С какъв бензин карате? Проблем!?

Аватар
ahmedcholak

С какъв бензин карате? Проблем!?

Мнение от ahmedcholak » 11 Фев 2014 12:33

Става въпрос за Toyota Celica t23 1.8 vvt-i (143) 2002г.
Пътувайки по Тракия ми светна check engine. Огледах колата- никакви проблеми.
Вързахме я за диагностика и да изчистим грешката и се оказа, че всичко по колата си е наред. Майсторът не можа да намери друга причина, освен калпаво гориво (95 от Лукойл). Минах на Шел V Power. След още стотина километра- пак check engine.
За да бъда сигурен къде е проблема и дали е точно горивото, сложих 100 октанов бензин, с което всички ядове се решиха. Даже лампата сама си загасна.
Е!? Какви са тия горива нашите? (Гоцеделчевско)? Възможно ли е да е друг проблем? Със 100 октанов бензин ли трябва да карам, че да нямам проблеми?
При диагностиката се оказа че втората ламбда сонда след катализатора е дала грешката.
:help:
Toyota celica 1.8 vvt-i

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Re: С какъв бензин карате? Проблем!?

Мнение от scorpion » 11 Фев 2014 14:59

ahmedcholak написа:Става въпрос за Toyota Celica t23 1.8 vvt-i (143) 2002г.
Пътувайки по Тракия ми светна check engine. Огледах колата- никакви проблеми.
Вързахме я за диагностика и да изчистим грешката и се оказа, че всичко по колата си е наред. Майсторът не можа да намери друга причина, освен калпаво гориво (95 от Лукойл). Минах на Шел V Power. След още стотина километра- пак check engine.
За да бъда сигурен къде е проблема и дали е точно горивото, сложих 100 октанов бензин, с което всички ядове се решиха. Даже лампата сама си загасна.
Е!? Какви са тия горива нашите? (Гоцеделчевско)? Възможно ли е да е друг проблем? Със 100 октанов бензин ли трябва да карам, че да нямам проблеми?
При диагностиката се оказа че втората ламбда сонда след катализатора е дала грешката.
Ми нашенски горива колега. Може цистерната да е докарала горивото с нужното качество на после какво е станало на бензиностанцията - "мечка" вероятно: малко водица, малко други течности и ... те така. Може би е добре да се използва един флакон добавка за бензинови двигатели и после да види дали пак с Н95 ще има ядове. Успех !

Аватар
saho

Мнение от saho » 11 Фев 2014 19:17

Слабо - лошо гориво и катализатор на края на дните си, нормално. Слагай си 95 и си купи една дистанционна фтулка да отдалечиш втората ламбда сонда от тръбата за да и промениш стойностите към по добро. Има тема тук някъде.
Toyota Corolla E12 2006 1.4 vvti 2006 FOBOS
Toyota Avensis T25 1.8 vvti 2008

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 11 Фев 2014 20:11

Може възрастта да е причината колега, а не горивото...
Тук всеки смята, че автомобила е вечна машина, и нищо освен свещи ремъци и масло не трябва да се сменя...
14 годишен автомобил навярно с оригинален катализатор? Дали причината е точно горивото?
Може просто катализатора да си е заминал.
Може вентилацията на картерни газове да е запушена и да надува и гори масло (също пагубно за катализатора)?
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 12 Фев 2014 08:30

ahmedcholak написа:Става въпрос за Toyota Celica t23 1.8 vvt-i (143) 2002г.
..
..
При мен същата история беше със Селиката. Но да знаеш, че и 100 не винаги е 100. 2 пъти ми се случи да светне на 100 октана. След като изхарча резервоара и напълня с нов 100, чек-а сам се изключваше, така разбирах на коя бензиностанция повече да не зареждам.
....--Celica 1.8_00г--Avensis 1.6_00г--Avensis 1.8_05г--....

Аватар
ahmedcholak

Мнение от ahmedcholak » 14 Фев 2014 17:09

saho написа:Слабо - лошо гориво и катализатор на края на дните си, нормално. Слагай си 95 и си купи една дистанционна фтулка да отдалечиш втората ламбда сонда от тръбата за да и промениш стойностите към по добро. Има тема тук някъде.
За първи път чувам за такава втулка. Някой може ли да ми даде линк към темата, че не я откривам? Едва ли е скъпа, може да се пробва.
Toyota celica 1.8 vvt-i

Аватар
saho

Мнение от saho » 14 Фев 2014 18:02

http://toyotabg.eu/viewtopic.php?f=2&t ... B0#p223080
Хубаво е тази тема да стане важна.
Toyota Corolla E12 2006 1.4 vvti 2006 FOBOS
Toyota Avensis T25 1.8 vvti 2008

Аватар
Instruktor59@yahoo.com

Мнение от Instruktor59@yahoo.com » 19 Фев 2014 10:26

...Иначе, моето разбиране е, че на която и да е бензиностанция и колонка може да случим боклуци в горивата. На смешното ми, 1,3 л двигателче на старата корола, разходът спадна с 1 л/100 (!!) при каране в Германия през 90-те години. Като се върнах тук, пак се качи с 1 л...
Както сме трудни на протестите, едва ли скоро ще успеем да наложим на държавата ни да упражнява ефективен и ефикасен контрол над качествата на горивата. До тогава, не знам, освен лично да почна да работя на бензиностанция, та да научавам кога е кръщавано горивото и кога - не... sad.gif
Каквото сам си направя, никой не може...

