Слагайте зимните гуми,че е страшно !
- wscientist
Re: Слагайте зимните гуми,че е страшно !
Към края на седмицата се очаква да вали сняг. Така че не бързай да ги прибираш.
Иначе за консервиране аз ползвам този спрей на SONAX. Напръсках обилно 4 гуми и ми остана малко от него.
Иначе за консервиране аз ползвам този спрей на SONAX. Напръсках обилно 4 гуми и ми остана малко от него.
Toyota Yaris 1.33 VVT-i, 99hp, 6-степенна, ръчна, 09.2011.
- martod
Къде, в Лапландия ли ? .. laugh.gifwscientist написа:Към края на седмицата се очаква да вали сняг.
Абе махайте зимните гуми, че е страшно (топло) и им се разказва играта, ще се опекат и другата зима няма да са това което са ..
СВЕТЪТ Е КРЪЧМА........ДА СЕДНЕМ НА ЕДНА МАСА....
- didak
- Благодарил/а: 3 пъти
- Получена благодарност: 2 пъти
"Благодарение" на тези зимни гуми щях да вляза в дерето. При преминаването на един мини-проход, веднага след билото, вече от северната му страна, почнах здраво пируети със задната ос, заради влажния асфалт. Температурата беше 7 градуса. Не мисля, че с летни щеше да се случи.
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009
- Airfan
- Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
- Получена благодарност: 1 път
- Обратна връзка:
При 7 градуса на въздуха, асфалта е по-студен. По-скоро е било леко кишаво, близо до замръзване при земята.didak написа:"Благодарение" на тези зимни гуми щях да вляза в дерето. При преминаването на един мини-проход, веднага след билото, вече от северната му страна, почнах здраво пируети със задната ос, заради влажния асфалт. Температурата беше 7 градуса. Не мисля, че с летни щеше да се случи.
-
И това при каква скорост Дидак и имаше ли чукване на спирачките ... Ако температурата на въздуха е била 7 градуса, то от северната страна вероятно на асфалта е била около 1-2 градуса (или около нулата), т.е. имало е вероятност пътят да е бил овлажнен плюс малко прахоляк и пързалката е готова ...didak написа:"Благодарение" на тези зимни гуми щях да вляза в дерето. При преминаването на един мини-проход, веднага след билото, вече от северната му страна, почнах здраво пируети със задната ос, заради влажния асфалт. Температурата беше 7 градуса. Не мисля, че с летни щеше да се случи.
И аз преди известно време влязох на околовръстното на южната дъга на София от разклона при Бояна с малко по-висока скорост (всъщност около 70 км, колкото е разрешената ) при видимо влажен път и се включи ESP (сутринта с температура на възддуха около 3-4 градуса) . Вината очевидно си беше в мен, т.е. въпреки, че не съм нарушил ограничението не се съобразих с пътната обстановка ... А там съм минавал вече стотици пъти ... Едва ли с летните гуми нямаше да се получи отново така, че спомагателние системи да се включат !
Отделно зависи и от зимните гуми - състояние, години, протектор ...
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 345 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
Пък тук всички карат с летни гуми и никой не се оплаква 

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- didak
Аааа, морски, на теб ти е лесно, но тук, макар температурите да са като да е дошло време за варене на джибрите, снега все още си стои на някои места.slowtraveler написа:Пък тук всички карат с летни гуми и никой не се оплаква
Май ще започна като навремето /когато карах Шкода 105Л/, когато разнасях през зимата две щайги с компоти в багажника, за да разберат предните колела, кога въртя волана.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 345 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
Не можеш да си представиш колко ми е лесно в моментаdidak написа:Аааа, морски, на теб ти е лесно, но тук, макар температурите да са като да е дошло време за варене на джибрите, снега все още си стои на някои места.....slowtraveler написа:Пък тук всички карат с летни гуми и никой не се оплаква

П.С. продължението по офтопика - http://toyotabg.eu/viewtopic.php?f=1&t=26615
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- andrian999999
- Благодарил/а: 1 път
само искам да отбележа че страшното мина. тази година за първи път от 10 г. изкарах зимата с предни летни гуми от мързел (Тойота беше със зимни но съм карал точно 2 пъти на сняг). Така ,че няма нищо толкова страшно да караш с летни гуми по нашите ширини, особено около морето или южните топли региони като Петрич и Сандански.
професионален мапер
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Някой да е казал, че е много страшно да си с летни гуми зимата? biggrin.gifandrian999999 написа:само искам да отбележа че страшното мина. тази година за първи път от 10 г. изкарах зимата с предни летни гуми от мързел (Тойота беше със зимни но съм карал точно 2 пъти на сняг). Така ,че няма нищо толкова страшно да караш с летни гуми по нашите ширини, особено около морето или южните топли региони като Петрич и Сандански.
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Едно време изобщо не можеше да се намерят зимни гуми и си карахме с летните, а бяха зими....
Сега така се разглезихме, че, ако не сложим зимните гуми ноември месец, едва ли не, не можем да мръднем с колата. biggrin.gif
Сега така се разглезихме, че, ако не сложим зимните гуми ноември месец, едва ли не, не можем да мръднем с колата. biggrin.gif
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Честно казано преди 1994 г. не бях чувал дори за зимни/летни гуми. Купувах си гуми и си ги търкалях целогодишно докато се изтъркат до 3 мм. После други.
Единственият ми критерий беше да имат по-едър грайфер (не знам по каква логика) и избягвах руски гуми, защото возеха много твърдо.
Сега сме станали професори по гумите и големи ма`анджии! laugh.gif
Единственият ми критерий беше да имат по-едър грайфер (не знам по каква логика) и избягвах руски гуми, защото возеха много твърдо.
Сега сме станали професори по гумите и големи ма`анджии! laugh.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
-
Да. Така е, но сегашните летни гуми не са като тогавашните - като шарка на грайфера и материал.
Corolla Verso 2,2 D4D 2008г.
- andrian999999
- Благодарил/а: 1 път
заглавието на темата Веско, но теб не те засяга щото си с хибрит имаш и батерии за сатбилност и за по добър контролVesko написа:Някой да е казал, че е много страшно да си с летни гуми зимата? biggrin.gifandrian999999 написа:само искам да отбележа че страшното мина. тази година за първи път от 10 г. изкарах зимата с предни летни гуми от мързел (Тойота беше със зимни но съм карал точно 2 пъти на сняг). Така ,че няма нищо толкова страшно да караш с летни гуми по нашите ширини, особено около морето или южните топли региони като Петрич и Сандански.

професионален мапер
- didak
каква е модата за сезон пролет 2014 - въртите ли гумите, колко често, по каква схема?
днес ми обясняваха, че това задна дясна->предна лява.... било отживелица от времето на ладите.
днес ми обясняваха, че това задна дясна->предна лява.... било отживелица от времето на ладите.