коли след много опити с широки гуми се отказах, минах на стандартни (стигат ми до 200 км/ч), икономисват ми гориво, по-евтини са, возят по-комфортно и т. н. Сега политиците пък се канят отново да ограничат скоростта до 130 км/ч. Така че ще ни бъде достатъчно да караме с най-тесните гуми - 125, 135, 145, 155 мм. 

-
Затова мъдрите хора са казали: "Не питай старило, питай патило". Хубаве е, че се отказваш да си разбиваш ходовата част по автомобила си се обърнал към това, което е предписано за твоя автомобил. И от мен това по темата !Lakokara4a написа:Така. Тампоните ги смених, регулирах предницата и сега всичко по окачването е иизправно, но проблема си го има па макар и по-слабо проявен. Просто тия гуми и джанти не са за мен и това е. Окончателно! Явно производителя е прав и ще се минава на 15". От мен толкова по тази тема, вземайте си препоръчаните от производителя неща. Дано съм бил полезен и да бъда такъв и в бъдеще на разни ентусиасти с тази тема