Безвредна ли е червената нафта за D4D

Аватар
Fasster

Безвредна ли е червената нафта за D4D

Мнение от Fasster » 02 Яну 2014 20:14

Здравейте колеги ..Давайте да видим кой какво мнение има за ефтината нафта оцветена в черено
Аз лично си позволявам от време на време да си купувам такъв дизел .....!!!!За сега не виждам особенна разлика във вървеж или поведение на мотора ....незнам дали в дългосрочен план няма да има проблеми.....Според изчетеното от мен Червената нафта е същата като другата с различен маркер който е напълно безвреден .....Чувъл съм изказвания от сорна на "Даже дава по-добра икономия от бялата или зелената" ....Всъщнос има всякакви цветове нафта.......Какви трябва да са показателите който да ни подсказват, че нафтата е добра или поне "става".....Според мен зимата се познава още по лесно....Но АЗ НЕ СМЕЯ ДА ТВЪРДЯ, ЧЕ РАЗБИРАМ ОТ ТИЯ НЕЩА ТАКА ЧЕ КОЙТО ИМА МНЕНИЕ И ЗНАНИЯ ...ТОВА Е ТЕМАТА!!!!!!!!!! :thumbsup:
Lord Give Me A Sign:
Toyota Carina E 1.6 115hp
Toyota Avensis T22 - D4D 110hp

memorex

Re: Безвредна ли е червената нафта за D4D

Мнение от memorex » 02 Яну 2014 21:09

Ако те интересува за евро 4 или 5 стандарта потърси с гугъл има ги.А тази червената по принцип за автамобилни двигатели ли е?Сори ако спамя но никога не съм виждал червена.

Аватар
Airfan
Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
Получена  благодарност: 1 път
Обратна връзка:

Мнение от Airfan » 02 Яну 2014 22:44

Ами той маркера е сложен, че като те гепнат да си имаш ядове. Мисля в Гърция оцветяваха така, защото не се плащаха акцизи за такава нафта и е забранена за лична употреба, тъй като е субсидирана от държавата за фермерите. У нас вероятно е пак нещо такова.
Изображение Изображение

Аватар
JapCar
Автомобил: Yaris 2010г., двг 1.33/1NR-FЕ
Благодарил/а: 7 пъти

Мнение от JapCar » 02 Яну 2014 23:53

Airfan написа:Ами той маркера е сложен, че като те гепнат да си имаш ядове. Мисля в Гърция оцветяваха така, защото не се плащаха акцизи за такава нафта и е забранена за лична употреба, тъй като е субсидирана от държавата за фермерите. У нас вероятно е пак нещо такова.
И в UK е така, за фермерите е различна, но не знам цвета и, няма я по нормалните бензиностанции, Злите езици говорят, че ако само един път си карал с такава нафта, след това и след време изследването показва, че е ползвана...не знам дали е вярно, или само да плаши.
Живей широко и художествено!
Yaris, 1,33, 2010

Аватар
iovkito
Благодарил/а: 18 пъти
Получена  благодарност: 95 пъти

Мнение от iovkito » 03 Яну 2014 12:00

В България на фермерите не се дава дизелово гориво без акциз , т.е. в тракторите не се налива нищо по-различно от обикновена лукойлска нафта. Тази оцветената да не би да е от БДЖ ? В момента има прием на документи за ползване на намалена акцизна ставка за 2014-та година и с ваучерите , които ще се предоставят на фермерите , ще се зарежда дизелово гориво от бензиностанциите ,но не знам дали ще го оцветят , защото при това положение ще трябва да има отделна колонка , а това означава , че ще се ходи на определени бензиностанции .
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014

Аватар
Toyo_driver

Мнение от Toyo_driver » 03 Яну 2014 12:19

Airfan написа:Ами той маркера е сложен, че като те гепнат да си имаш ядове. Мисля в Гърция оцветяваха така, защото не се плащаха акцизи за такава нафта...
и в БГ това е причината :thumbsup:
JapCar написа:Злите езици говорят, че ако само един път си карал с такава нафта, след това и след време изследването показва, че е ползвана...не знам дали е вярно, или само да плаши
ама много са прави тия зли езици да знеш laugh.gif

На въпроса дали вреди или не червената нафта на Д4Д - учените още не са установили laugh.gif , но ако няма големи примеси на мръсотии или вода не би трябвало да вреди...поне според спецификациите на търговците wink.gif

diesel_red - http://www.saksa-bg.com/pdf/saksa_prod_ ... el_red.pdf
diesel_euro - http://www.saksa-bg.com/pdf/saksa_prod_ ... diesel.pdf

сравнени с данни на един от производителите на гориво с биокомпонента wink.gif
http://www.neftochim.bg/assets/componen ... odizel.pdf

Аватар
Airfan
Обратна връзка:

Мнение от Airfan » 03 Яну 2014 17:10

На БДЖ нафтата е прозрачна, т.е. неоцветена, а червената май беше за военните, но.... ако е военна - тя е по-хубава от нормалната, но може и да е гръцка, което води до проблеми ако някъде в Гърция ти направят изследване на горивото, да речем.
Изображение Изображение

