Обща тема за PRIUS

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
smsdeliverer
Автомобил: LEXUS NX300H F sport
Обратна връзка:

Обща тема за PRIUS

Мнение от smsdeliverer » 19 Яну 2014 12:52

Нека направим една тема, в която се обсъждат важните неща за нашите машини проблеми въпроси препоръки.

Моите въпроси са:
1. Затоплянето на купето зимата дали единствено се осъществява от бензиновият двигател или се включва и климатика.
2. Соларният покрив дали зарежда тяговата батерия или единствено се използва за вентилацията в купето.
3.Дали по някакъв начин след като се запалят фаровете могат да останат да светят и дневните лед светлини.
4.Само в сервиз ли може да се изключи постояният предупредителен сигнал, след като се вкл. на задна скорост.

Благодаря ви предварително

Конкретно въпросите са ми за Prius 2012 фейслифта, но нищо не пречи да се каже и за предишните модели как стоят нещата!!!

Моля да не израждаме темата дали приуса е добра кола, много ли гори, бих ли си я взел, а единствено да си помагаме със съвети, тънконсти, хитрини !!!
Нека направим една добра тема и да си бъдем полезни.
Lexus NX 300H F sport

Аватар
Rudy
Получена  благодарност: 1 път

Re: Обща тема за PRIUS

Мнение от Rudy » 19 Яну 2014 13:11

smsdeliverer написа:Моля да не израждаме темата дали приуса е добра кола, много ли гори, бих ли си я взел, а единствено да си помагаме със съвети, тънконсти, хитрини !!!
Желая ти успех с темата, ама от опит да ти кажа - няма да стане.
Иначе на въпросите конкретно не мога да ти отговоря, но досега не съм видял кола, на която отоплението да е от климатика, винаги е от ДВГ. Т.е. можеш да се движиш с ел.моторите, но в момента в който пуснеш отоплението ще се включи и ДВГ. За да са ефективни катализаторите трябва да са загрели и дори да са пълни батериите и да се движиш с ниска скорост - ДВГ се пали за да ги загрее.
За панела не знам, а бипа може да се изключи с дилърската програма. За светлините - понеже по закон, като се включат светлините трябва да гаснат дневните - затова така са го направили. Може да се промени, но трябва да се модифицира инсталацията.
Изображение

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 19 Яну 2014 14:15

Не знам как е при приус. При РХ450х отоплението е само от мотора (вероятно и при приус). И по мой наблюдения зимата въобще не е комфортно. Всеки ден минавам 13-16км от нас до офиса. И когато навън е студено и аз карам спокойно започва да става топло в колата малко преди да пристигна.....
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 19 Яну 2014 14:17

smsdeliverer написа:4.Само в сервиз ли може да се изключи постояният предупредителен сигнал, след като се вкл. на задна скорост.
http://www.wikihow.com/Disable-Reverse- ... yota-Prius
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Аватар
Rudy

Мнение от Rudy » 19 Яну 2014 14:59

Vesko написа:
smsdeliverer написа:4.Само в сервиз ли може да се изключи постояният предупредителен сигнал, след като се вкл. на задна скорост.
http://www.wikihow.com/Disable-Reverse- ... yota-Prius
Please note that this procedure will work ONLY on a North American model Prius, not on any other model.

Note: The above only works in the US and not in Europe/UK on the 2009-10 models. However if you are in the UK, ask your local service technician nicely (pop in when they are nice and quiet) and they will change it to a single beep only (takes just a few minutes for them to do). Which is the way it should have been in the first place. Note however, some dealers will refuse point blank or tell you that it can't be done...Don't believe them.
Изображение

Аватар
acf_prius

Мнение от acf_prius » 13 Фев 2014 01:28

Уф, Веско, жив и здрав да си с тоя линк, още утре ще пробвам, въпреки че не съм с американка. tongue.gif Това бипкане много ме дразни понякога. Иначе по темата - парното е от ДВГ, но като загрее, си топли и на ток. Понякога обаче му отнема поне 10 минути, докато стигне оптимална температура или не знам какво там - докато изгасне двигателя.
Изображение

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 13 Фев 2014 07:33

acf_prius написа:Иначе по темата - парното е от ДВГ, но като загрее, си топли и на ток.
Искаш да кажеш, че има печка лъч в колата? wink.gif

Ако описаният метод не работи за ЕУ колите, то този би триабжало да стане. http://www.toyotabg.eu/viewtopic.php?f ... 3&start=15
Изображение