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 19 Фев 2014 18:44

Instruktor59@yahoo.com написа:...Иначе, моето разбиране е, че на която и да е бензиностанция и колонка може да случим боклуци в горивата. На смешното ми, 1,3 л двигателче на старата корола, разходът спадна с 1 л/100 (!!) при каране в Германия през 90-те години. Като се върнах тук, пак се качи с 1 л......
И аз съм имал подобна статистика.... Но гледайки логовете на GPS достигнах до извода, че основния проблем съвсем не е в бензина, а в организацията на движението - състояние на пътища, трафик, накъсването на движението, способността да поддържаш висока средна скорост с ниска максимална и т.н....
Да, подбирам си бензиностанциите, в които зареждам - не зареждам в незнайна и т.н....
Но и пък не съм имал проблем с горивото досега...

Mirosll

Мнение от Mirosll » 18 Юли 2014 21:39

Колеги,
ако ви се налага да зареждате близо до Благоевград, не го правете на бензиностанцията на Лукойл преди града, ако идвате от Кулата. Това всъщност е франчайз на някакъв Пирин ойл. ИзображениеС помията, която ми сипаха там Corolla 1.6 vvt-i на 50х. км постепенно започна да губи мощност, да харчи много, след 100на км да се запъва на ниските скорости и даже да гасне. Светна „Check engine”.
По съвет долях 100 актана бензин и добавка. Следва диагностика , и „терапия” в TM Ауто – Запад. Там момчетата решиха проблема за по-малко от час и 56 лв. Грешката се оказа P0172, мошенците от Пирин ойл са ми сипали нещо, което един от датчиците не възприема като гориво.
Точни са, много добро отношение и пипат наистина професионално. Ако случайно имате подобен проблем не се колебайте да ги потърсите (подчертавам: ТМ Ауто – Запад). Скапано гориво може да прецака много скъпи части по двигателя.

Аватар
Instruktor59@yahoo.com

Мнение от Instruktor59@yahoo.com » 19 Юли 2014 09:35

Благодаря ти, колега.
Нека всички разпространим тази информация!
Каквото сам си направя, никой не може...

Аватар
ffsolutions

Мнение от ffsolutions » 19 Юли 2014 16:45

В тази връзка, не знам дали човек би имал възможност да си потърси правата по някакъв начин. Разбира се, пазейки касовия бон от зареждането...
2005 Toyota Avensis T25 Estate - 2.0, 1CD-FTV powerplant
"Щастието ни зависи от нас самите."
- Аристотел

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 19 Юли 2014 17:35

Би могло - анализи, доказателства и т.н. Но не си заслужава за петдесеттина литра (на това може да разчитат и бензиностанциите)...
И резултата най-вероятно би бил само изгубени нерви - как ще докажеш, че предишното зареждане е било с хубав бензин?
Да, ако предизвикаш анализ на бензин от дадената бензиностанция, и той е извън параметрите, би спечелил... Но си е борба с неясен резултат при всички случаи...
Освен това съм забелязал, че капризни към бензин обикновено стават автомобили, имащи друг проблем - просто бензина е 'катализатора' за проявяване на проблема...

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 21 Юли 2014 17:31

slowtraveler написа:
Instruktor59@yahoo.com написа:...Иначе, моето разбиране е, че на която и да е бензиностанция и колонка може да случим боклуци в горивата. На смешното ми, 1,3 л двигателче на старата корола, разходът спадна с 1 л/100 (!!) при каране в Германия през 90-те години. Като се върнах тук, пак се качи с 1 л......
И аз съм имал подобна статистика.... Но гледайки логовете на GPS достигнах до извода, че основния проблем съвсем не е в бензина, а в организацията на движението - състояние на пътища, трафик, накъсването на движението, способността да поддържаш висока средна скорост с ниска максимална и т.н....
Да, подбирам си бензиностанциите, в които зареждам - не зареждам в незнайна и т.н....
Но и пък не съм имал проблем с горивото досега...
Абсолютно! :thumbsup:
Направо се дивя на някой хора с какъв плам и ентусиазъм обясняват как горивата в Германия били направо уникални и колата им литвала едва ли не, а в БГ се мъчела и горяла повече. Да, гори, но не точно заради горивото. Всяка година го установявам същото, каквото си го установил и ти. Бих добавил, че вида на асфалта също влияе доста на разхода, а и не само. Особено това се разбира на магистралата Шумен-Варна.

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 22 Юли 2014 01:27

Спрямо българските горивата в Германия и Австрия наистина са уникални.И това не бива да се подлага на никакъв коментар.И при най-перфектна организация на движението,и при гланциран асфалт с боза в резервоара няма как да върви колата нормално.Колегите това се опитаха да кажат по-горе.тука карат 40 годишни дизели на Мерцедес,ама само с австрийска нафта са карани,така че и възрастта на колата не е фактор.Фактор е единствено и само управителя на бензиностанцията.....
Живота е като Чевермето - колкото повече те върти,толкова по-пекан ставаш....

Публикувай отговор