Двигателят на Yaris XP10 1.4 D4D трака
Двигателят на Yaris XP10 1.4 D4D трака
Здравейте колеги! Ще споделя тук проблема си защото вярвам, че ще откликнете с компетентни предложения. Колата е Ярис 1,4 D4D 2003г. През април ще станат 2 години откакто я карам. Първата зима ( 2012-2013) се появи проблем с парното – ту го имаше ту го нямаше. Познати и непознати майстори излязоха с различни предположения. Едното, на мой съученик работещ в голям сервиз, беше за проблем с гарнитурата на главата. Аз съм от Русе и след като въпросният съученик проми радиатора на парното, смени термостата и капачката на разширителния съд, проблема остана. Май беше прав за гарнитурата, НО! Поисках и други мнения и накрая отидох в оторизирания сервиз на тойота в града. Колата стоя там 2 дни, след което ми се обадиха, че проблем няма , само системата не била обезвъздушена както трябва. Да, ама след 2 седмици парното пак започна да се губи. Та така от майстор на майстор, от предположение не предположение дойде пролетта . Проблема си остана, но пък вече нямаше нужда от парно. Цяло лято никакви грижи 7000 км ното грее , нито губи вода. Наесен – същата песен – парното работи най добре на високи обороти. В крайна сметка ми смениха гарнитурата на главата и този проблем приключи. Ремонта го правиха в Свищов, не в Русе . Та първото ,за което се обръщам към вас колеги, е да ми предложите автомонтьор с нужните познания за японски двигатели и автомобили в Русе
Вторият проблем се появи в края на лятото (2013). Появи се чукане в мотора, някъде към 2000 об. Нещо като да ти претраква аванса на бензинов автомобил. Казаха :” Като смениш маслото ще се оправи” в смисъл не марката, а като навъртя 10000км. Маслото беше Репсол 5W40 на около7000 км от смяната . Следващата смяна ( 10500км) съвпадна със ремонта на главата. Новото масло което са ми наляли беше Гранвил 10W40 полусинтетика.[http://avto-masla.eu/granville-platinum ... litra.html][/url] Обяснението: Дв. не е вече толкова нов и 10 на 40 е по- добре. Чукането на мотора си остана Колата навъртя 3000км ,отидох в сервиза при съученика, той предложи да налее добавка за почистване на масло повдигачи. Съгласих се. След 50 км . стана страшно. Двигателя се разтрака ама яко. Без значение на празен ход или на по- високи обороти, трака та чак метален звук се чува. Обратно в сервиза след около 300км. Последва смяна на маслото. Сега е : Repsol ELITE COMPETICION 5W40 . Тракането понамаля, по – точно се приглуши, но пак го има и страшно дразни.Няма значение студен, загрял ,обороти.Чува се като стар Голф. Спасението е- музиката по – силно.
Въпросите ми са: Дали са масло повдигачи или маслена помпа или нещо друго?
Как се преодолява този проблем- с добавки, с разни масла, с отваряне пак на дв.?
Ще съм благодарен за вашите мнения и предложения!
Вторият проблем се появи в края на лятото (2013). Появи се чукане в мотора, някъде към 2000 об. Нещо като да ти претраква аванса на бензинов автомобил. Казаха :” Като смениш маслото ще се оправи” в смисъл не марката, а като навъртя 10000км. Маслото беше Репсол 5W40 на около7000 км от смяната . Следващата смяна ( 10500км) съвпадна със ремонта на главата. Новото масло което са ми наляли беше Гранвил 10W40 полусинтетика.[http://avto-masla.eu/granville-platinum ... litra.html][/url] Обяснението: Дв. не е вече толкова нов и 10 на 40 е по- добре. Чукането на мотора си остана Колата навъртя 3000км ,отидох в сервиза при съученика, той предложи да налее добавка за почистване на масло повдигачи. Съгласих се. След 50 км . стана страшно. Двигателя се разтрака ама яко. Без значение на празен ход или на по- високи обороти, трака та чак метален звук се чува. Обратно в сервиза след около 300км. Последва смяна на маслото. Сега е : Repsol ELITE COMPETICION 5W40 . Тракането понамаля, по – точно се приглуши, но пак го има и страшно дразни.Няма значение студен, загрял ,обороти.Чува се като стар Голф. Спасението е- музиката по – силно.
Въпросите ми са: Дали са масло повдигачи или маслена помпа или нещо друго?
Как се преодолява този проблем- с добавки, с разни масла, с отваряне пак на дв.?
Ще съм благодарен за вашите мнения и предложения!
Последно промяна от Akima на 01 Юли 2015 15:18, променено общо 1 път.
Причина: Променено заглавие.Преместена в правилния раздел.
Причина: Променено заглавие.Преместена в правилния раздел.