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 13 Фев 2014 07:45

Абе общо взето всичките поставени въпроси са разисквани назад във времето в този форум :whistle:
Относно 'печка лъч' - доста автомобили вече имат такава tooth.gif
Опел Зафира е с ел-нагревател на въздуха към челното стъкло - започва да духа положителни температури почти веднага (твърдо не се усеща яко греене както от печка ЛЪЧ tongue.gif ).
Сега гледам на Джип-а - сложили са 1кВт ел нагревател за същата цел...
Но и двата посочени автомобила са доста далеч от изцедените 'екологични' технологии на хибридите.
Дали на хибрида са сложили допълнителен ел-нагревател - не знам.
Накратко:
1. Затоплянето на купето зимата дали единствено се осъществява от бензиновият двигател или се включва и климатика. - бензиновия ДВГ. Климатика може да се включи и зимата при положителни температури с цел изсушаване на въздуха (да няма запотяване)..
2. Соларният покрив дали зарежда тяговата батерия или единствено се използва за вентилацията в купето. - не зарежда тяговата батерия
3.Дали по някакъв начин след като се запалят фаровете могат да останат да светят и дневните лед светлини. - не, и не е правилно - дневните светлини са разсеяни а не ограничени като късите светлини - просто ще заслепяват и ще пречат на насрещните например да видят дали ти мига мигач...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 13 Фев 2014 08:09

slowtraveler написа:3.Дали по някакъв начин след като се запалят фаровете могат да останат да светят и дневните лед светлини. - не, и не е правилно - дневните светлини са разсеяни а не ограничени като късите светлини - просто ще заслепяват и ще пречат на насрещните например да видят дали ти мига мигач...
На доста автомобили им светят и късите и дневните, е може би са китайски....
Иначе при приус водната помпа май беше електричиска и дори и да не работи двигателя остатъчната топлина може да се ползва за отопление на купето. При 450х поради по-голямото му КПД, коато карам внимателно зимата му трябват 8-10км градско за да загрее wacko.gif А аз тогава вече пристигам в офиса и съм мръзнал wacko.gif
Изображение

Аватар
Rudy

Мнение от Rudy » 13 Фев 2014 08:23

Vesko написа:коато карам внимателно зимата му трябват 8-10км градско за да загрее wacko.gif А аз тогава вече пристигам в офиса и съм мръзнал wacko.gif
Замръзнал, ама икономичен и екологичен. :whistle:
Изображение

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 13 Фев 2014 09:27

Rudy написа:
Vesko написа:коато карам внимателно зимата му трябват 8-10км градско за да загрее wacko.gif А аз тогава вече пристигам в офиса и съм мръзнал wacko.gif
Замръзнал, ама икономичен и екологичен. :whistle:
Икономичен е относително, а после цената на лекарствата? rolleyes.gif
Изображение

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 13 Фев 2014 10:48

като е толкова люта зимата вградете си печки вебасто,малко ще увеличи разхода,но за сметка на комфорта!тия стинки се изплащат многократно,поне аз никога не бих ги спестил! wink.gif cool.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
kickata

Мнение от kickata » 13 Фев 2014 13:26

smsdeliverer написа:Нека направим една тема, в която се обсъждат важните неща за нашите машини проблеми въпроси препоръки.
Моля да не израждаме темата дали приуса е добра кола, много ли гори, бих ли си я взел, а единствено да си помагаме със съвети, тънконсти, хитрини !!!
Колега, да не те отчайвам ама тук темите така се израждат, че като гледам как е тръгнала най-накрая ще завърши с инструкция за поставяне на памперси... tooth.gif
Toyota Corolla E12 1.4 VVT-i 2006
Suzuki Samurai SJ413 1.3i 2000

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 13 Фев 2014 13:49

jim_beam написа:като е толкова люта зимата вградете си печки вебасто,малко ще увеличи разхода,но за сметка на комфорта!тия стинки се изплащат многократно,поне аз никога не бих ги спестил! wink.gif cool.gif
Jim, при хибридите нещата не са толкова лесни за реализация.
Акумулаторчето, което може да храни Вебастото при хибридите е толкова мижаво, че дори едно пуснато радио при нестартирана хибридна система, за нула време му разказва играта. Не виждам как може да захрани Вебасто...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 13 Фев 2014 15:07

При 450х има опция да си я палиш от балкона с дистанционното.... ама гаднярите са решили, че е само за америка. И не мога да намеря инфо, ако си я поръчам ще работи ли на европейските модели или не. В един руски форум прочетох че все оак са успели, но май все пак подготовката за монтиране на това ЕКУ я няма и са пускали жици. Може за следващата зима да се престраша да си поръчам един модул да пробвам :)
Изображение

Публикувай отговор