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 03 Яну 2014 17:42

в австрия това е нафта за отопление,която е по-евтина от нормалната доста.навремето съм карал е-класата за проба с такава и не съм забелязвал някакви проблеми.но на познат му блокира двигателя на един мерцедес,не знам дали обаче това беше причината.ако се усъмнят куките или при сигнал и проверка на горивото има яки глоби.правят го предимно при транспортни фирми,бяха затворили дори една голяма такава,води се измама.
аз съм чувал,че е с по-голямо съдържание на парафин,което зимата си е автогол.то в бг нормалния евро-дизел си е на късмет,камо ли да се пробва тая другата.за някой трактор на село може би ще стане... cool.gif
Последно промяна от jim_beam на 03 Яну 2014 20:01, променено общо 1 път.
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
Airfan
Обратна връзка:

Мнение от Airfan » 03 Яну 2014 19:49

Ами реално нафтите за почти всякакви машини вече са висококачествени, защото почти всичко е комън рейл. Проблем би имало с корабно гориво, примерно, защото там отворите на разпръсквачите сигурно са дебели колкото пръста ми и всичко минава през тях. Та там съдържанието на сяра е значително повече и критериите са занижени за всичко.
Изображение Изображение

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 03 Яну 2014 19:59

корабите вървят с нещо като мазут,абсолютна отпадъчна фракция.еколозите се борят да се забрани,обаче ниската му цена пречи и флотите бълват отровни пушеци.за леки коли мисля е изключено да се ползва.
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

memorex

Мнение от memorex » 03 Яну 2014 20:04

Аз пак погледнах какво пита автора и го тълкувам като:
Кое съсипва д4д двигателите? Нафтата независимо от цвета или маслото което предлага дилъра.То не бе един строшен двигател , не бяха два.Че и някой по два пъти.Особено говоря за 2.2 д4д.Че и турбини има натрошени не само двигатели.Чакам отговори от компетентните колеги .

memorex

Мнение от memorex » 03 Яну 2014 20:11

jim_beam написа:корабите вървят с нещо като мазут,абсолютна отпадъчна фракция.еколозите се борят да се забрани,обаче ниската му цена пречи и флотите бълват отровни пушеци.за леки коли мисля е изключено да се ползва.
Jim, да така е ама не.Самолетите и автомобилите тровят повече от корабите.Ще ти кажа защо.Ако на колата махнеш дпф-а никой няма да те накаже а на корабите ще и то солено.

Аватар
iovkito
Благодарил/а: 18 пъти
Получена  благодарност: 95 пъти

Мнение от iovkito » 03 Яну 2014 21:32

memorex написа:Аз пак погледнах какво пита автора и го тълкувам като:
Кое съсипва д4д двигателите? Нафтата независимо от цвета или маслото което предлага дилъра.То не бе един строшен двигател , не бяха два.Че и някой по два пъти.Особено говоря за 2.2 д4д.Че и турбини има натрошени не само двигатели.Чакам отговори от компетентните колеги .
Може и да има нещо вярно в това. Последното ми посещение в сервиза беше в началото на 2009 год , на 84 000 км. Прецених , че след това няма смисъл , така и така наближава 100 000 , щом колата не се е строшила дотогава , все ще изкара още 15 000 км . Преди малко ми звъня познат ,който си купи рав-ка 2012-та година , в момента е на 50 000 км и ме попита дали моята кола гори масло , защото неговата не изкарвала 15 000 км без доливане , светвала му лампата на таблото за ниско ниво на маслото . В момента какво масло наливат? На мен последно ми бяха наляли mobile и след 10 000 км липсваха над 2 литра от него , това беше и основната причина да не отида повече за обслужване при тях.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014

Аватар
martod

Мнение от martod » 04 Яну 2014 09:49

jim_beam написа:в австрия това е нафта за отопление,която е по-евтина от нормалната доста.
И в България е същото положението ..
И тук червената е хайцьол и е предимно за нафтови печки, те тука нормалните горива съсипват комънрейл моторите, smile.gif чудя се на колегата как може да пуска тема за битова нафта и да очаква отговор, че е безвредна за мотора .. biggrin.gif
СВЕТЪТ Е КРЪЧМА........ДА СЕДНЕМ НА ЕДНА МАСА....

Аватар
veso_hds
Благодарил/а: 51 пъти
Получена  благодарност: 39 пъти

Мнение от veso_hds » 04 Яну 2014 11:19

martod написа:
jim_beam написа:в австрия това е нафта за отопление,която е по-евтина от нормалната доста.
И в България е същото положението ..
И тук червената е хайцьол и е предимно за нафтови печки, те тука нормалните горива съсипват комънрейл моторите, smile.gif чудя се на колегата как може да пуска тема за битова нафта и да очаква отговор, че е безвредна за мотора .. biggrin.gif
В България битова нафта не съществува.Червената е безакцизна и се намира в завода край Бургас.Един литър да сложиш на 100 тона маркерите я хващат веднага.Иначе като качество няма никаква разлика от останалата.
Тойота РАВ 4 D4D-2002г.

Заключено