За икономиите знам само,че никой няма да си купи хибрид ако разхода му е като на обикновен бензин.А с 0/20 хибрида е най- икономичен .И не мога да разбера с какво 5/30 е по-добро от 0/20.И не мога още едно нещо да разбера-след като производителя препоръчва определен тип масло що изобщо трябва да се разсъждава-слага се препоръчаното и това е.След като е препоръчал определени свещи що не сложиш други,дето уж са по-добри.И по-дълги biggrin.gif .Japanese_fever написа:По-тънкото масло е сложено, за да прави по-голяма икономия на гориво. Не виждам как 0W20 може да бъде по-добро от 5W30, ако и двете са пълна синтетика и не са менте. Разбира се ти знаеш повече за икономиите, може да се обосновеш, както направих аз!
Почти всички съвременни модели излизат от завода с препоръка за такова масло. С такова масло е изчислен разхода им, ако сложиш по-дебело разхода веднага се качва. Проста физика. Отделно зивиси от хлабините на самия мотор, ако са малко може да е изчислен за 0W20.
С какво двигателя на един Приус се различава от една Корола, освен че на ден пали и гасне много повече пъти?
въпрос за поддръжката на Тойота приус хибрид
-
- Получена благодарност: 2 пъти
Re: въпрос за поддръжката на Тойота приус хибрид
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Само дето никъде производителя не посочва какво масло да се ползва. На хибрида ми пише, че препоръчват 0В20, но веднага след това доуточняват, че в зависимост от начина експоатация и атмосверните условия може да 5в30 или друго....
А никъде не пише при каква експлоатация трябва да се мине на друго масло
А никъде не пише при каква експлоатация трябва да се мине на друго масло

- BOz
- Благодарил/а: 6 пъти
- Получена благодарност: 199 пъти
Текст изкаран от наръчника на потребителя за Приус-2 в САЩ:
If a service person puts 10W-30 in by mistake, you may complain since it will negatively impact your MPG slightly and may affect performance in below freezing temperatures. The text printed on the engine oil cap clearly states 5W-30 should be used.
If a service person puts 10W-30 in by mistake, you may complain since it will negatively impact your MPG slightly and may affect performance in below freezing temperatures. The text printed on the engine oil cap clearly states 5W-30 should be used.
Разход на хибрид-> 
Разход на дизелов автоматик ->

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Инструкция за смяна на масло, където има снимка на капачката:
http://john1701a.com/prius/documents/Pr ... ng-Oil.pdf
В инструкцията на някакъв приус наистина бях чел - АКО НЯМА 0W20 няма проблем да се сложи 5W30...
В инструкцията на някакъв приус наистина бях чел - АКО НЯМА 0W20 няма проблем да се сложи 5W30...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- BOz
Да, ама за Приус-2 препоръчаното масло е 5-30.
А авторът не е уточнил дали говори за 2-ка или 3-ка, а само 2009-та година. Където може да имаме и 2-ка и 3-ка. biggrin.gif
А авторът не е уточнил дали говори за 2-ка или 3-ка, а само 2009-та година. Където може да имаме и 2-ка и 3-ка. biggrin.gif
Разход на хибрид-> 

