В един друг форум направихме едно сравнение, от което се видя, че два чисто нови автомобила около 150к.с. за около 5г харчат около 30ст/км...
И бензина и дизела. Бензина имаше разход 8.9л/100км (карах го предимно градско), а дизела - 6.5л/100км...
Явно по-скъпата поддръжка компенсира сериозната разлика в разхода.
Това - при нови автомобили без никаква подмяна на нещо по горивна апаратура или маховик.
При стар автомобил предполагам, че разхода на дизела ще се повиши до около 45ст/км, докато на бензина ще остане в границите на 35ст/км...
Затова и мнението ми е - при стар автомобил (особено малък клас) - бензинка...
П.С. под 'разход' горе имам предвид общите разходи по експлоатацията на автомобила, а не само разход гориво
Смятахме всички разходи извън себестойността на автомобила - ТО с консумативите, ГО, Каско, винетки, данък, гуми, гориво (последните са приблизително еднакви, но ТО с консумативите се поразличава)...iovkito написа:Дай определение за поддръжка , защото вече си мисля , че не знам какво означава това.slowtraveler написа: Явно по-скъпата поддръжка компенсира сериозната разлика в разхода.
Иначе тоталния разход с Маздата ми бе 65-68ст/км, вземайки предвид и стойността на автомобила