-
...... а ако има 0/20 се слага такова biggrin.gif .slowtraveler написа:Инструкция за смяна на масло, където има снимка на капачката:
- slowtraveler
Разбира се - ако има 0/20 се кара с такова... Но доколкото чета най-вече са изревали американците, щото все пак за тях най-маслото е минералката. Пък с Приус ги карат да купуват не просто синтетика, ами и по-скъпа от обикновената синтетика. Та затова в някои форуми може да се види, че дилърите са махнали с ръка и слагат 5/30 за да не реват клиентите за цената...nowyaris написа:...... а ако има 0/20 се слага такова biggrin.gif .slowtraveler написа:Инструкция за смяна на масло, където има снимка на капачката:
- Not_active_user_1
Моите впечатления са, че няма никаква разлика между 0W20 и 5W30 по отношение разхода. Поне БК на Приуса не може да засече разлика. Харесах един сервиз на Тойота. По-точно не сервиза, а компетентността на главния механик и отношението към клиентите. Та предния път се обадих и предварително заявих, че желая да ми се сложи 0W20. То е с доплащане естествено. Нормално слагат на всички нови и не само коли 5W30. Та заприказвахме се с него и той ме пита защо точно държа маслото да бъде 0W20. Изброих му какво съм чел и това, че Тойота препоръчват да е с него. Да каза, наистина е така, но не е най-доброто за двигателя това масло. 5W30 е по-доброто, защото не се отмива толкова бързо. Каза, че за него е по-добре да ми вземе парите за по-скъпото, но за двигателя ми не е най-доброто. Икономията е за сметка на нещо. Все пак сложиха ми това, което аз исках, т.е. 0W20. При последното обслужване, когато ходих, реших да послушам съвета на гл.механик и ми сипаха 5W30 да видя има или няма разлика. Абсолютно никаква разлика. Пак се заприказвахме за маслата и му споделих, че имам опасения от това масло. Човека ме успокои, че при него идват таксита Приуси за обслужване и им сипва само 5W30. До сега никой не се е оплакал от маслото, а има Приуси над 500 000 км. Така, че не знам кое как е, но специално по отношение работа на двигател и икономия на гориво разлика между двете масла няма на моята кола.
Жалко, че няма да разбера какво масло трябва да се слага, понеже се оказа, че колата е въртяна доста и реших да не я купувам. Цената която ми каза моя приятел може би беше добра въпреки километрите, но не ми се кара високотехнологична кола на 300 000 км, тепърва като започнат да отказват батерии, електроника и т.н. ще ми излезне доста скъпичко, освен това по окачването имаше нещо което тракаше, а и разхода който даваше вече не беше 5-6. За 10тина км даде среден разход 8,5, не знам колко е реален н определено не е този 5-6 който казват че може да се постигне без да си свикнал да я караш
. Много благодарности на smsdeliverer за помощта, мисля, че ми спети доста нерви (или ми отвори, с факта, че пак се връщам на нулата в търсенето. Зависи от гледната точка
), има една почерпка от мен.

- Rudy
- Получена благодарност: 1 път
BOz написа:Да, ама за Приус-2 препоръчаното масло е 5-30.

- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Мога само да кажа на nowyaris да ми се извини, да си редактира мнението и да чете още много за маслата!nowyaris написа:Пак глупости-точно с 0/20 трябва да я кара по препоръка на производителя и истината е че въобще не е много по-скъпо като цена.Нито е по-некачествено от 5/30.Пак заблуждаваш колегитеJapanese_fever написа:
По-добре е да я караш с 5W30, има по-добри качества. Но ще ти се повиши разхода на гориво.
Също така мисля, че популяризират 0W20 маслото, защото е по-екологично от другите, например 5W30.
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
-
Мога само да кажа че си доста безочлив младеж - на графиката се вижда че препоръчаното масло за този модел е 0/20.Може и с други но следващото например е 5/20.Не виждам за какво да се извинявам и какво да редактирам.А за четенето си прав - винаги трябва да се чете за да се актуализират познанията в дадена област.И естествено ще препоръчват за един изключително екологичен автомобил най-екологичното двигателно масло към момента.Japanese_fever написа:Мога само да кажа на nowyaris да ми се извини, да си редактира мнението и да чете още много за маслата!nowyaris написа:Пак глупости-точно с 0/20 трябва да я кара по препоръка на производителя и истината е че въобще не е много по-скъпо като цена.Нито е по-некачествено от 5/30.Пак заблуждаваш колегитеJapanese_fever написа:
По-добре е да я караш с 5W30, има по-добри качества. Но ще ти се повиши разхода на гориво.
Също така мисля, че популяризират 0W20 маслото, защото е по-екологично от другите, например 5W30.
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Аз пък мислех, че за климата в България най-посходящо e 10W40. 

2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
- BOz
Трябва да си доста наивен, за да повярваш на тази диаграма.Rudy написа:BOz написа:Да, ама за Приус-2 препоръчаното масло е 5-30.
Действителността е такава:

Също така трябва да си доста наивен да сложиш по принцип 0-20 масло нищо, че е Приус.
Едно препускане от 100км дори и поставяш всички агрегати на изпитание с такова масло.

За градско може и да става... ако караш само на ток. biggrin.gif
Разход на хибрид-> 

- slowtraveler
Не Руди, а Тойота трябва да са наивниците да си повярват и да пишат такава диаграмаBOz написа:...Трябва да си доста наивен, за да повярваш на тази диаграма.

Но както винаги в БГ имаме специалисти, които са по-запознати от конструктора и знаят как конструктора твърдо е решил да ползва неправилно масло за двигателя, който сам е конструирал ..